Térbűvölet

“Rend és rendezetlenség vagy rendezett rendezetlenség?” – szegezzük a kérdést Bertók Attilának, a Webstar ügyvezetőjének és a munkatársaknak ottjártunkkor.“Mindkettő és egyik sem.” – hangzik az ügyvezető sejtelmes válasza.

Nemrégiben Az Év Irodája 2022-pályázat egyik shortlistesénél, a pécsi székhelyű Webstarnál jártunk, ahol a mecseki körpanorámán kívül arra is kíváncsiak voltunk, mit jelent a szoftverfejlesztés világában a pályázatukban emlegetett kettősség, mint erőforrás.

A Mecsek lábánál lévő hétemeletes irodaház legfelső szintjéről fantasztikus kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. “Pécs egyik legjobb panorámájával rendelkező irodája a miénk.” – halljuk a kollégáktól is, és valóban: csak megerősíteni tudjuk az elhangzottakat. Megérkezésünkkor az iroda szívében, a WorkCafé-ban telepszünk le, itt kezdjük a beszélgetést is. A Workcafé valójában egy hatalmas bárpult és kávézó, ahol a főszerep a közösségé és a személyes találkozásoké. A színes kanapék, fotelek és formabontó lámpabúrák alkotta otthonos légkör csupán mellékszereplő lehet.

“A Webstarnál az ember áll a középpontban, minden más csak utána következik. Employer branding-stratégiánk alapja is ez. Irodánk újradefiniálása során a Webstar-közösség identitásának a megőrzése és a személyes találkozások tereinek a létrehozása volt a tét, melyet azt hiszem, sikerült megugranunk.” – vallja az ügyvezető. 

Több mint húsz éve ugyanott

A Webstarnak több mint 20 éve ad otthont az 1970-es években épült ház. Az iroda 2022-ben teljesen megújult belső tere a színek, formák és vonalak absztrakt miliőjében él – és tényleg szó szerint él! A belsőépítészeti szakemberek, a pécsi gyökerekkel rendelkező Minusplus csapata, az irodaház alapvető adottságaiból indult ki. Az oszlopok és falak alkototta szabályos négyzethálót összhangba hozták az irodaház homlokzatán található Kossuth-díjas festőművész, Konok Tamás gigantikus grafikájával. A belső helyiségek újraértelmezése során a kint és a bent egyensúlyát is meg kellett teremteniük. “Építészet, raszter, művészet. Ez így igazából kívül-belül összeáll.” – foglalja össze a Minusplustól Schreck Ákos a tervezés és felújítás mögött felsejlő ideát.

A 2022 végére elkészült irodafelújítással párhuzamosan a cég teljes arculata is megújult a szintén pécsi kötődésű Studio VAN csapatának a segítségével. A koncepció a rend és rendezetlenség ellentétére épült, amely azonban csak látszólag ellentmondás. A valóságban a két tényező tökéletesen kiegészíti egymást: a professzionális hozzáállás a programozás algoritmizált világához, valamint a szenvedélyes érdeklődés az alkotó ember iránt kéz a kézben jár. 

Térbűvölet

“Térbűvölet.” – halljuk a Minusplus-tól egy szóba sűrítve mindannak az esszenciáját, amit látunk: az irodában járva-kelve úgy érezzük, minden folyamatos mozgásban van. Különösen igaz ez egy informatikai cég életében! A technológiai fejlődés nem áll meg, vagyis a munka rendezettségébe folyamatosan belép a rendezetlenség, azaz az új, az ismeretlen. Ezt a kettőséget szimbolizálják a  falfestések is: a Webstar-alakzatok Martyn Ferenc nonfiguratív festészetéből inspirálódva markáns színpárokban utalnak a szoftverfejlesztés absztrakt mivoltára is. Alkotás és geometria, hogy még egy kettőséget idecitáljunk.

A hibrid-modell alapján – a cégfilozófia sarokköveinek figyelembevételével – újraértelmezték a tereket, így született meg a fókuszált munkaállomásoktól a kollaborációs szobákon és tárgyalókon át a közösségi terekig egy olyan térkoncepció, amely Clive Wilkinson 12 blokkjának modelljére épült. Sokféle tér közül választhatunk az irodában az éppen aktuális tevékenységünknek megfelelően.

A workshopterekben írható üvegtáblák és monitorok segítik a hatékony kommunikációt, a tárgyalókban audio- és videórendszerek kötik össze az irodában dolgozókat és a homeoffice-os kollégákat, illetve az ügyfeleket. A könyvtárszobában elmélyült, koncentrált munka folyik, a hatalmas könyvespolcon pedig szépirodalmi és szakkönyvek is sorakoznak. A 21. században mindez már egyáltalán nem magától értetődő. Újabb kettősség? Bár a csapat nagyjából harmada jár be mindennap az irodába, az továbbra is a közösségi élet központja maradt. 

A Webstar összességében olyan irodát alakított ki, amely a már említett értékek kettőségét integrálja, azaz magától értetődő lazasággal társítja a művészetek iránti szenvedélyes érdeklődést a szoftverfejlesztés algoritmizált világához történő professzionális hozzáállással.

A mozgalmasság, a színek és a formák ellenére meglepő az a természetesség, egység és otthonosság, ami az irodából árad. Ennyire sokat jelentenének a részletek és a hozzáállás?

Valahogy egy építésznek az az álma, hogy odáig eljusson egy projekt, hogy még a bögrék, hogy még a kiegészítők is egyediek legyenek. Nagyon sokféle Webstar-csésze született, és azt gondolom, hogy ez megint egy ilyen pici közösségépítő sztori, hogy mindenki megtalálhatja azt a bögrét, amiből szeretne inni, hogy ma ilyenből iszom, ma ilyen kedvem van, holnap pedig olyanból. Van egy játékosság ebben is.” – mondja Schrek Ákos a Minusplustól. “Igen, sokan vagyunk: sokfélék. A bögrék pont azt jelképezik, hogy a Webstarnál mindenki másképp egyforma. Az alkotás szeretete kapcsol minket össze.” – összegez az ügyvezető.