Az Academia irodaház egy pazar épületkomplexum újjászületése az idők metszetében

Nemrég nyitotta meg kapuit a ACADEMIA irodaház a pesti belvárosban az MTA-székház és a Parlament épülete vonzáskörzetében, vagyis az ország szívében. A kiváló lokációval és dunai panorámával rendelkező épületegyüttes az Europa és a ConvergenCE közös fejlesztésének köszönhetően született újjá, amely most megmérettetik Az Év Irodája verseny Az Év Irodaháza kategóriában is.

Az ingatlanegyüttes a régi értékeket ötvözi az újjal, hiszen két szárnyból áll, amelyek más és más korokban épültek fel. A Duna felőli szárny 1861-62-ben készült el Procopp János és Hild Károly által az első Dunai Gőzhajózási Társaság számára. Az Akadémia utcában pedig a ma látható épületszárny 2000-ben valósult meg a Raiffeisen Bank számára a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján.

Mivel az új szárny építése is már több mint húsz éve zajlott, ezért a gőzerővel fejlődő ingatlanpiac és irodakultúra megkövetelte, hogy modernizálják az épületet minden tekintetben, hogy egy igazán versenyképes kereskedelmi ingatlant kapjunk vissza.

Az ACADEMIA ma a klasszikus luxust a modern technikával ötvözve nyújt professzionális munkakörnyezetet és kimagasló ügyfélélményt. Az átalakítással és újrapozicionálással az Europa és a ConvergenCE a legújabb bérlői elvárásoknak megfelelő épületet hozott létre, amely innovatív üzemeltetést, kényelmi „concierge” szolgáltatásokat és flexibilisen alakítható irodaterületeket kínál közel 12 500 m²-en.

Előtérbe kerültek a zöld szempontok

Elsődleges szempont volt már a megújítási munkálatok tervezés során a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele és a két épületszárny összekötése. Megújult az épület teljes gépészete, immár hőszivattyú látja el az épület hűtés-fűtését. A WELL irányelvei alapján felújították a légkezelőket és az Akadémia utcai szárnyban csendesebb és nagyobb komfortérzetet nyújtó mennyezeti hűtő/fűtő panelrendszer került beépítésre.

A tervek szerint hamarosan az ACADEMIA lesz az első, nem új építésű WELL Platinum ház Magyarországon. Emellett zajlik a BREEAM minősítés, és az épület nemsokára elérheti a BB energiatanúsítványt, amelyet Budapesten még az új irodaházak is csak ritkán értek el.

Továbbá az üzemeltetők a WELL jegyében kortárs művészeket támogatnak, a lobbyban kiállított művek a Képzőművészeti Egyetemen végzett Dóra Emese és Plank Antal alkotásai. A tervek szerint az irodaház közös terei később is lehetőséget biztosítanak majd feltörekvő művészeknek. Valamint a fejlesztők Magyarországon elsőként kötelezték el magukat az irodaház WiredScore minősítése mellett.

Tervezők: BuildEXT, pojektvezető és felelős tervező: Tóth Attila; belsőépítész: Baktay Andrea

December 15-éig itt lehet jelentkezni Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyekre.