A csábítás művészete, avagy az irodaházak csodafegyverei

Bár a COVID-19 után a hibrid modell egyre fontosabb szerepet kap a munkaerőpiacon, az irodák továbbra is megmaradnak, még ha az egyes funkciók folyamatosan változnak is. Egyre inkább a közösségi szerep kerül előtérbe, ahol a céges identitás és az összetartozás a legfontosabb szempontok. A vállalatok mellett az irodaházak is egyre nagyobb figyelmet szentelnek arra, hogy falaik között otthonos és kényelmes terek várják a dolgozókat, miközben számos plusz szolgáltatás érhető el.

Az irodapiacon a legfontosabb trendek között már évek óta nevesítjük a közösségi terek jelentőségét, amelyeket a munkahelyek egyik legfontosabb funkciói között emlegetünk. Míg korábban az irodák kitüntetett helyszínei voltak, ma már szinte kis túlzással az egész munkahely egy nagy közösségi térré változik. A COVID-19 után az irodákba való visszatérés folyamatának meghatározó eleme, hogy a munkaadók a céges központokban is megpróbálják a pandémia alatt megszokott otthoni kényelmet prezentálni.

De nemcsak a bérlők, hanem a bérbeadók is folyamatosan fejlesztik az irodaházak közös területeit, legyen az étterem, kávézó, konferenciaterem, sportlehetőség vagy igényes belső park kültéri tárgyalóval. A pandémia után az irodaházak lobby terei, előcsarnokai felértékelődtek, hiszen a belépők ezt a helyszínt látják elsőre, és ez az élmény határozhatja meg akár az egész napjukat is.

A fogadózónák mindig is fontos részei voltak az épületeknek, de többnyire csupán néhány másodpercig kapnak feladatot, amíg a dolgozók és a vendégek áthaladnak rajtuk, hogy felmenjenek a lifttel. Az irodaházakban az előcsarnokok gyakran ridegek, ahol a recepció hatalmas pultja mögött igazítják el a vendégeket. Ez a funkció azonban lassan változik az elmúlt éveket tekintve, a megújult lobbyk barátságos, lounge terekké formálódnak, ahol a sokszínűség és a formagazdagság uralkodik.

Indul az utazás

Egyre több képzőművészeti alkotás díszíti a lobbykat, kényelmes fotelek és kanapék növelik a komfortot. A világítás és a dizájnos lámpák, valamint a burkolatok mind-mind közelítenek a szállodai nívóhoz. Ha egy vendég belép egy új vagy egy megújított lobby zónába, akkor olyan érzése lehet, mintha hamarosan egy új utazás várna rá, amint megérkezik hozzá az egyik irodából a vendéglátója. De nem csak a látogatók érzékelik a pozitív változásokat, az alkalmazottak számára is olyan élményeket kínálnak az épületek, amelyek ösztönözhetik a dolgozókat, hogy visszatérjenek az irodába.

A valóságban megjelenő környezet mellett a virtuális valóság is új szolgáltatásokat és kényelmet kínál. Az applikációk segítségével felgyorsul a beléptetés, így a zsúfoltság egyre kisebb, a cirkuláció zökkenőmentesebbé válik. Az előterek az irodaházak virtuális névjegyei lettek, akár már az utcáról kirajzolódnak a belső terek, de ha belépünk az ajtón, rögtön felmérhetjük a hely szellemét.

A lobbyk megújítása szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen jelzi a bérlőknek, hogy az adott irodaház és természetesen a tulajdonosa készen áll a legújabb kihívások és igények teljesítésére, vagyis versenyképes a piacon, és a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálja. Emellett a járvány után kialakuló új irodatrendeket valósítja meg az épület, ha a tereit a menedzsment újraértékeli és a bérlőket aktív használatra serkenti.

Park Atrium irodaház

Új funkcióban az épületek

A flex irodaterek terjedése mellett általában az épületek multifunkcionalitása erősödhet, hiszen a falak között jól megférnek az üzletek, éttermek, edzőközpontok, irodák és lakások. Ez az opció növeli a bevételi források biztonságát, egyszersmind a nyitva tartást és a használatot is kitolja akár 0–24 óra időtartamra. Ráadásul a sokrétű szolgáltatások plusz élményfaktort jelenthetnek a dolgozóknak, amiért érdemes befáradniuk az irodába.

