A 10 legszebb loft iroda Magyarországon

VIACOM

London és New York után a világ harmadik legnagyobb Viacom központja található Budapesten, amely korábban elnyerte Az Év Design Irodája címet is. Az amerikai médiaóriás munkahelyét a Dorottya Udvarban alakították ki, amely az egyik legszebb budapesti példája annak, hogyan lehet régi gyárépületeket modernizálni és újrahasznosítani. A Dorottya Udvar eredetileg a Monarchia katonai egyenruha raktárának épült, később számos funkciót töltött be. (A Dorottyáról itt írtunk korábban részletesen.) A fény a hatalmas üvegfalakon keresztül elárasztja a belső tereket. A felhasznált anyagok megerősítik az épület ipari jellegét, miközben a színek játékával és a berendezéssel otthonossá és modernné varázsolták a munkahelyet. A sikerben fontos szerepe játszott a DVM group és a JLL.

Bónusz Brigád

A RiverLoft irodaházban található a Bónusz Brigád irodája, a hatalmas tetőtéri ablakokból pazar panoráma nyílik a Dunára. A régi gyárépület jellege a mai napig megmaradt, a bónuszos csapat is egy hamisítatlan loftos térben tölti mindennapjait. A falakon visszaköszön az épület külsejét is borító tégla, valamint a beton is meghatározó elem. A mennyezeten futó csöveket és vezetékeket is megőrizték, így a loftos hangulat garantált. Üvegfallal választották le az összes helyiséget, hogy a hatalmas tér lenyűgöző látványa megmaradjon. A tetőtéri elhelyezkedésnek köszönhetően az iroda rengeteg ablakkal rendelkezik, a fény valósággal elárasztja az irodát.

ExperiDance

Az egykori Láng gépgyár műemlék épületét vette birtokba az ExperiDance társulata, ahol nem csak a próbák zajlanak, de a menedzsment és a titkárság is helyett kapott. Az 1890-ben épült gépgyárat Alpár Ignác tervezte, a rekonstrukció során számos eredeti elemet megőriztek. A homlokzat idézi az ipari hangulatot, hiszen nyerstégla fedi az épületet. A helyenként nyolc méteres belmagassággal rendelkező terek tágas és szellős díszletként szolgálnak a próbák számára. A Hungarian Talent’s House névre hallgató épület belső tervezésénél az volt a fő szempont, hogy mindenhol az az egyediség köszönjön vissza, amely az ExperiDance világára is jellemző.

SAUFLON

A Sauflon Innovációs Központot Gyálon alakították ki, amely kuriózumként a kontaktlencséket gyártó üzemen belül kapott elhelyezést. Igazi high-tech hangulat uralja a létesítményt, miközben ügyeltek arra, hogy organikus díszletek és letisztult bútorok tegyék még különlegesebbé a fejlesztést. A Földes és Társai Építésziroda az indusztriális adottságokat és díszleteket egészen különleges futurisztikus elemekkel vegyítette. A semmivel sem összetéveszthető, unikális bútorokat pedig a Bravosincord Kft. csapata szállította. A doboz a dobozban típusú kialakítás meghatványozza a látványt.

Market Építő Zrt.

A Market Építő Zrt. Market 5.0 nevet viselő székháza egy újépítésű, 1600 m2-es csarnoképület, amelyre Magyarországon egyelőre nem nagyon van példa. A szendvicspanelből és üvegfelületekből épült csarnokot körben igényes park övezi, ahol Szőke Gábor Miklós „Szerelmes lovak” című installációja is helyet kapott. A nyitott nagyteres irodában az indusztriális hangulat magából a „csarnoklétből” következik, erre könnyedén rásegítettek azzal, hogy a szürke betonpilléreket, az ipari padlót és a födémet szabadon hagyták, a műszaki berendezések is láthatók, ha felnézünk a magasba. A látszóbetonok tömegét izgalmas világítási technikával ötvözték. A belsőépítészeti kialakításban és a layout felvázolásában szerepet vállalt Kis Péter és Keszthelyi Kristóf is.

