Hivatalosan is átadták az ExxonMobil új budapesti szolgáltató központját

A miniszter az ünnepségén elmondta, hogy a számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői tevékenységet végző szolgáltatóközpont kétszáz új munkahelyet hozott létre Magyarországon, így foglalkoztatottjai száma mára átlépte a kétezret. A hazai irodapiac folyamatos fejlesztései elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy Magyarország mára az üzleti szolgáltatóközpontok terén egyértelműen piacvezetővé vált a közép-európai régióban.

Jelenleg 156 SSC működik az országban, amelyek összesen 70 ezer embernek adnak munkát, ez pedig 50 százalékos növekedést jelent öt éven belül. Ráadásul az ágazatnak nagy szerepe van a tehetséges fiatalok Magyarországon tartásában és ide vonzásában. A szektorban foglalkoztatottak 83 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, átlagéletkoruk 33 év, 15 százalékuk pedig külföldi állampolgár, mintegy ötödük pedig vidéki nagyvárosokban dolgozik.

A ExxonMobil budapesti szolgáltató központja a GTC fejlesztésében megépült 27 ezer m2-es Pillar irodaházban található a Dózsa György úton a Váci útnál. A LEED Gold minősítést szerzett komplexum az amerikai multi számára épült BTS-konstrukcióban, amely zöld parkjaival és nyitott tereivel, valamint különleges homlokzati elemeivel hívja fel magára a figyelmet.

Előzetesen a GTC az ExxonMobillal a magyar irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződését kötötte, így a beruházó már a projekt korai fázisában beillesztette a megrendelő igényeit az épület koncepciójába.

Az irodakomplexumban az egyes szinteket a különböző kontinensekről nevezték el, ez is jelzi a vállalat globális szerepét, amely egyébként tizennyolc éve működteti a budapesti központját, és mintegy három éve készülnek a költözésre.

A tervezők az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával érték el, hogy egy sokrétű épületegyüttes jött létre. A keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódó hullámzás karakteres képet ad az irodaháznak, miközben az utcai kapcsolatoknak is köszönhetően a Pillart könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók pedig élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét.

Orbán Andrással az ExxonMobil felelős projektmenedzserével ebben az interjúban beszélgettünk az új központ iroda- és technológiai megoldásairól, illetve általában a költözés és az irodakialakítás folyamatáról.