A FERRUM Irodaház napelemparkja új szintre emeli az energiahatékonyságot

Idén a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő FITOUT Zrt. egyik mintaprojektje a saját beruházásban megvalósult, 2019-ben átadott FERRUM Irodaház, ahol a vállalat székhelye is található. A FITOUT mint bérbeadó a legújabb bérlői igényeknek megfelelően összpontosít a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. A vállalat idén tavasszal jelentős napelem-kapacitást telepített a FERRUM Irodaház tetejére, amellyel hatalmas lépést tett a dekarbonizáció felé és jelentősen csökkentette az energiafelhasználást.

A FITOUT számos ingatlanpiaci iparágban tevékenykedik, hiszen a fejlesztésektől kezdve a generálkivitelezési munkákon át az irodatervezésig a hazai piac kiemelkedő szereplője és számos világszínvonalú projekt megalkotója. Olyan globális vállalatok tartoznak az ügyfélkörébe, amelyeknél a fenntarthatóság alapkövetelmény, ennek megfelelően a FITOUT is támogatja a környezettudatos fejlesztéseket és zöld megoldásokat.

Az épületüzemeltetés egyik kulcseleme ma már a költséghatékonyság, amely a felügyeleti rendszer optimalizálása mellett a megújuló energiahasználatra is koncentrál. Ennek a szemléletnek a tükrében, illetve az energiaválságra reagálva az idei év elején a vállalat a FERRUM Irodaház tetejére jelentős, 202 panelből álló napelemparkot telepített, amely összesen 101 kW teljesítményű.

A FERRUM Irodaház napelem termelése (311,06 kWh, 45,67%) egy őszi szerdai napon

Már a 2019-ben zajló kivitelezés során a tetőszerkezet, az elektromos és gépészeti rendszerek a napelemek fogadására optimalizálva készültek el, ez is jelzi, hogy a vállalat deklaráltan környezettudatos módon működik és valósítja meg projektjeit. A napelempark március óta üzemel, és a FITOUT kiváló tapasztalatokról számolhat be, hiszen a rendszer július végéig az irodaház részére szükséges energia (75 MWh) harmadát (25 MWh) megtermelte.

A FERRUM Irodaházban más technológiák is a környezettudatos működést szolgálják, így a hűtés-fűtést ún. VRV rendszer biztosítja, amely gáz és ezzel együtt CO2 kibocsájtás nélkül elektromos energiát hasznosít. Érdemes megjegyezni, hogy a napelemek használata ilyen gépészeti rendszerek esetén kiemelten hatékony. Emellett a vállalat szakemberei már elkezdték azt a tervezési munkát, amelynek során a megújuló energiát egy átgondolt energiamenedzsmenttel kiegészülve a leghatékonyabb módon fogják felhasználni. A cél az, hogy az áramtermelés és -fogyasztás optimalizált keretek közé kerüljön, így például akkor kapcsoljon be a VRV rendszer, amikor a napelem energiát termel.

A beruházással az irodaház üzemeltetését is végző FITOUT cégcsoport újabb lépést tett annak érdekében, hogy az épület üzemeltetési költségét továbbra is kiemelten alacsonyan tartsa. A fejlesztés jól illeszkedik a vállalat környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiájához, hiszen az irodaházban alakították ki a FITOUT központi irodáját is.

A vállalat jelentős és értékes tapasztalatokra tett szert az energiakorszerűsítési projektek terén, amelyeket a jövőben is szeretne kamatoztatni. Az elmúlt időszakban és jelenleg is kiemelkedő projektek fűződnek a vállalat nevéhez olyan irodaházakban, mint például a MOM Park, Mamaison Hotel Andrássy Budapest, a BC 140, a Balance Loft vagy éppen a Kromat Irodaház.

A FITOUT cégcsoport legújabb saját beruházásban megvalósuló fejlesztése pedig a Fáy és Lomb utca sarkán található RHODIUM Irodaház, ahol a szerkezetépítési munkák az év végére befejeződnek, az épület átadása 2024 utolsó negyedévére várható. A RHODIUM esetében a műszaki tartalom a FERRUM Irodaházzal szinte megegyező (mint például VRV és napelem-rendszerek), a BREEAM minősítés tekintetében pedig az Excellent kategória elérésére törekszenek. Az új épület 250-800 m2-es bérleményekkel, összesen közel 3.000 m2-nyi kiadható területtel várja a bérlőit, ahol a fenntarthatóság érdekében a legenergiatakarékosabb, csúcstechnológiás megoldásokkal üzemeltetik majd az irodaházat.

A RHODIUM Irodaház látványterve – az épület átadása 2024 utolsó negyedévére várható