A GTC tovább robog a hazai irodapiacon

Ahogy fogalmaztak, alig néhány héttel a 2020-as pénzügyi eredményeik közzététele előtt az új tranzakció igazolja a vállalat erejét, valamint azt az egyedülálló képességét, hogy új lehetőségeket ragadjon meg a COVID-19 kihívást jelentő időszakában is.

A Váci Greens D épülete 16 ezer négyzetméter modern teret kínál, amely megfelel a bérlők legmagasabb kényelmi követelményeinek is, többek között terasz, illetve kiskereskedelmi egységek (étterem, divatüzlet stb.) szolgálják az itt dolgozók igényeit. Az új ingatlan illeszkedik a GTC zöld portfóliójába, amely biztosítja a bérlők egészségét és jóllétét. Az irodaház megszerezte a BREEAM Kiváló minősítést is.

„Tavaly eladtuk a Spirál irodaházat, majd új lehetőségeket keresve a piacon úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a Váci Greens D épületét, amely illeszkedik portfóliónkba és megfelel az igényeinknek a modern és fenntartható A-osztályú projektek kapcsán. Következetesen folytatjuk stratégiánkat, bérlőinknek a legmagasabb színvonalat kínálva, amelyre most a pandémiában minden eddiginél nagyobb szükség van” – hansgúlyozta Yovav Carmi, a GTC igazgatótanácsának elnöke.

Az irodaházban olyan neves bérlők találhatók, mint az Unilever, az AVON vagy a Ford. A Váci Greens D megvásárlásával együtt a GTC Hungary 88 ezer négyzetméternyi modern irodaterületet kezel, beleértve a Center Pointot, a Duna Towert és a GTC Metrót.

Tavaly nagy változások történtek

Érdemes a GTC elmúlt éveit is röviden összegezni az új tranzakció kapcsán. A GTC-t még 2014-ben vásárolta meg a lengyel Globe Trade Centre vállalatcsoport, amely akkor az alaptőkét 140 millió euróval meg is emelte.  2015 végén pedig megkezdődött az aktivizálódás a magyar piacon, hiszen megvették a 2006-ban átadott 31 ezer négyzetméteres Duna Towert, emellett a cég hazai portfóliójába tartozott a Center Point Irodaház, a GTC Metro és a Spirál.

A GTC miután megvette a Duna Towert, az irodaház jelentős közösségi tereit és gépészetét 2016-ban kétmillió euróból felújította. Majd a vállalat GTC White House néven a Váci 47. szám alatt egy irodaházat fejlesztett 2018 nyarára, amelynek során a régit és az újat ötvözték, hiszen a hajdani Felvonógyár mintegy 2.000 m2-en kínál loft irodákat, a köré épülő új irodaegyüttes pedig mindezt további húszezer négyzetméternyi bérbe adható területtel bővítette. Az új épülettel nőtt 141 ezer m2-re a vállalat hazai portfóliója.

Majd Twist – Budapest City Tower néven egy 90 méteres magasházat szerettek volna építeni a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésében, a Rendőrpalota előterében. A 36 ezer m2-es ingatlan egyedisége a tömege mellett a csavart formája lett volna, meg is kapta a jogerős építési engedélyt, amit aztán visszavontak. Újbóli engedélyt nem lehetett kiadni, ezért elindult az újratervezés The Twins néven, amely még nem a végleges verzió, csupán egy koncepció.

Később a GTC újabb területet vásárolt a Center Point irodaház mellett a Váci út 85. szám alatt, ahol a Center Point 3 épülhet. Majd a vállalat bejelentette, hogy fejleszti a 29 ezer m2-es Pillar irodaházat, amelyet a tervek szerint 2022 első negyedévében adnak át az ExxonMobil szolgáltatóközpontjának. A négy épülettömbből álló irodaház hangsúlyos városképi megjelenést kap: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozása miatt hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az épületnek.

Tavaly pedig érkezett a bombahír, hogy az Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A. többségi tulajdonrészét (61,49%) a Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól. A GTC jelenleg a régió hat országában több mint negyven irodaházzal rendelkezik, miközben számos bevásárlóközpontot is birtokol.

Képek: Váci Greens, The Twins, Pillar