A londoni irodapiacon sem minden fenékig tejföl

London Canary Wharf üzleti negyedében a HSBC bejelentette, hogy kiköltözik 45 emeletes, a bank nevét viselő toronyépületéből, és 8 ezer dolgozót telepít át a Szent Pál-székesegyház mellé egy felújított irodakomplexumba a londoni Cityben. 

A bankház látványos lépése csupán tünete egy szélesebb ingatlanpiaci válságnak, amelyet jelenleg három fő okra vezethetünk vissza: dráguló finanszírozás, home office és a zöldülés, írja a vg.hu. Utóbbi kapcsán a londoni ingatlanpiacon több száz épület nem felel meg az ország új környezetvédelmi előírásainak. Ehhez jön egy helyi probléma, hogy a brexit miatt London elveszítette a korábbi pénzügyi vonzerejét.

A HSBC a londoni Citybe, az úgynevezett Szent Pál Panoráma fejlesztés irodakomplexumába költözik, ahol mintegy 50 ezer négyzetméternyi területet foglal el. Eddig a HSBC toronyban csaknem 100 ezer m2 volt az irodaterülete. A HSBC lépése azért is fájó a Canary Wharf negyednek, mert a svájci Credit Suisse hosszú távú jelenléte is kérdéses.

 A pénzügyi szektor zsugorodásával a Canary túlélésének záloga egy élettudományi kampusz kiépítése lehet, amihez lakások, éttermek is kapcsolódnak. Az is kérdéses, hogy mi lesz egy új fejlesztéssel, az YY épülettel, amely a Bloomberg szerint egyelőre bérlő nélkül marad. 

Fotó: Getty Images