A Váci úti rozsdaövezet új gyöngyszeme. Így lett a gyárépületből a Metrodom irodaháza

A Metrodom Teve Irodaház Angyalföld egyik legizgalmasabb, barnamezős területen megvalósult újragondolt épülete. A gondos tervezésnek köszönhetően a korábban alulhasznosított, leromlott állapotú üzem- és gyárépület különleges modern és energiatakarékos irodaházzá alakult át. A beruházás az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Metrodom Cégcsoport megrendelésére készült el, vagyis az épület külső és belső kialakítása a vállalat igazi referenciaprojektje, amely bemutatkozik Az Év Irodája versenyen is Az Év Irodáháza kategóriában.

A Váci út az ezredfordulóig főként ipari tevékenységnek adott otthont, míg az elmúlt évtizedekben a terület igényes iroda- és lakónegyeddé alakult. Az újjászületett épületet is az ipari múlt szellemisége jellemzi, így a racionális alaprajz, a téglaburkolat, a nagy belmagasságú terek, a kazettás födém és a látszó gépészeti elemek mind-mind az indusztriális örökséget jelképezik.

Emellett az irodaház magas műszaki- és minőségi szintet képvisel, a portaszolgálattól a teremgarázson át az energiahatékony és fenntartható megoldásokig már a jövőt jeleníti meg. A funkcióváltással létrehozott új épület szimbolizálja a Metrodom előremutató és innovatív gondolkodását, illetve környezettudatos és energiahatékony megoldásait.

Az irodaház fejlesztése során fontos tényező volt a lehető legnagyobb külső és belső zöldfelület kialakítása, amely a földszinti élő zöldfal mellett egy belső pihenőkertben zöldtető és intenzív belső növényzet formájában is megjelenik. A főbejárat előtt egy kisebb tér kapott helyet, ahol új zöldfelület került telepítésre pihenő padokkal, cserjékkel, ezzel is növelve a terület építészeti értékét.

A szomszédos lakóépületekkel együtt az újjáformált irodaház kiváló tömegközlekedési ellátottsággal rendelkezik, ami a közeli szolgáltatásokkal együtt erősíti a 15 perces kompakt város modellt, és csökkenti a városon belüli utazási szükségleteket. Jól megközelíthető gépjárművel, tömegközlekedéssel, biciklivel, rollerrel, vagy akár gyalogosan.

A földszinti területeken a funkcióváltás során a régi üzlethelyiségek és raktárak helyét elegáns lobby és parkoló funkció vette át. A lobbyt különleges belsőépítészeti megoldások ékesítik, elég csak megemlíteni az exkluzív háromdimenziós lámpa installációt, az egyedi design bútorokat és a modern művészeti alkotásokat.

A közösség mindent visz!

A kialakítás során az egyik legfontosabb kulcsszó a dolgozói közösség erősítése volt, hiszen a  rohanó világunkban ennek kohéziós ereje mindent visz. Az inspiráló kollaborációs terek és a személyes találkozások színterei a dolgozói jóllétet, az egészséget és a motivációt támogatják. Nem csak a lelki, hanem a fizikai fittség is nagy szerepet kapott, nem véletlenül az első emeleten többfunkciós közösségi tér várja a dolgozókat edzőteremmel, szauna- és fitneszhelyiséggel, élményzuhanyzóval, míg a második emeleten ebédlő és étkező terasz került kialakításra.

A munkatér is az átláthatóságot, a kényelmet és az élményszerűséget képviseli. A nagyméretű, üvegfalú iroda helyiségek és tárgyalók, az elegáns, nagyvonalú munkaállomások és a burjánzó növényzet egy igazi wellbeing központtá avatják az irodaházat. Emellett a prémium minőségű irodabelső magas szintű ergonomikus design bútorokkal egészül ki. A természetes fa- és indusztriális fémfelületek ötvözik az elegáns, nagyvonalú és ipari jelleget, miközben új minőséget teremtenek a múlt értékeinek adózva.

TERVEZŐK

Generáltervező: Experio Szolgáltató Kft., Pap Gabriella és Laczka Péter Belsőépítészet: Storiz Studio, Pyxis Nautica Építésziroda Kft. Szerkezet: Kerek és Pintér Kft., Kerek István és Pintér Tamás Gépészet: Genimex-M Kft., E.Seres Edit Elektromos: Sollenau Kft., Petkovics János Tűzvédelem: Tűz és Munkavédelmi Bt., Mihály István és Stipka István Kertépítészet: Preszter Márta

Az Év Irodája versenyre november 30-ig itt lehet jelentkezni.