A tech óriások mégsem lesznek az irodapiac sírásói! Már jönnek a trónfosztók!

A COVID-19 és a jelenlegi gazdasági világválság gyökeresen megváltoztatta a techóriások irodastratégiáját. Míg korábban hatalmas bérleti szerződéseket írtak alá, gigantikus kampuszokat húztak fel, most eljött a fordulópont, és folyamatosan racionalizálják a munkatereiket. De ez korántsem a vég, mert helyükre a mesterségesintelligencia-vállalatok lépnek.

A technológiai iparág virágzása a digitalizáció töretlen nyomulásával együtt a világjárvány után megtorpant, majd kibontakozott a gazdasági válság. Ez a két tényező jelentősebb lépésekre kényszerítette a piacvezető cégeket is, és megkezdődtek a tömeges elbocsátások. A kiadások visszafogásával párhuzamosan előtérbe került a távmunka és hibrid irodamodell, amely az üresen maradt munkaterületek visszaadását is ösztönözték.

A válságintézkedések során többek között a Meta és a Google is az USA népszerű technológiai központjaiban jelentős volumenben csökkenti a munkatereit. Így olyan világhírű helyszíneken, mint a Szilícium-völgyben, a New York-i Szilícium-Alley-ban, és a dél-kaliforniai Szilícium-parton nagy mennyiségű bérlemény került vissza a piacra.

A számok is beszédesek. 2023 első negyedévében a Meta összesen 180 ezer négyzetméternyi irodaterületet adott fel, míg a májusi adatok szerint a Google a Szilícium-völgyben 140 ezer négyzetmétert ad vissza néhány épületben. De olyan más óriások is erre az útra léptek, mint az Amazon, a Microsoft vagy éppen Salesforce.

De akkor jött a ChatGPT

De ez nem jelenti az irodapiac vesztét a technológiai hubokban, hiszen újabb és újabb trendek bukkannak fel, amelyek vállalatainak éppen az irodaétvágyuk nőtt meg. Mindjárt itt a mesterségesintelligencia-mánia (MI), amely a ChatGPT indulásával kapcsolt nagyobb fokozatba. Miközben Kaliforniában az előbb említett óriások visszavonulót fújnak, aközben az API-kat készítő Hive hatezer négyzetméternyi irodateret vett ki San Francisco belvárosában. Pontosabban az Okta szoftvercégtől vett bérbe fölöslegessé vált munkatereket.

A Bloomberg jelentése szerint ezenkívül még több mint 10 MI-vállalat szeretne nagyjából 100 ezer négyzetméternyi területet bérelni San Francisco irodapiacán. Nem véletlen, hiszen többek között az OpenAI-nak is itt van a központja.

Az MI-cégek térhódítása igazi mentőöv San Franciscónak, hiszen a CBRE adatai szerint a városban 32 százalékos volt az üresedési ráta az idei év második negyedévében. A nagyságrendeket jól jelzi, hogy a mesterséges intelligenciába irányuló kockázati tőkebefektetések 13-szorosra nőttek az elmúlt évtizedben, és várhatóan több tízmillió munkahelyet fognak teremteni a következő néhány évben.

Az egyik legismertebb eszköz, a ChatGPT több mint 100 millió felhasználót és 1,8 milliárd havi látogatást regisztrálhatott alig több mint egy hónap alatt. Vagyis a technológiai szektorban gyorsan változnak a dolgok, míg egyes iparágak konszolidálják a tevékenységüket, addig mások turbósebességbe kapcsolnak.

Fotó – Getty Images – San Francisco