Hatalmas dömping az irodapiacon – beszélgetés Mazsaroff Katával, a Colliers iroda bérbeadási üzletágának igazgatójával

Interjú 2019-02-12

A Budapest Research Forum nemrég közölte a 2018 negyedik negyedévre vonatkozó irodapiaci jelentését. A számok továbbra is biztatóak, hatalmas a kereslet, alacsony az üresedési  ráta, egyszóval dübörög a szektor. Mazsaroff Katával, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának igazgatójával beszélgettünk az irodapiac jelenéről és a várható fejleményekről.

– Mit olvashatunk ki a BRF 2018. negyedik negyedévére vonatkozó irodapiaci jelentéséből?

– A nettó felszívás kifejezetten erős volt a 2018-as évben, hiszen a pontos adat 385.800 m2. Az elmúlt 10 évben a legalacsonyabb üresedési rátát regisztráltuk a 7.3%-kal, ráadásul annak ellenére, hogy 230.000 m2-nyi új irodaállomány került a piacra. Az említett mutatók egy egészséges és fellendülő irodapiaci képet mutatnak.

– Ezt a hatalmas keresletet milyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozások, bérlők generálták többnyire?

– Továbbra is a szolgáltató központok teszik ki a kereslet domináns részét az IT és az állami szektor mellett. További jó hír, hogy a bővülések oka egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő tevékenységek megjelenése a budapesti irodapiacon.

– Milyen bérletidíj-változást hozott a tavalyi év? Mire számíthatunk idén?

– A magas ingatlanfejlesztői aktivitás miatt a rendelkezésre álló szabad építőipari kapacitások csökkennek, ez a kivitelezési árak emelkedését hozta magával. Ezeket a költségeket az alacsony üresedési ráta miatt a fejlesztők érvényesíteni is tudták a bérleti díjakban. Az elmúlt egy évben átlagosan közel 1 €/m2/hó bérleti díj növekedést érzékeltünk. További bérleti díj növekedésre számíthatunk az alacsony üresedési ráta és a folyamatosan növekvő kivitelezési költségeknek köszönhetően.

– 2018 egészében csaknem 250 ezer m2-nyi új irodaállomány került a piacra. Meddig tartható még ez a volumen és kereslet?

– A korábbi években a fejlesztői aktivitás meg sem közelítette a 2018-as szintet. Kereslet szempontjából a trendek továbbra is bizakodásra adnak okot. A hasonló dinamikájú, további bővülésnek gátat szabhat a budapesti munkaerőpiac szűkülő kapacitása, illetve az esetleges világgazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulása.

Partnereink