A technológiai parkok meghódítják a piacot – interjú Huszlicska Dáviddal

Interjú 2021-08-26

A CTP pár éve robbant be a hazai ingatlanpiacra, de máris meghatározó szereplő a magyar ipari ingatlanszektorban, jelentős fejlesztések fűződnek a vállalathoz. A piac jelenéről, jövőjéről és az alapvető fejlesztési motivációról kérdeztük Huszlicska Dávidot, a CTP country menedzserét.

– A hazai logisztikai ingatlanfejlesztési piac a járvány ellenére is nagyot megy, sorra dőlnek meg a rekordok. Milyen gazdasági és keresleti tényezők hajtják előre a szektort?

– Véleményem szerint több oka van ennek a folyamatnak, amelyek közé sorolható az alapvetően befektetőbarát környezet Magyarországon, az ország kedvező lokációja és a helyben megtalálható magasan képzett munkaerő, valamint a folyamatosan növekvő fogyasztás. Ugyanebbe az irányba hat a klasszikus ellátási láncok gyengeségeinek felismerése és az egyre nagyobb jelentőséggel bíró e-kereskedelem. Ezek együttes hatása okán nagymértékű átalakulást látunk a partnereink folyamataiban, amelyek sok esetben nagyobb és fejlettebb lokális jelenlétet eredményeznek.

– A technológia és a digitalizáció folyamatosan fejlődik, amely új igényeket támaszt a fejlesztőkkel szemben. Miben más ma egy beruházás, mint mondjuk 5-10 éve? Milyen más műszaki tartalmat igényelnek a bérlők?

 – A bérlőink spektruma széles, jelenleg közel 660.000 négyzetméter területet bérelnek tőlünk partnereink Magyarországon, és tekintettel az előbérleti potenciálra, év végére több mint 750.000 négyzetméternyi átadott, bérelt területet fogunk jegyezni, ezért nehéz a műszaki igényekről általánosságban beszélni. Épületeink alapszintű kiépítését mindig a legmagasabb minőségi szinten igyekszünk tartani, ez mindig is így volt, de vannak olyan aspektusai a házaknak, amiken a közelmúltban változtattunk.

– A fenntarthatóság már alapvető trend az ipari ingatlanpiacon is. Ezzel összefüggésben milyen jelentős új műszaki megoldásokat építenek ki az új beruházások során?

– Számos megoldást említhetünk. Ilyen például az épületszigetelés hatékonyságának nagymértékű növelése, az ipari padlók nagyobb teherbírása, legkorszerűbb LED kiépítések, modern BMS rendszerek telepítése, gázfűtésről való átállás tisztán elektromos fűtésre. Ezek közül mindegyik tételnek komoly hatása van egy bérlő összköltségére és elégedettségére.

Emellett a tisztán elektromos, hőszivattyús fűtési rendszerre való átállásunk révén minden új épületünk immár hűthető is, így hőmérséklet-szabályozás tekintetében minden új átadott raktárterületünkön tudunk hűtést is biztosítani, extra beruházás nélkül. Így, a piacon megszokott megoldásokhoz képest az erősen csökkentett közüzemi fogyasztást párosítva a napelem projektünkkel – miszerint az idei évben már 8 csarnokunkra és jövőre a teljes portfólióra kerülnek felszerelésre fotovoltaikus rendszerek – egy igazán környezettudatos és költséghatékony modern megoldást nyújtunk a bérlőinknek.

– Sokféle bérlő jelenik meg a logisztikai parkokban. Hogyan képesek a különböző igényeket kielégíteni?

– Az előbb említett sztenderdjeink mellett a CTP mindig is maximális flexibilitást és professzionalizmust nyújtott partnerei számára, így igény esetén -30 C fokos validált gyógyszerraktárat, temperált tisztateret, hűtött FMCG területet, sűrítettlevegő-rendszert, automata raktárnak alkalmas területet vagy egyéb különleges igényhez alkalmazkodó rendszereket építünk ki. Így a bérlőinknek csak át kell venniük a kulcsokat és megkezdhetik a specializált működésüket.

 – Beszéljünk kicsit a hazai ipari ingatlanpiac jövőjéről is! Meddig tart a prosperitás, melyek lehetnek az új trendek, irányok?

 – Ha csak az elmúlt két évre gondolunk, nehéz bármit jósolni a jövőre nézve. Az biztos, hogy rugalmasan kell reagálni a globális piaci változásokra. A CTP úttörőnek számít a spekulatív fejlesztések terén, amelynek sikere beigazolódott és ezt alátámasztja a közel 100%-os bérbeadottsági rátánk, és a nemrégiben elnyert piacvezető pozíciónk is. Hiszünk abban, hogy a prosperitás fenntartásának kulcsa a bérlői igények maximális szem előtt tartása a fejlesztések során, így nem csak a bérlő kérései, hanem a parkon belüli plusz szolgáltatások is egy kifejezetten vonzó terméket eredményeznek. 

Úgy látom, az elkövetkezendő időszak egyik meghatározó trendje az e-kereskedelemre épülő bővülések, vagy új cégek megjelenése mellett a techparkok térhódítása, hiszen az országban megjelenő k+f vállalatok egyre nagyobb arányban választják az ipari parkokat működésük helyszínéül.

Huszlicska Dávidot előadóként köszönthetjük a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján a Logisztika c. panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.
Partnereink