A jövő itt van és sose lesz vége! Azaz a lockerek forradalma az irodapiacon

A cím idézet az Európa Kiadó 40 évvel korábban íródott dalából, ami más korban, más környezetben született, mégis jól használható szlogen az elektronikus zárakkal szerelt irodai szekrények jelenének és várható közeli jövőjének bemutatására. Az Office and Lockers Kft. megalakulásakor az irodabútor forgalmazás mellett célul tűzte ki az elektronikus zárakkal felszerelt lockerek minél szélesebb körű terjesztését irodákban, gyárak nagy létszámú öltözőiben, oktatási intézményekben, illetve minden olyan felhasználási területen, ahol fontos a követhető tárolás management.

A várható jövőt csak általánosságokban tudjuk felvázolni, hiszen az elmúlt években, sőt hónapokban olyan változások történtek, történnek az elektronikus locker zárak piacán, ami miatt egyre nehezebb hosszú távon is érvényes megállapításokat tenni. Az egyetlen dolog, amit biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a felhő alapú rendszerek elterjedésével az irodai lockerek felhasználásának csak az ügyfelek képzelete és a programozói csapat kapacitása szab határt. 

A címben szereplő szövegrészlet jól jellemzi a technológiák betörését, sokoldalú használatát és az alkalmazások előre nehezen megjósolható irányait a mai, modern irodaházakban. Az irodai AV rendszerek, az egyre jobban terjedő IoT eszközök és a szenzorok által kontrollált munkakörnyezet mellett, a rossz emlékű pandémia hatására megugró hibrid irodák alap igénye lett a biztonságosan és egyszerűen megosztható, felügyelhető, flexibilis irodai tárolás.

Két csúcskategóriás márka

Az Office and Lockers Kft. az irodabútor forgalmazás mellett az elektronikus zárakkal felszerelt lockerek piacán Magyarországon képviseli a közel 40 éves gyártói múlttal rendelkező osztrák Gantnert, valamint a holland Keyniust, aki már a Cloud Technology hullámon lovagolt be erre a dinamikusan növekvő piacra.

A két fejlesztő eltérő múltja, indulása alapvetően meghatározza az általuk kínált rendszerek működését. A Gantner tradicionálisnak mondható szereplő, saját maga tervezi és gyártja az RFID zárakat, és a hálózati eszközöket. A rendszer minden elemében kimagaslóan stabil és megbízható. Az általuk fejlesztett Relaxx management szoftvert helyi szerverre vagy PC-re telepíthető, ami vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül irányítja a rendszer működését, gyűjti és az adminisztrátor számára kinyerhetővé teszi a zárhasználattal keletkező információkat, grafikus felületén keresztül kioszthatók a felhasználói jogosultságok, változtathatók a használati módok. A felhasználók a zárakat közvetlenül az ajtónál kezelhetik belépőkártyával, vagy mobil applikáció segítségével.

A Keynius már az indulásnál felhő alapú rendszert épített fel. A cég valójában egy szoftverfejlesztő és üzemeltető csapat, a holland Olssen értékmegőrző és fémszekrény gyártó partnere. Zárakat, hálózati eszközöket nem gyártanak, ezeket hosszú távú szerződések mentén szerzik be, viszont hatalmas raktárkészlettel gazdálkodnak, így a szállítási idő rendkívül rövid. A cég gyors fejlődése az új üzleti modellnek köszönhető, hiszen hardver tervezésre, fejlesztésre, gyártósorok létrehozására nincs szükség, így minden figyelmet és energiát a management szoftver alakítására és a felhasználói igények kutatására tud koncentrálni.

Felhő alapú locker rendszer kiépítése esetén nincs szükség sem szekrények közötti kábelezésre, sem helyi szerverre. Mindezeket kiváltja a stabil internetkapcsolat, ami biztosítja hozzáférést a távoli szoftverhez. A lockerek nyitása történhet a beépített Smarty terminálon belépőkártyával vagy PIN kóddal, de a megfelelő azonosítás után akár távolról is nyithatjuk a szekrényünket mobil applikáción vagy webes felületen keresztül.

Mit változtat ezen a felhő alapú locker rendszerek megjelenése?

A felhő alapú rendszerek melletti érvelés egyszerűbb, mégis többet ígér: “future proof”. De Milyen új előnyöket kínál az irodák számára a cloud szerveren működő RFID zár? Ehhez érdemes megértenünk a két rendszer eltérő felépítését és logikáját.

A Gantner helyi szerveren futó Relaxx szoftvere tökéletesen kezeli a folyamatokat, nemzetközi referenciák tömege és szerencsére egyre több hazai ügyfél is tudja igazolni a folyamatos problémamentes működést. A szoftver a zár csomag része, amit az ügyfél megvásárol, majd a telepítés utána kezeli az egész rendszert az idők végezetéig, vagy amíg lejár az iroda bérleti szerződése.

A Keynius esetében a locker rendszer szíve és agya is egyben az a management szoftver, amit nem adnak ki a kezükből, hiszen -mondhatni- az még nincs kész, nem is lehet kész, mivel nem egy termék, hanem egy folyamatos fejlesztés alatt álló rendszer kezelő program. A gyártó minden szerdán bővíti a szoftvert az aktuális frissítési csomaggal, amihez a felhasználók automatikusan hozzáférnek. Kifejezetten várják az ügyfelek javaslatait, ötleteit a rendszer bővítésére, új funkciók létrehozásra, hiszen ettől lesz még versenyképesebb a komplett rendszer.

Mit tud nyújtani jelenleg egy elektronikus zárral szerelt locker az irodában?

Amennyiben egy helyi szerveren futó rendszerről beszélünk, akkor el tudunk mondani több jól ismert, valódi értékeket és előnyöket kínáló képességet, amit az RFID zárak és a kezelő szoftver kínál az ügyfeleknek. Ezekről a www.locker.hu weboldalon részletesen lehet olvasni. Amikor új iroda kialakításakor választani kell a személyes holmik tárolására kínált hagyományos és digitális megoldások közül, ezeket a jól értelmezhető és cégekre adaptálható előnyöket érdemes számba venni.

Az RFID szekrényzárak felhőalapú rendszere sokoldalú felhasználási lehetőséget kínál, kielégítve a különféle igényeket, és növelve a hatékonyságot a modern munkahelyeken. A rendszer lényege és legnagyobb előnye az, hogy az iroda tervezésekor még nem kell meghatároznunk a szekrények funkcióját, hiszen olyan gyors változások történnek a munkamódszerekben, irodai környezetben, felhasznált technológiákban, ami szinte lehetetlenné teszi a jövőbelátást ezen a téren.

A zárak telepítése után, az iroda elindul egy megszokott személyes tárolási funkcióval, később új gondolatok, igény, vagy lehetőségek megjelenésével, a szekrényfal, vagy egy része pillanatok alatt átprogramozható az új elvárásoknak megfelelően.

A további előnyökről megtalálja a részletes információkat az Office and Lockers Kft honlapján!