A budapesti Aria Hotel lett a világ legjobb szállodája

Magyarországon az elmúlt évek turisztikai sikereinek is köszönhetően fellendült a szállodaipar és valóságos szállodaépítési láz tört ki az országban. A külföldi turisták növekvő számának köszönhetően egyre több célcsoport igényeit kell kielégíteni a szállodaiparban dolgozó vállalkozásoknak, ezért az épített és a fejlesztés alatt álló hotelek is sokszínűséget tükröznek.

Markáns trend az ún. butikhotelek megjelenése a budapesti palettán, amelyek közül az egyik a 2014-ben megnyitott Aria Hotel a Hercegprímás utca elején a Bazilika tőszomszédságában. Az 52 szobás tematikus hotelt a szlovákiai magyar származású amerikai ingatlanfejlesztő, Henry Kallan cége, az IK Hotels Kft. építtette. Az üzletember még 1968-ban emigrált Csehszlovákiából az Egyesült Állomokba. Több egyedi hangulatú, magas minőségű butik-hotel büszke tulajdonosa New Yorkban. Prágai szállodája, az Aria Hotel 2009-ben a Tripadvisor szavazásán elnyerte a világ legelegánsabb luxusszállodája címet.

Pedig nem jól indult a fejlesztés, és első lépései nem váltották ki a városvédők szimpátiáját. Ugyanis rögtön a beruházás elején még 2012-ben lebontották a Pollack Mihály tervezte klasszicista házat. Az épület eredetileg 1836-ban készült el, 1870 körül historizáló stílusban átalakították, majd 1988-ban helyreállították. A legutóbbi időkig a Budapest Bank irodaháza volt, jellegzetes kígyós ablak- és kapurácsa határozta meg az utcai homlokzatát.

Később eredeti formájában építették újjá az ingatlan homlokzatát, amely ma már Budapest első tematikus hoteljeként fogadja a vendégeket. Már a belsőépítészeti és a lakberendezési elemekből is  jól látszik, hogy a zenerajongó turistákra helyezik a hangsúlyt. A tematika kialakításában nagy szerepe van annak, hogy a már említett tulajdonos operarajongó hírében áll.

Fotók: Aria Budapest Hotel

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.