A világ legnagyobb megapoliszai Ázsiában és Afrikában

A Global Cities Institute népességnövekedési modellje szerint 2050-ben Mumbai fogja vinni a prímet 42 millió fővel, amely korábban Bombay néven vált ismerté. India pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztató központja, és már jelenleg is több mint tízmillió lakossal rendelkezik.

Tengeri kikötője India személyhajó-forgalmának több mint felét bonyolítja le, és ez egy közel egymilliárd fővel rendelkező országban, vagy inkább nevezzük szubkontinensen meglehetősen jó arány. A világ tíz legjelentősebb kereskedelmi központjának egyike, valamint a Bollywoodként ismert indiai filmgyártás központja. A másik indiai nagyváros, Delhi a kalkulációk szerint 36 millió lakossal fog rendelkezni.

Kongó fővárosában, Kinshasában 35 millió fővel számolnak. Pedig a várost csupán 1881-ben alapították a gyarmatosítók, és már ma is több mint 10 millió fővel rendelkezik. A gyarmati világ után, ahogy az szokássá vált Afrikában, nehéz polgárháborús évek következtek Kongóban. Ekkor sokan a fővárosba költöztek, ami nagyot lökött a település népességszámán, azóta is folyamatosan áramlanak a vidékiek Kinshasába.

A bangladesi Dakkában szintén ugyanekkora népességgel számolnak 2050-re, amely gyakorlatilag követi az indiai trendeket, annyi a különbség, hogy míg Indiában túlnyomó részben hinduk, addig Bangladesben muszlimok élnek rendkívül kis területen. A The Economist gazdasági lap élhetőségi listáján 132 világváros közül az utolsó előtti helyet kapta, ami már mindent elárul a mindennapokról.

Nagyjából 32 millió főre tippelik a kutatók Tokió, Lagos és Karacsi lakosságszámát is. De mekkora különbség van a három város között, különösen a japán, illetve a nigériai és pakisztáni metropolisz között. A japán kultúra és viselkedési normák lehetővé teszik, hogy ekkora népesség is jólétben és biztonságban éljen szervezett körülmények között. A kiterjedt agglomerációt többek között tökéletes tömegközlekedési hálózat szolgálja, és a technológia is elképesztő mértékben uralja a mindennapokat.

Ellenben Nigériában jelenleg is polgárháború dúl vallási és egyéb etnikai alapon, míg Pakisztán sem dicsekedhet a jóléttel. Nigéria lakossága elképesztő mértékben nő, már csaknem 200 millió főről beszélünk. Van olyan kalkuláció, miszerint 2100-ban közelítheti a helyiek létszáma az egymilliárd főt is. Lagos Afrika egyik legveszélyesebb városa, az életminőség rendkívül alacsony. A pakisztáni Karacsi szintén hatalmas léptékben növekszik, hiszen míg 1900-ban csupán 130 ezer ember élt a településen, ma már 20 milliónál járnak, és a növekedés megállíthatatlan.

Fotó:  Mumbai – Towering Goals / shutterstock.com