A FITOUT húsz éve dolgozik és teremt értéket a magyar ingatlanpiacon

A FITOUT Zrt. idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, amely hatalmas utat járt be két évtized alatt. A vállalat számos ingatlanpiaci iparágban tevékenykedik, hiszen a fejlesztésektől kezdve a generálkivitelezési munkákon át az irodatervezésig a hazai piac kiemelkedő szereplője és számos világszínvonalú projekt megalkotója. A jeles alkalom kapcsán beszélgettünk Kiss Viktor üzletág-igazgatóval a cég sikereiről, értékrendjéről, terveiről és a legfontosabb projektjeikről, amelyekre igazán büszkék.

– A Fitout az elmúlt időszakban egyre fontosabb szereplője lett a hazai ingatlanpiacnak, egyre nagyobb szabású projekteket valósít meg. Ha az elmúlt évek számos munkáját tekintjük, akkor mely projektekre a legbüszkébbek?

– Minden projekt nagy kihívást jelent számunkra, hiszen maximális odafigyeléssel és szakmai precizitással szolgáljuk ki valamennyi ügyfelünket, ezért különböző okokból vagyunk büszkék a munkáinkra. Ha mégis néhányat nevesíteni kell, akkor mindenképpen megemlíteném az SAP székházának kialakítását, ahol nagyon magas színvonalú belsőépítészeti megoldásokat igénylő, a dolgozókra fókuszáló irodakomplexumot hoztunk létre közel 22 ezer m²-en. A thyssenkrupp esetében egy design&build vállalás keretében pedig olyan modern iroda- és laborkomplexumot alkottunk meg 16 ezer m²-en egy már meglévő épület átalakításával, amely serkenti a munkatársak kreativitását és az új ötletek megszületését. Az elmúlt időszak munkái között nevesíthetjük az Exxon székházát, ahol egyedi anyagokkal kellett kivitelezni a teljes épületet az angol belsőépítészeti és menedzseri csapattal közösen. Mindemellett büszkék vagyunk a H2Offices irodakopmlexumban megvalósított irodaprojektjeinkre és az ott kialakított bemutatóteremre is.

– A vállalat egy percre sem lassít, hiszen a közelmúltban is számos nagyszabású projektet valósított meg, elég csak a Vodafone új székhelyére gondolni. Itt milyen különleges megoldások születtek?

– A Budapest ONE irodakomplexumban kellett megtervezni és kialakítani a Vodafone új, 9 ezer m²-es hazai székhelyét, amelyet a méretek miatt nyugodtan nevezhetünk vállalati székháznak is. A projekt nagyságrendjét jól jelzi, hogy összesen 84 alvállalkozó céggel dolgoztunk együtt, vagyis minden részletre kiterjedő megrendelői és tervezői igények megvalósításával járultunk hozzá, hogy világszínvonalú munkakörnyezet jöjjön létre. A központi közösségi tereket egyedi belső lépcsők kötik össze, amelyek igazán különleges megoldások a vasbeton pillérvázas irodaházak esetében. Nagyon örülünk annak, hogy a szakma is elismeri az erőfeszítéseinket, hiszen a thyssenkrupp esetében 2021-ben elnyertük Az Év Irodája és Az Év Közösségi Tere díjat, mindemellett egymást követő 3 évben – 2019-2021 között – megkaptuk Az Év Irodakivitelező Cége díjat is. Idén pedig az Office Branding Különdíjat érdemeltük ki a DIAGEO’s Brand New Adventure- Project Walker 9.000 m2-es irodájával.

– Szinte minden üzletágban jelen van a Fitout, hiszen a nagyszabású irodakialakítási munkák mellett többek között a Balance Hall generálkivitelezését vagy éppen saját beruházásban a FERRUM irodaház fejlesztését is megvalósította. Milyen új kihívások várnak még a vállalatra, vagyis milyen új szegmensekre fókuszálnak a jövőben?

– A már jól ismert alaptevékenységeink mellett olyan funkciójú épületek kivitelezése felé szeretnénk nyitni, amelyekhez jól illeszkedik az elmúlt 20 év alatt szerzett tapasztalatunk és a kialakított professzionális szervezeti struktúránk. Ilyenek többek között az egészségügyi létesítmények, szállodák, valamint az oktatási és kulturális létesítmények. Összetettebb és komplexebb épületek kivitelezését is nagy örömmel vállaljuk, ennek érdekében létrehoztuk a Fitout Zrt. WORKUP generálkivitelezési üzletágát, amely többek között olyan kiemelkedő projekteket valósít meg, mint az RTL új stúdióépülete. Új kihívásként tekintünk a két, soron következő saját fejlesztésünkre is: a TITANIUM és a RHODIUM Irodaházak megvalósítására.

