Átadták az Év háza díjat

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke adta át. „Szépen szervezett, jól felépített, organikusan működő kis házról van szó”, amely a körülötte lévő épületek karakterét, építészeti jegyeit, formálását, méreteit átvéve természetesen simul bele környezetébe – mondta értékelésében Dévényi Sándor. Makovecz Imrét idézte, mint mondta, az építészet tulajdonképpen a teremtés folytatása. „Szeretnénk, ha minden épületünk ilyen szervesen tudná folytatni a környezetet”.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes pályamű érkezett. A fődíj mellett négy különdíjat is átadtak. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt. A díjat Hajnóczi Péter, a kamara elnöke adta át.

Szentendre

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. Az elismerést Sáros László György, a MÉSZ elnöke nyújtotta át, aki arról beszélt, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díjat, a Pro Architektúra díjat a hagyománnyal ellentétben az idén nem adták a világnapon és kiállítást sem rendeztek. Úgy fogalmazott: az Év háza díjat mostantól a Pro Architektúra díj kistestvérének tekinti. A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann vehette át egy budapesti ökologikus lakóházért, az Internorm Ablak Kft. különdíját Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes nyerte el egy höveji nyaralóépületért.

Az eseményen elhangzott: az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a visegrádi négyek családi házai kiállítás tíz magyar résztvevőjét az Év háza-pályázat zsűrije választja ki a beérkezett épületek közül. A nemzetközi kiállításon a nyertes pályázatok mellett Bulcsu Tamás, Móser Balázs, Fortvingler Éva építész fertőrákosi 4 lakásos társasháza, a Rákos Tibor tervezte mátyásföldi villa, a Getto Tamás és Schunk Tímea által tervezett pécsi lakóház, Kovács Csaba építész budapesti családi villaépület-rekonstrukciója (eredeti építész: Málnai Béla), valamint a Füzes András és Salamin Ferenc tervezte tokaji 3 lakásos lakóépület és kávézó szerepel.

Pilisborosjenő

Az Év háza díjat 2008-ban hívta hét év után ismét életre Szoják Balázs építész, aki azóta a pályázat kurátora. „Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy hazánk épített környezetének általános állapota nem boldogító. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett az általános színvonal sokszor elszomorító”. Dévényi Sándor elmondta, hogy a lakásépítések száma olyan alacsony, amire az elmúlt száz évben nem volt példa, a nagy állami presztízsberuházások pedig a szakmán belül is megosztottságot eredményeznek.

A zsűri elnöke idén harmadik alkalommal volt Dévényi Sándor építész, a társelnök Hajnóczi Péter, Sáros László és Szoják Balázs. A szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. Az idén a 2014-es díjazottak, Jánosi János, Kováts András Miklós, Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Szalay Tihamér, Szegő György, Szente-Vargáné Gerencsér Judit Anna, Szuromi Imre, Szűcs Endre vesznek részt a zsűri munkájában. Mellettük Tóth Balázs, építész az ÉMI munkatárs és Tóth Elek, a BME nyugalmazott egyetemi docense volt tagja a zsűrinek. Az Év háza díj főtámogatója a Baumit Kft., emellett az idén a Xella Magyarország Kft. és az Internorm Ablak Kft. állt a pályázat mellé.

Hövej

Kepek: evhaza.hu