A dolgozók szerint túltolták a hibrid modellt az irodapiacon. Néha levegőt is vennének!

A Gensler építésziroda, amely a világ legnagyobb irodaházaival és bérlőivel dolgozik együtt, nemrégiben közzétett egy jelentést arról, hogyan dolgoznak az alkalmazottak szerte a nagyvilágban. Kilenc országban (Egyesült Államok, Mexikó, Kanada, Egyesült Királyság, Németország, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és a Fülöp-szigetek) tavaly nyáron és ősszel 14 ezer dolgozó körében végeztek felmérést, amely arra világít rá, hogy nagyon sok cég esetében még mindig nem találták meg azt az irodakialakítást, amely a hibrid modellnek és a dolgozói igényeknek a leginkább megfelelne.

Amióta a dolgozók visszatértek az irodákba, folyamatos huzavona folyik a munkaadók és az alkalmazottak között arról, hogyan alakítsák ki a személyes jelenlét és a távmunka közötti egészséges egyensúlyt. A technológiai vállalatok, amelyek közül kezdetben sokan üdvözölték a távmunkát, mostanában egyre inkább igénylik, hogy az alkalmazottak hetente többször is személyesen jelen legyenek. Az irodába visszatérő dolgozók közül azonban sokan úgy találják, hogy a dizájn – sok esetben az új munkastílusokhoz igazodva – valójában nem igazán működőképes és komfortos számukra.

Janet Pogue, a Gensler munkahely-kutatásért felelős globális igazgatója elmondta, hogy sok eredmény meglepetésként hatott. A dolgozók több mint 60 százaléka azt mondta, hogy az irodában kell lenniük ahhoz, hogy munkájuk során a legproduktívabbak legyenek, ugyanakkor a megkérdezett alkalmazottak irodáinak csak 43 százaléka rendelkezik olyan helyiségekkel, amelyek hatékonyak és megfelelő munkahelyi élményt nyújtanak.

„Ráadásul a munkahelyek csupán 38 százalékát alakították át a járvány kezdete óta. A cégek nem hajtják végre a szükséges változtatásokat, miközben már más módszerek alapján dolgozunk, és mások az elvárásaink a munkahelyekkel szemben” – tette hozzá Pogue.

Kollaboráció! De minden áron?

Az egyik legismertebb ok, amiért a vállalatok szerint fontos, hogy alkalmazottaik visszatérjenek az irodába, az az együttműködésre épülő munka. A kollaborációra való hivatkozás egyre többször felbukkan a nagy globális cégek esetében is, így például az Amazon vezérigazgatója még februárban előírta az alkalmazottaknak, hogy legalább heti három napon legyenek benn az irodában. Nemrég pedig a Cisco vezérigazgatója mondta, hogy a cég kollaborációs központokká alakítja át irodáit, így az összes tér mindössze 10 százaléka marad az egyéni munkavégzésre.

Az együttműködés lett a bűvös kifejezés, azonban a Gensler felmérése azt is megmutatta, hogy sok alkalmazott már úgy érzi: a közös munkavégzés mellett alig van tér a fókuszmunkára. Pogue szerint ez már jóval a COVID-19 előtt is probléma volt, hiszen egy 2020 eleji Gensler elemzésben sokan panaszkodtak a zajra az irodában, illetve hogy kevés a privát tér. Most az együttműködés túlzott hangsúlyozásával ezek a problémák még hatványozódtak is.

Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a dolgozók egyáltalán nem utasítják el a benti munkavégzést, hiszen a fókuszmunka és a csapatmunka is az irodában a leghatékonyabb a megkérdezettek szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell temetni az irodát.

Akár be is járnának

Majd a kutatók a felmérés adatait a kihasználtság szerint elemezték, és megállapították, hogy a dolgozók az irodában maximalizálni tudják termelékenységüket. Számszerűsítve egy átlagos munkahét 58-68 százalékát lenne érdemes az irodában tölteni. De mikor az alkalmazottak az irodájukban tartózkodnak, szeretnének váltani a különböző típusú feladatok között, vagyis a fókuszmunka és a kollaborációs tevékenység egyensúlyára törekednének. Valójában ez visszatérés lenne a járvány előtti időkhöz.

Még annyi csavar van a dologban, hogy miközben egyre több napon jönnek be az irodába a dolgozók, ott nem egész nap szeretnének lenni, hanem a napokat is felosztanák benti tevékenységre és home office-ra, vagy más helyszínekre, miközben odabent is végeznének fókuszmunkát. Mindenesetre még sok tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy letisztuljanak a pandémia után meghonosodott munkamódszerek, és valóban általános tendenciákról beszélhessünk.

Fotó: Getty Images. Grafikon: gensler.com