Az irodanegyedek hétfőnként is szellemvárosokká válnak? Jöhetnek a jutalomfalatkák?

A járványt követően újabb fordulat következett be az irodapiacon, hiszen új munkahelyi kultúrák honosodtak meg. Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése gyökeresen megváltoztatja a mindennapjainkat, az életmódunk lassan, de biztosan átalakul, még ha szinte észre sem vesszük, hiszen a jelenben élünk. 

Mindezek az átalakulások az irodapiacot is érintik, amelyeket jól jellemeznek a trendek. Egyterű iroda, dolgozói jóllét, aktivitásalapú munkatér, office branding, employer branding, fenntarthatóság, közösségi tér, fókuszszoba, projektalapú munka, ergonómia és még sorolhatnánk a 21. század új megoldásait, amelyek újra és újra átrendezik az irodapiacról alkotott elképzelésünket.

Az irodák azért maradnak

Majd jött a COVID-19, és sokan azt hitték, vége van az irodáknak. Persze ez nagy melléfogás volt, hiszen senki sem akar magányosan üldögélni otthon a négy fal között, kivéve a remetéket, de azok meg inkább erdőkben és hegyekben laknak. Esetleg a digitális nomádokat említhetjük még, akik Baliról jelentkeznek be egy-egy online meetingre, de ők sem mérvadóak az irodapiac számára.

Vagyis az irodatér mint a céges közösség szíve-lelke megmaradt és meg is fog maradni még sokáig. Ellenben a naponkénti kihasználtság már jelentősen módosul, ennek következtében az egyes napok között markánsan kivehető különbségek adódnak. A legtöbb iroda egy ideje viszonylag üres volt péntekenként a járvány előtt is, de a pandémiát követő hibrid modell terjedése tovább erősítette a pénteki „nihilt”.

De most már a hétfő is felzárkózik az utolsó munkanap mellé, amelyet kiválóan demonstrál a Density térelemző cég januári jelentése. A vállalat ügyfélkörébe tartozó vállalatok elemzése alapján hétfőn csupán 16 százalékos volt az átlagos kihasználtság tavaly év vége felé. Kedden, szerdán és csütörtökön volt történelmileg a legmagasabb a kihasználtság, de még ezeken a hétközi napokon is csak 20-24 százalék körül mozgott a mutató. Radikális változásokat mért a vállalat, hiszen 2020 óta hétfőn 58 százalékkal, pénteken pedig 63 százalékkal esett vissza az átlagos kihasználtság.

Mivel csábítsuk be a dolgozókat?

Azért nem kell rögtön elájulnunk a számoktól, hiszen viszonylag kis mintáról van szó, ugyanis a Density elemzése 27 ügyfél 188 irodai alapterületét vette számításba. De a tendencia egyértelműnek tűnik, vagyis a hibrid munka korszakában az emberek egyértelműen távmunkában szeretnék tölteni a hétfőt és a pénteket. Ez pedig újabb kihívást jelent a bérbeadók és bérlők számára egyaránt.

Sokféle megoldást kitaláltak már, így bónuszt vagy egyéb jutalmat, netán ingyen ebédet kínálhatnak a cégek azoknak a dolgozóknak, akik ezeken a napokon hajlandók befáradni. De az üzemeltetési költségek megtakarítása érdekében az adott napokon az iroda bezárása is opció lehet, hiszen lassan arányaiban nagyobb kiadás az üzemeltetés, mint a bérleti díj. 

Mindenesetre a térszervezéssel és -kialakítással foglalkozó irodaspecialisták újabb feladatokat kaphatnak, hiszen már az aktivitásalapú munkahely megteremtése is izgalmas projekteket eredményezett. Vagyis jöhetnek majd az újabb korszakalkotó ötletek.

Fotók: Getty Images