Hogyan gyűri le a járványt az iroda, a pláza és a logisztika? – beszélgetés Gereben Mátyással, a CPI hazai vezetőjével

Interjú 2021-08-19

A CPI Hungary portfóliója széleskörűen számos ingatlantípust lefed, így mind az iroda, mind a retail, mind pedig a logisztikai szegmensben jelen vannak. Ezért nagyon jól látják, hogy az egyes eszközök tekintetében hogyan kellett kezelni a problémákat a pandémia idején, miközben jelentős fejlesztési tevékenységet is végeznek. Gereben Mátyást, a CPI Hungary országmenedzserét kérdeztük az aktuális kérdésekről.

– A CPI portfóliója számos ingatlantípussal rendelkezik. A pandémia miatt mennyiben különbözött az egyes eszközök kezelése, a felmerülő problémák megoldása?

– Elég jelentős a különbség a válságkezelési stratégiákban az egyes szegmensek között: míg a retail nagyon management-intenzív, minden bérlőnek külön meg kell vizsgálni a helyzetét, ezért aktív a kétoldali kommunikáció, addig a logisztika egy elég válság-biztos szektornak bizonyult a COVID alatt. Az irodaházakban is többnyire csak a szolgáltatók szorultak segítségre, az irodai bérlők működése stabil volt, még akkor is, ha a munkavégzés helyszíne nem feltétlenül az irodákban összpontosult.

– Mennyiben értékelődnek át ezek az elemek a portfólióban a járvány miatt, akár stratégiai szinten is, hiszen a tulajdonosok részéről plusz szolgáltatásokat igényelt az új helyzet?

– Hosszútávú ingatlangazdálkodással foglalkozunk, így minket kevésbé befolyásolnak az ilyen jellegű paci kilengések, persze a COVID szülte bérlői igényekre nekünk is reagálni kellett. Mindig azt a példát említem, hogy 5 évvel ezelőtt senki nem látta a fantáziát a logisztikában és mindenki kiskereskedelmi ingatlant vett. Mára megfordult ez a helyzet, mert ezeknek a szektoroknak más ciklikussága van, de hosszútávon kiegészítik egymást!

– A koronavírus-járvány mellett melyek most a kereskedelmiingatlan-piac idei legfontosabb mozgatórugói és jellemzői, amelyek meghatározzák a szektort?

– Jelenleg az építési és üzemeltetési költségek ugrásszerű növekedésének a megfelelő kezelése és az erre történő reagálás jelentik a tevékenységünk fókuszát, amelyek a fejlesztések és az FM/PM területén innovatív megoldásokkal párosulnak, illetve a fenntarthatósági és ESG kérdéseken is sokkal nagyobb a hangsúly.

Gereben Mátyást előadóként köszönthetjük a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján az Asset Magagement c. panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.Partnereink