Jó példát szolgáltatnak a hotelek, ahol egyes esetekben a tematikus előcsarnokok az adott város, ország vagy a környező negyed történelmét és kultúráját mutatják be, és így segítik elő, hogy a vendégek addig a pár napig, amíg itt tartózkodnak, a helyi közösség tagjainak érezhessék magukat. E gondolatmenet mentén már nemcsak az iroda belső tereire kell koncentrálni, hanem az egész épületre, vagyis a tulajdonosoknak a vonzóképesség növelése érdekében meg kell teremteniük a genius locit, a hely szellemét.

A világjárvány után amúgy is az irodaházak egyre több kényelmi szolgáltatást alakítottak ki, legyen az egy kávézó vagy arra hajazó társalgók, illetve szabadtéri terek, ahol mintha egy kerthelyiségben lennénk. Ezeket a zónákat – amelyeket már eddig is előszeretettel szállodai szolgáltatásoknak neveztek – most egyre több helyen megnyitják a nagyközönségnek is.

A helyi közösség központjai

A tetőteraszokat, futópályákat, konditermeket, játékszobákat és konferenciatermeket is érdemes egyre inkább a helyi városi közösség számára felkínálni, hogy az irodaházak kvázi a helyi negyedek, körzetek központjai lehessenek. Így az épületek nem csupán az irodaház és a bérlők, valamint a vállalatok és az alkalmazottak vonatkozásában működnek, hanem az irodisták és a helyi lakosok összekapcsolódása is intenzívebbé válik. Ez pedig végső soron azt jelentheti, hogy a kollégák egyszerre tekinthetik munkahelynek és második otthonnak is az irodát.

Az új irodaházak építésénél már egyre inkább törekednek a multifunkcionalitásra, vagyis egyre több szolgáltatás található az épületben, miközben az ingatlan sem zárvány az adott városszövetben, hanem annak integráns része, amely folyamatos kommunikációban áll a lakókörnyezetével. A jövő irodaházai beépülnek a nyilvános térbe, közülük azok lesznek a vonzó és izgalmas munkahelyek, amelyek nem fordítanak hátat a helyi közösségnek.

Váci Greens D

Magyarország sem kivétel

Magyarországon is hódít ez a trend, nálunk is egyre fontosabbak a fogadóterek. Az új fejlesztések esetében nem kérdés a barátságos és sokszínű lounge kialakítása, míg a régebbi épületek esztétikai ráncfelvarrása és műszaki megújulása együtt jár az újjászülető lobby terekkel. Néhány példát emeljünk ki a teljesség igénye nélkül!

Az Arena Corner irodaházban korábban a főépület és a Kerepesi úti épületszárny lobbyjának felújítására került sor, ma már egy letisztult és kényelmes közösségi tér fogadja az ide érkező bérlőket és vendégeket. A myhive Haller Gardens irodaház nemrégiben teljesen megújult, amelynek keretében a lobbyk is új funkciót és dizájnt kaptak. Ehhez kapcsolódva rugalmas coworking terekkel és egyéb funkciókkal bővült az irodakomplexum.

A City Center irodaház előcsarnoka is megújult, ahol különleges képzőművészeti elemek ékesítik az újjászületett tereket. Ugyanígy a Park Átrium Irodaházban is jelentős felújítások zajlottak, a fogadóterek átalakultak és új külsőt kaptak. Megemlíthetjük még az újjávarázsolt Atrinova irodaházban a hatalmas belmagasságú, impozáns központi földszinti csarnokot, ahol az elegáns és letisztult esztétika jelenti a nagybetűs élményt a látogatók számára.

A jövőben is az újjászülető belvárosi kisebb épületek, a felújításra szoruló irodaházak és az új beruházások közös jellemzője, hogy már nem is irodát kínálnak, hanem második otthont, kezdve az előcsarnokok barátságos lounge tereitől a fitnesztermen át a finom croissant-ig. Ki ne szeretne ilyen helyen dolgozni?

Címlapkép: Szervita Square Building

A cikk megjelent az Ingatlan Évkönyv legújabb, 2023-as kiadványában.