Az Év Irodája Fődíj 2018 győztese: az ION – Dealogic Planet!

Az Év Irodája Evolúciós Díj 2018 nyerteseként az amerikai szoftverfejlesztő cég, az ION-Dealogic Planet a fődíjat is bezsebelte Az Év Irodája versenyen. Idén átadott új, budapesti irodájának tervezése során a kulcsszavak a dinamizmus, flexibilitás, fejlődés és kapcsolódás. Kapcsolódás térben és időben, fizikálisan és virtuálisan, lokálisan és globálisan egyaránt, mely dimenziók összessége az Eiffel Square irodaház 5.emeletén két szárny összenyitásával, összesen 1400 négyzetméteren valósult meg.

A cég a világ 9 nagyvárosában létesített irodát. Ezeket a nagyvárosokat idézték meg tárgyalókként és break out területenként a globalitás jegyében. New York, London, Sao Paulo, Peking, Sydney, Mumbai, Tokio, Hong-Kong és Budapest lokális kapcsolódásának ad teret az open office elrendezés, melyeket jelentős mennyiségű és méretű break out zónák, a közös pihenő időnek helyet adó zárt kávézó, az iroda középpontjában elhelyezett „cooperation zone” illetve a multifunkcionálisan használható auditórium kapcsolnak össze. 

„Az egyes nagyvárosokat mind saját szemüvegünkön keresztül vizsgálva, architekturális megközelítésben, színek, formák, épülettípusok által inspirálva fogalmaztuk meg. Így ragadtunk ki például Mumbaiból egy nyüzsgő, városi utcarészletet, neonfényekkel, növényekkel és olyan street art alkotásokkal, melyeket magyar művészek segítségével hívtunk életre.” 

Tokió nyüzsgő, száguldó városából a metrót emelték ki. Az áramlást, mozgást, haladást a grafikában jelenítették meg, ezt ötvözték tradicionális építészeti elemekkel, így jött létre a metró kocsit megformáló tárgyaló. A metróhoz tartozó „váró” pedig Tokió jellegzetes színű burkolatait sorakoztatja fel.

New York mint a cég egyik alapító országának nagyvárosa központi helyet és funkciót kapott. A két szárny összenyitásával létrejött centrális térben egy irodán belüli kávézót alakítottak ki. Ez lett a New York kávézó, amely a felhőkarcolók korának hajnalát idézi, art-deco és modernista formai elemek ötvözetével.

A másik alapító ország fővárosát, London két arcát is megjelenítették. Az átjáró adta térben dupla tárgyalóként jelenik meg a klasszikus utcakép színes ajtajaival, téglaburkolatával és metró feliratával. A tárgyalók akusztikai burkolata beton és filcburkolat egyedi kombinációjában valósult meg. A parkok városaként London Garden nevű break-out pihenővel csalták be az irodába a főváros természet közeliségét, amely növényeivel és parkot idéző grafikájával teremti meg a hangulatot.

Manapság életünk meghatározó részét a munkahelyünkön töltjük, ezért a legkevesebb, hogy az itt eltöltött idő minőségivé válhasson mind a környezeti adottságok mind az IT és világítástechnikai újítások tekintetében. Megragadva a megrendelői nyitottságot, a tervezők célja az volt, hogy olyan flexibilis területet tervezzenek, ahol az iroda minden pontja alkalmas munkavégzésre, akár a London Garden-ben laptoppal az ölükben, akár a Mumbai kanapéin szeretnének dolgozni a munkavállalók. Így az irodatér egy „második otthonná” alakult, mely a kikapcsolódás, feltöltődés mellett az elmélyült munka számtalan módját kínálja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján törekedtünk arra, hogy az új ION-Dealogic iroda a jövő kihívásaira összpontosíthasson.

Ügyfélképviselet, generál tervezés és project management: Stay in Hungary Kft, B.Nagy Ferenc, Oszvald Lilla, Elszászer Dániel. 

Belsőépítészet: Bodrogi Fanni, Gáti Anna, Hitka András, Megyeri Noémi, Szegő Gábor, Zengővári Attila

Építészeti tervezés: Bukovszky Péter, Halász Györgyi

Kivitelezés: ConNext Hungary Kft, Csiri Sándor

Fotók: Filep Krisztina, aszisztense Besenczi Richárd