Az 5 legszebb amerikai metropolisz

5. Philadelphia

Philadelphia büszkélkedhet az USA legrégibb és legnyüzsgőbb belvárosával. Számtalan vállalati székhely, rendezvényközpont, kulturális intézmény, igényes étterem, történelmi helyszín a forradalom időszakából található itt. Mindezek együttesen biztosítják azt a sajátos helyi hangulatot, amelyekhez a legkülönbözőbb stílusú és korú épületek szolgálnak díszletül. A városmagban a lakónegyedek és kereskedelmi körzetek együttesen vannak jelen, ez adja azt a különleges vibrálást és helyi stílust, amely a legtöbb amerikai monofunkciós belvárosban nem jellemző.

4. San Francisco

San Francisco helyezését a listán két fő szempont biztosítja: egyrészt a mérete, másrészt a földrajzi elhelyezkedése. A méretet tekintve ez a város rendelkezik a legnagyobb központok egyikével, amelyet felhőkarcolók, magas épületek, jelentős irodaterületek fémjeleznek. Ami a becsült GDP-t és a vállalati székhelyek számát illeti, a metropolisz a legfontosabb globális pénzügyi központok egyikének számít. Ez a hatalmas volumen a sokszínű és vibráló utcák mindennapjaiban is megfigyelhető, ráadásul a San Francisco öböl mentén elhelyezkedő dimbes-dombos táj páratlan várossziluettet biztosít a szemlélődő számára.

3. Chicago

Chicago rendelkezik a második legnagyobb belvárossal New York után, amely a Loop nevet kapta. A Chicago folyó és a Michigan tó mentén elhelyezkedő város az ország második legnagyobb pénzügyi körzetét is magában foglalja, ráadásul a második legmagasabb amerikai felhőkarcoló (Willis Tower) is itt található. Mindemellett az építészeti stílusok és az innováció különleges történelmi hagyományai szintén a belváros fényét emelik.

2. Washington DC

Köszönhetően a felhőkarcolók hiányának, csupán néhányan tartják számon Washington DC-t a legszebb belvárosok között. De a magasság nem minden, a város számos előnnyel rendelkezik, amiért egyszerre vibráló és tiszta a városközpontja. Ráadásul az USA legfontosabb épületei közül több is itt található, így a Fehér Ház, a Washington- és a Lincoln-emlékmű. Valamint itt alakították ki a National Mall nemzeti parkot, ahol 80 történelmi szimbolikájú épületet húztak fel, és amelyet évente mintegy 25 millió fő keres fel. Mindemellett a város irodanegyede bátran rivalizálhat New York és Chicago hasonló körzeteivel, miközben Philadelphiához hasonlóan a lakónegyedek sokszínűsége is meghatározó.

1. New York City

New York City természetesen az első számú városi desztináció az USA-ban. Valójában a belvárosának két fő üzleti kerülete van, amelyek egyenként is meghaladják méretben az összes többi amerikai városközpontot. Kivéve talán a chicagói Loop-ot. Közép-Manhattan jelenleg a belváros közepe és fő kereskedelmi centruma, amely zsúfolt és piszkos, de különben minden megtalálható itt. Számos nemzetközi vállalat központja, élénk színházi negyed, a világ leghíresebb turisztikai célpontjai és számtalan étkezési lehetőség várja az ide látogatókat. Mindemellett innen csupán néhány háztömbre található az ENSZ és a Central Park is.

képek: wikipédia