A 10 legszebb zöldfal a magyar irodákban

1. Avis Budget

Az Avis Budget Group BSC a Váci út mellett a Green House-ban bérel több mint 7000 négyzetmétert három szinten. A cég a világ egyik legnagyobb autókölcsönző vállalatának szolgáltató központjaként végez üzleti támogatói tevékenységet, és őket mint Az Év Irodája verseny egyik korábbi győztesét is köszönthetjük. A belsőépítészeti kialakítás a REscon munkája, a dizájn berendezési elemek az Europa Design érdeme, az egyedi bútorokat Nietsch Márta tervezte, míg a falgrafikák Pojtli Brigitta grafikus munkáját dicsérik. Az étkezőben bukkanhatunk rá a Green Fortune által készített zöldfalra, hogy vitalitást varázsoljon a falak közé.

2. BP

A BP European Business Service Centre (BSC) a Haller Gardens irodaházban működik, 2015-ben pedig kialakítottak egy PlayZone multifunkcionális társalgót is, ahol a kollégák kikapcsolódhatnak, játszhatnak, feltöltődhetnek, beszélgethetnek. Igazi élményközpont. A helyiség két végében a két zöldfal mintegy keretet ad a társalgónak. A kis társalgó boxok fölött a falon a izlandi zuzmófalak már csak hab a tortán. A társalgó bokszok, a fotelek, a kanapék, a kávézó, a bárszékek és asztalok, illetve a játékeszközök a dizájnkoncepció jegyében harmonikus, elegáns és szofisztikált egészet alkotnak. Az Office Line felelt a belsőépítészeti kiviteli tervekért és a bútorok, berendezési tárgyak szállításáért.

3. CBRE

A CBRE – az Eiffel Palace-ban – az egyedülálló építészeti díszletek közé egy igazán elegáns, mégis otthonos miliőt varázsolt, melynek tervezése és kialakítása a DVM group érdeme, projektmenedzsmentje pedig a tanácsadó vállalat saját munkáját dicséri. Az irodában a belső fedett – teraszként is funkcionáló – udvar köré szerveződnek az egyes munkahelyi funkciók, az alaprajzi struktúrából kitűnően látszik a jól megkomponált térszervezés. A recepció fölött a cég mozaikbetűi rajzolódnak ki, miközben egy élő növényfal üde zöldje – amely a Green Fortune munkája – fokozza a meleg színek hatását. A látogatók ebben a lounge térben várakozhatnak, míg az iroda belső részein a munkatársak dolgoznak.

4. DVM group

A DVM group 1400 m2-es, kétszintes munkahelye a Váci 1 impozáns műemlék épületében található a Vörösmarty térnél. A tervezés és a belsőépítészeti kialakítás is a DVM group érdeme. A Türr István utca felől léphetünk be az irodába, ahol az üvegajtókon keresztül már jól látszik a hatalmas zöldfal, amely a természetet csempészi a belváros sűrű beépítésű városszövetébe. A hatalmas terek, ablakfelületek és belmagasságok a századfordulós műemlék épületek jellemzői, ezeket az adottságokat továbbgondolva a DVM group egy indusztriális, letisztult belsőépítészeti kialakítást preferált, amit a betonhatású színek, az üvegfalak és a látható gépészeti rendszerek határoznak meg.

5. Keler

A Keler Zrt. 2600 négyzetméteres irodája a Rákóczi úton az R70 irodaházban található, ahol a trendeknek megfelelően nagyteres munkahelyet alakítottak ki. Érdekességként itt inkább az X-generáció modern, de konzervatívan elegáns munkakultúrája jelenik meg. A nyitott terek dominálnak, csupán a vezetők rendelkeznek saját cellás irodával, de azok határoló felületei is üvegpanelből készültek, így a transzparencia a tér egészében biztosított. A tervezési munkálatok a DVM groupot dicsérik, a zöldfal pedig a Green Fortune munkája. A recepció dizájnos tömbjét egy növényfal egészíti ki, így a munkatársak és vendégek azonnal egy kellemes atmoszférát érzékelhetnek maguk körül.

