A londoni irodapiac sem a fénykorát éli

A londoni irodapiac recesszióba került, miután az üresen álló irodák száma 30 éves csúcsra emelkedett – derül ki az amerikai pénzügyi szolgáltató és befektetési bank, a Jefferies elemzéséből, írja a vg.hu

Számításuk szerint a felkapott, londoni üzleti negyedek közül a West End üresedése 7 százalékos, míg a City és Canary Wharf esetében ez 10, illetve több mint 20 százalékos – írja a Reuters.

Az irodapiacot előbb a koronavírus-járvány és a járványvédelmi korlátozások tépázták meg, majd az energiaválság és a központi bankok adták az újabb pofonokat. A megemelkedő kamatköltségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák az irodatulajdonosokat, mivel drágul hiteleik refinanszírozása. Az utóbbi időben elterjedt a home office és a hibrid munkavégzés, mivel számtalan tevékenység végezhető otthonról. Így a cégek is rájöttek, hogy teljesen felesleges nagy és drága irodákat bérelni a belvárosban.

Az energiaválság idején ezzel tetemes összeget spórolhatnak meg. Ráadásul a bérlők egyre inkább a külvárosi zöldebb épületeket választják a belvárosi ingatlanok helyett. A Jefferies elemzése szerint a kihasználtság egyre csökken, ahogy a bérlők igyekeznek megszabadulni a szükségtelenné vált épületektől. Példaként említette a  Canary Wharfban régóta működő HSBC bankot, ami nemrég közölte: egy, a Cityben lévő sokkal kisebb irodába költözik.

A Calastone szerint a befektetők elfordulnak a brit ingatlanszektortól, és augusztusig mintegy 428 millió fontot vontak ki az ingatlanalapok állományából az év során. A helyzet máshol sem sokkal jobb: az amerikai irodákban még mindig csak feleannyian dolgoznak, mint a járvány előtt, miközben ketyeg a hitelbomba. Párizsban, Berlinben, Londonban és Amszterdamban az irodabérleti árak 30%-kal zuhantak az elmúlt egy év során.

Elemzői vélemények szerint azonban a neheze még hátravan. A Citigroup becslései szerint a kereskedelmi ingatlanok értéke az idén 40 százalékkal is eshet. Ugyan a Bank of England (BoE) 2021 novembere óta először hagyta változatlanul irányadó kamatlábát szeptember elején, az 5,25 százalékos irányadó ráta miatt továbbra sem enyhül a szektorra nehezedő nyomás.

Fotó: Getty Images