A szállodaipar kitaposta az utat az irodapiac előtt. Kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok

A világjárvány számos ágazatra nagy csapást mért, többek között megtépázta a vendéglátóipart és általában a szállodaszektort. Azoknak a hoteleknek, amelyeknek sikerült túlélniük, újra kellett gondolniuk a működésüket és beépíteni az új technológiákat, hogy talpon maradjanak. Úgy tűnik, hogy az irodapiac is számos megoldást leshet el a szállodaipartól. Virtuális és kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok és amit csak akarunk.

Az érintésmentes technológia lehetővé teszi a szálloda vendégeinek, hogy elkerüljék a forgalmas recepciókat az üdülőhelyeken világszerte. Az önálló be- és kijelentkezés egyre inkább megszokott trenddé válik, amelyet kedvelnek a vendégek is, mert időt takaríthatnak meg. Ez különösen a fiatalabb generációk számára fontos, hiszen az Y és a Z generáció tagjai már megszokták, hogy a feladatokat kevés emberi interakció nélkül hajtják végre. A két generáció a statisztikák szerint a globális utazási piac csaknem felét képviseli, és ez a nagyságrend hamarosan az irodapiacon is valóság lesz. 

Erre vannak jó példák, említhetnénk a Netlife vendégérkeztető “robotját”, amely nemcsak az automatikus becsekkolásban segít, de bármilyen kérdésre válaszol. De van példa arra is új típusú szálláshelyeknél, hogy igazából teljesen elhagyható a csekkolási folyamat, hiszen előre le lehet menedzselni a vendégérkeztetést, érdemes megfigyelni a booking.com algoritmusának változását. Sok esetben már kódot küldenek egyes apartmanokhoz, coliving lakásokhoz és így a becsekkolási folyamat szinte teljesen online és nincs szükség emberre – mondja Kalmár Zoltán, a proptechzoom szakértője.

Az érintés nélküli fizetés pedig egy másik módja annak, hogy a szállodák hozzájáruljanak a tranzakciók sebességének javításához. A közelmúltban megjelent mobil pénztárcák és hordozható eszközök kibővítették ezt a területet, és még akkor is lehetőségeket kínálnak az ügyfeleknek, ha nem rendelkeznek kártyával. Az érintés nélküli ételrendelés a szállodai éttermekben egyre általánosabbá válik, de ugyanígy az okostelefonos hozzáférés elkezdte felváltani a hagyományos szállodai szobakulcsot.

Az irodák sem maradhatnak le

Ahhoz, hogy kiszolgálhassák a technológiában jártas fiatalokat, az irodáknak a szállodákhoz hasonlóan egy csomó megkötést kell eltörölniük, ami gyorsabbá és kényelmesebbé teszi például a bejelentkezés folyamatát. Az irodák is felhasználóbarátabbá válhatnak, ha a bérlők egyszerű módon fizethetnek mindenért az ételektől és italoktól kezdve egyéb más szolgáltatásokig. Ezek a módszerek ráadásul új bevételi forrást nyithatnak az épületek tulajdonosai és üzemeltetői számára is.

Azért ennek vannak hátulütői, leginkább maga az ember, hiszen az NFC, vagy RFID technológiával segített beléptetés már régóta rendelkezésre áll és mégis egyes esetekben kártyát adnak a dolgozóknak, vagy a vendégeknek. Ennek az az oka, hogy vannak olyan dolgozók, akik nem hajlandók a mobiltelefonjukra feltelepíteni az irodaház alkalmazását. A trend azonban az, hogy a mobil telefonos beléptetés sokkal inkább elterjedtebb lesz, mert szinte minden mást erről az eszközről végzünk, miért lenne szükségünk egy plusz kártyára – teszi hozzá a proptech szakember.

A smart megoldások sokkal személyre szabottabb szolgáltatásokat kínálnak a szállodai szobákban. A vendégek beállíthatják például a hőmérsékletet és a világítást, de a szobaszervizt is sok helyen a virtuális térbe terelték. A pandémia óta a szállodák olyan technológiákat is elkezdtek alkalmazni, mint a kiterjesztett és a virtuális valóság. Ezt a technológiát olyan interaktív elemek biztosítására használják, mint például térképek és látnivalók, digitális történeti túrák, valamint hozzáférés olyan információkhoz, mint például éttermi menük. 

A virtuális valóság az irodatervezés során is egyre fontosabb szerepet kap, hiszen ezek segítségével előzetesen megmutathatják a tárgyalók elrendezését és kialakítását. Akár csak egy szállodában a programtervezés során, ugyanígy az irodákban is a VR segítségével az irodaterületek távolról is megtekinthetők. Egy napon akár interaktív AR-elemeket is láthatunk az irodákban, amelyek segítségével megismerkedhetünk a közösségi munkaterületekkel vagy az épületen belüli étel- és italárusítókkal. Emellett a 3D-s megoldások segítenek döntéseket hozni az alaprajzok újrakonfigurálásával kapcsolatban, vagy segítenek tájékozódni a látogatóknak az irodaházakban, még mielőtt megérkeznének.

Jönnek a robotok is!

A robotok egy másik jelentős technológiai innovációt képviselnek, amelyek szintén hatással vannak a szállodákra. Szakértők szerint a globális szállodai robotpiac több mint 10 százalékkal, 338 millió dollárra fog növekedni 2025-re. Egyelőre néhány tevékenységet tudnak ellátni, így vannak kiszolgáló és porszívó robotok, előbbiek a vendéglátásban működnek közre, míg utóbbiak értelemszerűen a tisztaságért és a fertőtlenítésért felelnek. Emellett a robotokon kamerák is vannak, és így jelenthetnek bármilyen biztonsági problémát, amit látnak. 

A robotokat hasonló módon be lehet vetni irodákban is, segítve a helyiségek takarítását és karbantartását, vagy élelmiszerrendeléseket kézbesíthetnek a bérlőknek, miközben csökkentik az egyre növekvő munkaerő-költségeket. De itt még nincs vége a lehetőségeknek. A mesterséges intelligencia (MI) szintén hatást gyakorol a szállodaiparra is, hiszen többek között összegyűjti és értelmezi a vendégek adatait, feltérképezi és azonosítja a felhasználói preferenciákat, hogy egyedi szálláscsomagokat hozzon létre, és személyre szabja a teljes vendégélményt. 

Még nem látjuk előre, hogy a MI milyen területeket érinthet, mit forgathat fel, azonban egy biztos, a szállodaiparban is rengeteg adat van, sok repetitív folyamat és a legtöbb tulajdonos a hatékonyságot helyezi előtérbe. Költséget, energiát optimalizálnak, márpedig ebben számos esetben tud segíteni a mesterséges intelligencia – hangsúlyozza Kalmár Zoltán, a proptechzoom szakértője.

A változó munkakultúrák világában az irodáknak sem lenne rossz bevetni az MI-t. Most amikor a dolgozók egyre kevesebb időt szeretnének a munkahelyükön tartózkodni, megfelelő mennyiségű adat és az azt értelmező mesterséges intelligencia segítségével az iroda mindenki számára vonzóbbá válhat. Összességében tehát az érintésmentes bejelentkezéstől a rendelésen át a robotikáig a technológiai újítások átformálják a szállodaipart, de ugyanígy az irodapiacon is egyre nagyobb szerep hárulhat rájuk.

Fotók: Getty Images