6. Lexmark

A Lexmark 3400 négyzetméteres irodája a Duna-panorámás Millennium Towerben szinte teljesen újjászületett. Nem csak SSC-központként működik a budapesti irodájuk, hanem magas hozzáadott-értékű szolgáltatásokat is nyújtanak a régióban található tagvállalatoknak. Az iroda a DVM group munkájának köszönhetően szinte egy tematikus nemzeti park jellegzetességeit mutatja, hiszen áttételesen és szimbolikusan hat fő természeti táj is megjelenik a munkaállomásokat körbevevő díszletekben. Jég, erdő, víz, mező, rét és sivatag, és ami kell. Ha belépünk az irodába, akkor a recepciós-fogadó tér meglehetősen komplex teret jelenít meg, ahol az üde növényfal is zöldell, amely a Green Fortune munkáját dicséri.

7. National Instruments

A National Instruments debreceni központjában a gyártóbázishoz több irodaépület is kapcsolódik. Az újonnan épített „C” épületben a modern munkakultúrát képviselő egyterű koncepció valósul meg, de folyamatosan újul meg a többi munkatér is. Az irodaházak belsőépítészeti terveivel a MádiLáncos Studiót bízták meg, akik az egyterű koncepció megvalósítását tűzték ki célul nagyobb közösségi szigetekkel és kollaborációs zónákkal. A teljes kampusz megújulása már a recepciónál feltűnik, hiszen a dizájnos fogadó térben egy zöldfal jelzi az új időket. Ráadásul ez csak a kezdet, hiszen az irodaházban még tíz zöldfal hirdeti a természet szépségét, ami egyedülálló Magyarországon. E nagyszerű teljesítmény a MoPa Mohány és Páfra szakmai igényességének a produktuma.

8. NNG

Az NNG az új fejlesztőközpontját Szegeden hozta létre, miután Budapesten már kialakítottak egy többszintes munkahelyet, amely Az Év Irodája versenyen is győzött. Az 550 négyzetméteres iroda a belvárosi Klauzál téren egy csodálatos szecessziós épületben található. Az iroda legértékesebb része a több oldalról ablakkal rendelkező sarokszoba, amelyet játékszobának rendeztek be, és ahol persze relaxálni is lehet. Itt található egy legófal és egy életfát ábrázoló különleges könyvespolc mellett a Grofie hatalmas növényfala is, amely üdeségével a természetet hozta a négy fal közé.

9. Procter&Gamble

A Procter&Gamble csaknem 3000 m2-es budapesti regionális új irodája egy multinacionális környezetben kialakított precíz munkakultúrát jelenít meg. Az Év Irodája versenyben több éve elnyerték az Év Irodája Különdíjat is. A belsőépítészeti megoldások a MádiLáncos Studio munkáját dicsérik. Cikkünk főszereplőjére, vagyis a vertikális növényfalra pedig a közös konyhában bukkanhatunk, amelyet a Green Fortune készített. De nem csak odabent van zöld, hiszen a falakon túl a Corvin Sétány is élhető és emberközpontú környezetet biztosít.

10. Skyscanner

A Skyscanner utazási keresőoldal a K6 irodaházat bérelte ki az Astoria mellett. A redesign projekt szintén a MádiLáncos Studio tehetségét bizonyítja. Az ötödik emelet az 1300 m2-es iroda leglátványosabb eleme, hiszen itt található a nagybetűs közösségi tér az étkezővel együtt. Az élénk színekkel artikulált nagyvonalú tér egészen az utcafronti ablaksorig számtalan egyedi megoldással operál. Többek között a falat egy hatalmas pixelfal borítja, ahol 100 különböző szín jelenik meg. Az ablak előtti télikertre hajazó helyiséget egy egyedileg tervezett függesztett, acélszerkezetű virágállvány különíti el. Ha még ez sem volna elég, akkor a pixelfal folytatásaként egy 12 négyzetméteres zöldfalat is kialakítottak, amely a MoPa Mohány és Páfra munkáját dicsérik.

+1 MagNet Bank

A MagNet Bank 2015-ben nyitotta meg az V. kerületben újraértelmezett belvárosi fiókját, amely mind funkciójában, mind megjelenésében eltér minden eddigi helyszíntől, amit a pénzügyi szférában megszoktunk: fair trade biokávézó, civileket támogató közösségi pont és bankfiók egyben. Az enteriőr tervezésére Nikoletti Petra és a Térkultúra csapata kapott megbízást, akik fiatalos, innovatív teret hoztak létre egyedi design bútorokkal, és segítettek abban is, hogy a helyszínen a banki és kávézó zónák organikus egységet alkossanak. A zöldfal mellett élő fákat is elhelyeztek, sőt, az utcában is ültettek két magas kőrist a környékbeli közösség számára.

Még november 30-ig lehet nevezni az idei Az Év Irodája versenyre zöld fallal vagy anélkül.