Jól halad a Millennium Gardens építése - beszélgetés a TriGranit lízingmenedzsereivel

Interjú 2020-10-13

A TriGranit hazai fejlesztése, a Millennium Gardens irodaház a Millennium Városközpontban a Duna mentén jó ütemben halad a járvány ellenére is. A fejlesztésről, valamint az átalakuló irodaterekről és bérlői elvárásokról beszélgettünk Takács Mónika és Makk Károly Dömötör lízing menedzserekkel.

A TriGranit vállalatcsoportnál hogyan élik meg az idei évet? Milyen intézkedéseket hoztak a koronavírus-járvány idején?

TM: A kezdeti nehézségeket leginkább az ismeretlennel való szembesülés okozta, ugyanakkor a TriGranit több évtizedes történetében láttunk már válságokat, így gyorsan adaptálódtunk az új helyzethez mind vállalati, mind beruházási szinten. Takarékossági és racionalizálási intézkedések mellett ideiglenes jelleggel otthoni munkavégzésre álltunk át. Természetesen a kivitelezésben dolgozók ezt csak részben tehették meg, a szükséges elővigyázatossági szabályokat betartva haladtak tovább az építkezéseink.

A vállalat legjelentősebb hazai fejlesztése a Millennium Gardens a Nemzeti Színház és a Müpa mentén. Hogyan érintette a beruházást a pandémia? Egyáltalán hogyan áll a beruházás?

TM: Elsősorban a külföldi beszállítóink működési és logisztikai kihívásai miatt, a többi piaci szereplőhöz hasonlóan a mi projektünk esetében is értelemszerűen minimális lassulás állt be. Ez természetesen némiképp kihat az épületünk tervezett átadási határidejére is, ám úgy látjuk, hogy a bérlőink is elnyújtják a döntéshozatali procedúráikat, így utolérheti egymást a kereslet és a kínálat.

A járvány miatt átalakulóban van az irodapiac, az irodatereket is újrastruktúrálják, más funkciókra helyeződik a hangsúly. Ezek a hirtelen jött új törekvések meg tudnak-e jelenni majd a Millennium Gardens fejlesztésnél?

TM: A home office elterjedésével a bérelt iroda területigények ugyan csökkenhetnek, viszont az elvárás a korábbi sűrűbb ültetés iránt oldódni látszik. Ennek valószínűleg minden fejlesztő örül, mert jelentős gépészeti kapacitás többletet igényelt az ideálisnál (7 m2/fő) sűrűbb ültetés, és tűzrendészet szempontjából is aggályos volt. Az új trendet ezúttal nem a munkavállalói igények, vagy új szemléletmód teremtették, hanem az egyfajta válasz volt a pandémia által keltett hullámok megfékezésére. Így lett az új trend egyben az új sztenderd is.

A betegségek terjedésének elkerülése érdekében az eddigieknél nagyobb m2/fő ültetési arány várható, és mostantól nem elég csupán „zöld”-nek lennie egy irodaháznak, az ügyfelek igényei szerint a jövőbeni járványhelyzetek megelőzésére is fel kell készíteni az épületeket. Ennek a jogos elvárásnak természetesen a Millennium Gardens irodaházat is megfeleltetjük: a légkezelési rendszerben UV fertőtlenítés működik majd, illetve érintésmentesen használható majd nemcsak a beléptetőrendszer és a lift, de a szaniterek is.

Összességében hogyan alakult és alakulhat a hazai irodapiac jelene és jövője?

MK: A járvány és a nyári hónapok egyértelmű lassulást hoztak, de augusztus vége óta, legalábbis a Millennium Gardens esetében, ismét rengeteg a megkeresés, tenderkiírás és bejárás, mind az irodai, mind a kereskedelmi funkciójú területeken. Ugyanakkor a döntéshozatal is érezhetően lelassult, amit a második hullám tovább fokozhat. Emellett fontos hangsúlyozni, hogy a piac átalakulóban van: konzervatívabbak a döntések, a fejlesztőknek pedig rugalmasabb feltételeket kell biztosítaniuk, például rövidebb lejáratú határozott szerződések, vagy a bérleti díj mentes időszakok felhasználhatósága tekintetében, esetleg meghattározott idő után terület visszaadási opció formájában.

Partnereink