A bukott óriás visszatér! A WeWork így hódítaná vissza a globális közösségi irodák piacát

A WeWork indulása után hihetetlen mértékű expanzióba fogott, azonban a számok és a pénzügyi realitások egyelőre nem a vállalatot igazolták. Ezért az elmúlt években a menedzsment a reorganizációra összpontosított. Csak az elmúlt hat hónapban a WeWork részvényeinek árfolyama közel 83 százalékot esett. Most a rebrandig jegyében a járvány után előtérbe kerülő rugalmas irodamegoldásokra összpontosítanak.

A globális közösségiiroda-szolgáltató hosszú extrém menetelés után 2020-ban döbbent rá, hogy a korábban kigondolt út mégsem a mennyországba vezet, sokkal inkább a purgatóriumba. Azonban az elmúlt három év egyelőre nem hozta meg a várt fordulatot, nem véletlenül a vezérigazgató is távozott két év után. Most ismét átértékelték a stratégiát, és a márkaváltásra voksolt a vállalat.

Korábban a WeWork 2019-ben ért a csúcsra, amikor a vállalat értéke elérte a 47 milliárd dollárt! A cég volt a nagybetűs coworking, amely forradalmasítja az irodapiacot, és ennek érdekében globális hálózatépítésbe fogott. A coworking valójában azt jelenti, hogy bérbe adunk irodatereket más vállalatoknak, de ellentétben a Regus-szal, amely szintén ebben utazik, a WeWork nem hagyományos módon közelítette meg a bérlői ökoszisztémát. Többek között volt ingyen sör, és nem csak május elsején, a rugalmas bérleti szerződések is nagy szerepet játszottak, illetve a lendületes, fiatalos munkakörnyezet vonzotta az Y és Z generáció képviselőit.

A WeWork folyamatosan előremenekült, hitt abban, hogy a startupos lendület hatalmas piacszerzést jelent majd, ami minden költséget überel. Csak 2018-ban, amikor a vállalat a csúcson volt, 380 millió dollárt költött értékesítésre és marketingre. Mivel azonban a cég az „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” szlogent nem tartotta be, 2019 végén megkezdődött a lejtmenet.

A WeWork 2400 alkalmazottat bocsátott el, ráadásul a kudarcot így is beismerő Adam Neumann társalapító és vezérigazgató lelépett a színről. Új marketingmenedzsmentet neveztek ki, hogy a vállalat tudatosítsa az ügyfeleknél, ki fog sütni a nap. Akkoriban a coworking ökoszisztémájuk 33 ország 127 városában 625 helyszínt foglalt magában. Vagyis azért elég komoly globális szereplőről beszélünk.

Új szlogenek és átalakuló márkastratégia

Most pedig nagyjából három évvel a konszolidáció megkezdése után a vállalat rebranding stratégiát dolgozott ki, amelyet a brooklyni székhelyű Franklyn kreatív stúdióra bízott. Jelenleg a cég közlése szerint több mint 500 ezer ügyfelük, bérlőjük van világszerte.

„Az ellentmondásos megítélésű alapító – Adam Neumann – kilépése után a WeWork identitásválságba került. Egyszerre kellett megszabadulni a múltbeli beidegződésektől és eligazodni a járvány után kialakuló új irodai környezetben” – érvelt a Franklyn az arculatmegújítás szándékáról. Mindenesetre az új marketing és arculatformálás során a WeWork minden eddiginél szélesebb közönséghez kíván szólni. A cég elmossa a határvonalat a művészet és a tudomány, az érzelmek és az értelem között, és ez a kettősség inspirálta a cég új vizuális arculatát.

Az új kampányával a cég befogadóbban és átgondoltabban közelít a potenciális ügyfelek felé, hiszen a WeWork piacra lépése óta a coworking szektor nagyon sokat változott. A rugalmas irodaterek ma már nem csak a startupok és közösségi irodák terepei, hanem sok nagyvállalat is igénybe veszi a világjárvány tapasztalataira építve, amelyek nyilván más igényeket támasztanak és szolgáltatásokat kérnek egy-egy coworking munkaterületen.

Fotók: Getty Images – illusztráció