Ustream

A Ustream a felújított, legendás Párisi Nagyáruház három szintjét vette birtokba az Andrássy úton. Érdekes kontrasztként hat, hogy a világörökség részét képező, nagypolgári palotákkal megtűzdelt sugárúton egy elegáns épületben egy hamisítatlan startup cég telepedett meg. Az összekötő kapocs a két „világ” között maga a loft, így a régebben Divatcsarnokként működő épület hatalmas belső tereivel, indusztriális fílingjével nagyszerű otthona egy technológiai vállalatnak. Az egyes szintek központi magjaként funkcionáló fedett átrium egyfajta szervezőelve a Ustream fejlesztőközpontjának is. A Kristálykupolát a felújítás során alakították ki, amelyhez köríves terasz társul, hogy a munkatársak Budapest tetején ejtőzve gyönyörködhessenek a látványban. A tervezés a MádiLáncos Stúdió „műve”, amely már többször is díjat nyert Az Év Irodája versenyen.

Prezi

A Prezi a  Merkúr Palotában alakította ki trendi irodáját, amelynek legismertebb helyisége a Kapcsolóterem. Az épület egyébként anno pesti telefonközpontként üzemelt. Az ipari fílinget jelzik a hatalmas terek, belmagasságok, fémes anyagok, látható csövek, amelyek az Y-generáció vibráló és dinamikus viselkedéskultúrájával együtt egy igazán eredeti és élhető légkört teremtenek. A Minusplus építésziroda is jelentős részt vállalt az „újjászületési” folyamatban. A régi Kapcsolóteremben, vagyis Engineering Roomban mintha az informatika szentélyében tennénk tiszteletünket: égbe nyúló bolthajtások alatt járunk körbe, ahol az eredeti díszítéseket, stukkókat, ablakokat és faburkolatokat helyreállították.

LOFFICE

Az Andrássy úttal párhuzamos, romantikus, szűk kis utcácskában, a Paulay Ede utcában található a LOFFICE közösségi iroda, amelyet még 2009-ben nyitottak meg. Az 5 és fél szintes, 950 m2 alapterületű épület korábban a Zeneakadémia kottanyomdájaként üzemelt. Az ipari adottságokkal rendelkező ingatlan eredeti struktúráját megőrizték, így például a határoló felületként működő üvegtéglákat megtartották. A belsőépítészi kialakítás a munkatársak, alapítók és formatervezők alkotta sokszereplős csapat közösségi munkájának eredménye. A Szupernova Design meghatározó szerepet játszott ebben a folyamatban, míg a recepció Csizmadia Zsolt formatervező munkája. A tágas terek igazi loft hangulatot varázsoltak a négy fal közé, ahol a látható műszaki berendezéseket és a csöveket szabadon hagyták.

TopSafe

A TopSafe 2016-ban költözött Nagytarcsára, ahol egy 600 négyzetméteres multifunkcionális épületet vettek birtokba, amely raktár, iroda és bemutatóterem is egyszerre. Alkalmazkodva a csarnoképület acélszerkezetes, indusztriális megjelenéséhez Paller Eszter belsőépítész segítségével alakították ki itt a különleges megjelenésű munkahelyet. Bontott tégla falakkal, látszó acélszerkezetekkel és elektromos védőcsövezéssel, csarnoklámpákkal integrálták az iroda stílusát a környezetébe.

Food Base

Jöjjön most egy kakukktojás. A Reload Építészstúdió által tervezett gyártócsarnok és irodaház nemrég épült a Gödöllői Ipari Parkban, vagyis nem egy száz éves ipari épületről beszélünk.  Mindenesetre formavilága egy modern indusztriális trend egyedi megjelenése Budapest vonzáskörzetében. A homlokzat meglepő és karakteres színhasználata kiemeli a főépület tömegét az ipari park architektúrájából. A belső terekben található unikális megoldások úgy illeszkednek az ipari miliőhöz, hogy eközben a belvárosok trendi city-hangulatát is megjelenítik.

Az Év Irodája versenyre még december 7-éig lehet jelentkezni. Mutasd meg magad, hogy megismerjen a nagyvilág!