– A Fitout az elmúlt húsz évben látványos fejlődésen és növekedésen ment keresztül, de melyek azok az értékek, amelyek nélkül a cég nem érhetett volna el sikereket?

– Minden megbízásunk során a hosszútávú építtetői érdekek képviseletében az optimális műszaki tartalmat valósítjuk meg, hiszen nálunk az építés alkotás, vagyis az építészeti víziók megvalósítása mellett a jó gazda gondosságával szolgáljuk ügyfeleinket, és ehhez a megrendelői döntések előkészítését, illetve a projekt résztvevőinek összefogását is biztosítjuk. Kulcsfontosságú még a mérnöki hozzáadott érték, a maximalizmus kiterjesztése, és a folyamatos, lekövethető fejlődés. Nagyon fontos, hogy jól működő csapatként dolgozunk, a kollégák elhivatottsága töretlen, folyamatosan keresik az új kihívásokat.

– A kivitelezési üzletágra összpontosítva, hogyan alakul most a piaci szereplők – a megrendelő és a kivitelező – között az a bizonyos bizalmi faktor, hiszen az építőiparban az elmúlt két évtizedet tekintve adódtak nehézségek is?

– Az elmúlt 20 évben folyamatosan arra koncentráltunk, hogy a mérnöki szakma visszanyerje méltó rangját és elismerését. A megrendelőknek meg kell bízniuk a kivitelezőjükben, ezért a korábbi rossz beidegződések feloldására extra erőfeszítéseket teszünk. Mostanra több, visszatérő megrendelőnk is partnerként kezel minket, a közös munka során kivívott bizalom pedig elősegíti, hogy kizárólag a minőségre koncentrálhassunk. Vagyis alapvetően optimista vagyok, az egyre érettebbé váló magyar piacon egyre professzionálisabb együttműködések születnek.

– Ma ismét izgalmas időket élünk, számos gazdasági-társadalmi változás és világpolitikai válság alakítja a mindennapjainkat és így természetesen az ingatlanpiacot és az építőipart is. Milyen trendeknek és kihívásoknak kell megfelelni most?

– Több hatás is érte az építőipart, többek között említhetem a COVID és a jelenlegi „nemzetközi helyzet” következményeit, emellett komoly alapanyag-ellátási nehézségek adódtak. A drasztikusan növekvő költségek okozzák a legnagyobb kihívást, ugyanis a beruházói oldal költségkerete nagyon ritkán követi le az emelkedő árakat. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk reagálni erre, fel kell mérnünk a helyzet okozta kihívásokat, amelyeket a jó mérnöki hátterünk, valamint a rugalmas szervezeti struktúránk és az ennek köszönhető gyors döntéseink segítségével sikeresen megoldunk.

– Végezetül említsük meg, hogy valójában kettős jubileumot ünnepelhetünk, hiszen míg a Fitout 20 éves lett, Ön 10 éve dolgozik a cégnél. Hogyan élte meg az elmúlt évtizedet a vállalatnál?

– Projektvezetőként kezdtem a pályafutásomat a Fitoutnál, így testközelből tapasztalhattam meg a vállalat fejlődését. Jelenleg a fit-out üzletág vezetőjeként átlagosan 6-10 párhuzamosan futó projektet felügyelek, és szoros kapcsolatban állok a projektcsapatokkal, így sokat segíthettem nekik az elmúlt években is. Fő feladatom a projektek közötti kapacitáselosztás, a csapatok szakmai támogatása, a megfelelő stratégiák kiválasztása, és a megrendelői kapcsolattartás. Elhivatottan igyekszem fenntartani a cég értékrendjét a folyamatos szervezeti növekedés közben is. Az elmúlt 10 év alatt sok kiváló kollégával bővültünk a baráti-ismeretségi körömből, amely szintén nagy érték egy fejlődő cég számára. Keressük a kihívásokat, várjuk a munkát, alkotni szeretnénk!