Az Optima a budapesti irodapiac nagypályás szereplője lett

Az Optima Befektetési Alapkezelőhöz tartozó Optimum Ventures Magántőkealap a Lone Star Funds egyik leányvállalatával adásvételi szerződést írtak alá, amelynek eredményeként az Optima a lengyel GTC többségi részvényeinek közvetett tulajdonosává válik.

A Lone Star Funds leányvállalata még 2013-ban szerzett először részesedést a GTC-ben, amely jelenleg a régió egyik vezető ingatlanpiaci vállalata: főként Lengyelországban, de Budapesten, Bukarestben, Belgrádban, Zágrábban és Szófiában is jelen van. A tranzakcióval az Optima megerősíti befektetői jelenlétét az egész régióban, hiszen a szóban forgó portfólió kiemelt elhelyezkedésű ingatlanokat tartalmaz.

A lengyelországi központú, varsói és a johannesburgi tőzsdére bevezetett vállalat 748 ezer négyzetméternyi bérbe adható alapterületű ingatlant birtokol Magyarországon és a térség más országaiban. 2015 végén aktivizálták a tevékenységüket a magyar piacon, hiszen akkor vásárolták meg a 2006-ban átadott 31 ezer négyzetméteres Duna Towert, amely a legmagasabb irodaház Budapesten a maga 16 emeletével.

A cég hazai portfóliójába akkor 120 ezer m2-nyi saját irodaterület tartozott 4 irodaházban (Duna Tower, Center Point Irodaház, GTC Metro és a Spirál). A legmagasabb fővárosi irodaházat egyébként a CE LAND 2014 végére sikeresen újrapozícionálta, ahová egy nemzetközi szolgáltató központ is költözött. A GTC miután megvette a komplexumot, az irodaház jelentős közösségi tereit és gépészetét 2016-ban kétmillió euróból felújította. A négy hónapon át tartó munkálatok eredményeképpen 3000 négyzetméter közösségi tér újult meg és az épület teljes műszaki rekonstrukciójára is sor került.

Majd bejelentették, hogy GTC White House néven a Váci 47. szám alatt egy irodaházat fejlesztenek, amelynek során a régit és az újat ötvözik, hiszen a hajdani Felvonógyár a teljes belső átalakítás után mintegy 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő új irodaegyüttes pedig mindezt további húszezer négyzetméternyi bérbe adható területtel bővíti.

Az épület végül 2018 nyarán nyílt meg, így 141 ezer m2-re nőtt a vállalat hazai portfóliója. Az IWG 2019 elején 3500 négyzetméter irodaterületet bérelt az épületben, ahol elindította SPACES elnevezésű közösségiiroda-koncepcióját. Az irodaházat később eladta a vállalat. Ráadásul az új épület átadó ünnepségén jelentették be a bombahírt, hogy egy magasházat szeretnének építeni a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésében, a Rendőrpalota előterében Twist – Budapest City Tower néven. A 90 méteres projekt sorsa azonban a magasház-vita miatt is egyelőre bizonytalan.

Majd a vállalat újabb területet vásárolt a Center Point irodaház mellett a Váci út 85. szám alatt, ahol a Center Point 3 ingatlan fog felépülni. A tervezett új ingatlan 35.500 négyzetméter bruttó bérbe adható területtel, irodákkal és kereskedelmi helyiségekkel bővíti a Center Point irodakomplexum meglévő területét.

De a GTC háza táján ezzel nem értek véget a nagy bejelentések, mert tavaly ősszel hozták nyilvánosságra a hazai irodapiaci tranzakciók történetének legnagyobb megállapodását, amit még fejlesztés alatt álló irodára kötöttek. Az ExxonMobil a népszerű Váci úti irodafolyosó közelében választotta ki a GTC 27.500 négyzetméteres irodaházát, a Pillart, amelyet egyedül fog birtokba venni a tervek szerint 2022-ben.

Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója a gigatranzakció kapcsán elmondta, hogy a GTC többségi tulajdonának megszerzésével nemzetközi ingatlanportfólióra tettek szert, és így erősítik a jelenlétüket a hozamtermelő ingatlanok piacán. A koronavírus-járvány kellős közepén is az Optimának azt kell vizsgálnia, hogyan tudja a rá bízott vagyon értékállóságát a legjobban megőrizni, és a hosszú távú hozamtermelő képességét növelni.

A GTC többségi részesedésének megszerzésével egy, a válság hatásaival szemben ellenállóbb, alacsonyabb kockázatú, a jelenleginél magasabb hozamtermelési képességű, mégis biztonságos ingatlanportfólióhoz jut az Optima. A 3-4 évvel ezelőtt vásárolt vagyonelemeket számottevő nyereséggel adták el, így például értékesítették a IT Services Hungary debreceni irodaházát, a Kasselik-házat, a Váci úton vásárolt fejlesztési területüket, így megfelelő források álltak rendelkezésre – tette hozzá Fekete Zoltán.

Mi lesz a Home Office után? Hogy fogunk dolgozni fél év múlva? Hallgass valami újat az irodai élet jövőjéről. Szakmai viták, piaci jóslás és tarot kártya. Na ez nem lesz… izgalmas témák mellébeszélés nélkül az üzleti élet legjobbjaival. Ez itt Az Év Irodája podcast-ja.