Az osztályharc erősödik! Vajon ki lesz az úr az irodákban?

A pandémia után a hibrid munkamodellek egyre jobban a mindennapok részeivé váltak. Azonban, amíg korábban a vállalatok többsége hetente két napra rendelte be a munkatársakat, addig egyre jobban közelítünk a heti három alkalomhoz. Vagyis a harc éleződik, de még nem dőlt el semmi!

Úgy tűnik, hogy 2023 fordulópontnak tekinthető, hiszen a vállalatok azt szeretnék, ha a dolgozók egyre több időt töltenének a munkahelyükön. Ez egy hosszú folyamat eredménye, hiszen a Microsoft még 2022 elején végzett széles körű felmérése alapján a vezetők 50 százaléka azt mondta, hogy cégük már megköveteli vagy tervezi, hogy a dolgozók a következő évben teljes munkaidőben visszatérjenek az irodába.

Ugyanez a felmérés azonban azt is kimutatta, hogy a megkérdezett munkavállalók 52 százaléka azon gondolkodott, hogy a tavalyi évben teljesen távmunkára vált vagy hibrid munkarendben dolgozó vállalathoz szerződik. Vagyis úgy tűnik, hogy a huzavona a távmunka és az irodai jelenlét között még egyáltalán nem lefutott meccs. Ahogy távolodunk a járványtól, úgy erősödik a vállalatok meggyőződése, hogy a dolgozóikat minél nagyobb arányban szeretnék a munkahelyükön látni.

Hoppon maradnak?

Ugyanakkor, ha a vezetők, tulajdonosok nem elég rugalmasak, akkor egyszer csak arra ébrednek, hogy a legkvalifikáltabb munkatársaik lelépnek a színről és más cégekhez szerződnek. Mindenesetre egyre keményebb fellépést láthatunk a globális cégek vezetésétől, erre jó példa a Disney, amely arra kötelezte az alkalmazottakat, hogy heti négy napra térjenek vissza az irodába. De az Apple vezetői is megkövetelték, hogy a dolgozók heti három napon jöjjenek be.

Mark Zuckerberg már megengedőbb volt, ő csak arra biztatta az alkalmazottakat, hogy többet dolgozzanak odabent az irodákban. A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon még januárban azt mondta, hogy a távmunka „nem működik” a fiatalabb alkalmazottak és a vezetői beosztásban lévők számára. Nem véletlenül a vezető menedzserek heti öt napot töltenek ismét az irodában, mintha mi sem történt volna az elmúlt években.

Idén februárban az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy is felvette a harcot, mert májustól arra kötelezte a vállalati dolgozókat, hogy legalább heti három napot bejárjanak az irodába. Ezt egyébként azzal indokolta, hogy ez megkönnyíti a dolgozók együttműködését és erősíti a vállalati kultúrát. Ez szinte kisebb forradalmat váltott ki az Amazon-alkalmazottak ezrei között, akik heves tiltakozással fejezték ki nemtetszésüket.

Hátrább az agarakkal!

Összességében az irodai jelenléttel kapcsolatos döntések meghozatala alapos megfontolást és mérlegelést igényel, ezért nem érdemes elkapkodni. Mark Holmstrom a JLL egyik globális tanácsadási részlegének vezetője, aki munkahelyi stratégiák kidolgozásával foglalkozik, így nyilatkozott erről: most, amikor a munkát bárhol el lehet végezni, a vállalatok nagyon nehezen tudják visszacsábítani a dolgozókat az irodába. Sőt, az ezzel kapcsolatos vállalati direktívák sem igazán működnek a gyakorlatban.

Holmstrom érvelése szerint a vállalatoknak az a fő problémája, hogy a vezetők az irodába való visszatérés „hogyan” kérdésére összpontosítanak, de nem tudják valójában megindokolni, hogy az embereknek miért kellene visszatérniük. Ha egy munkát otthonról is el lehet végezni, miért kellene ezt egy dolgozónak az irodában végeznie? „Az ennyi és ennyi nap” rendeletek valóban rossz módjai annak, hogy megvizsgáljuk ezt a problémát. Ahelyett, hogy előre meghatározott számú napot kellene kőbe vésni minden munkavállaló számára, a munkaadóknak először meg kellene érteniük, hogy mit képvisel a cégük, beleértve a célt, a jövőképet és a stratégiát, tette hozzá Holmstrom.

Nem mindenki egyforma. Szerencsére!

Például egy pénzügyi szektorban működő vállalatnak, amely sok befektetési bankárt alkalmaz, jó oka lenne arra, hogy megkérje az alkalmazottakat: térjenek vissza az irodába. A befektetési bankárok sok időt töltenek tárgyalással, illetve az ebédek és vacsorák révén kapcsolatok építésével, amelyek csak személyesen valósíthatók meg. Azonban ugyanazon cég alkalmazottai számára, akik egy call centerben dolgoznak, ahol sok feladatot online vagy digitálisan végeznek, a személyes jelenlét egyáltalán fontos.

Az irodába való visszatérés fontosságának leggyakrabban említett oka a kollégákkal való együttműködés erősítése. A legújabb tanulmányok is kimutatták, hogy a személyes együttműködés és a szocializáció az egyik legfőbb ok, amiért a dolgozók vissza akarnak jönni az irodába. Emiatt egyes vállalatok olyan belső alkalmazásokat hoztak létre, amelyek megmutatják a dolgozóknak, hogy mikor tartózkodnak benn a vezetők és a csapattagok. Azt tapasztalták, hogy a dolgozók szívesebben mennek be az irodába, ha tudják, hogy a csapattagjaik is ott lesznek.

A közösség épít, a magány lever

Az a vágy, hogy a dolgozók más emberek közelében legyenek, és érezzék a nyüzsgő iroda energiáját, néhány vállalatot arra késztetett, hogy átalakítsa a munkaterét. Például az alkalmazottak számának térbeli növelésével egy ideális munkakörnyezetet teremthetnek, hiszen ha egy hatalmas emeleten csak néhány ember lézeng, az meglehetősen apokaliptikus hatást válthat ki, és egyáltalán nem meggyőző érv, hogy bemenjenek a munkatársak.

A hibrid politikákkal kapcsolatos vélemények tekintetében nagy a szórás a nagy globális vállalatvezetők körében is. Egyesek ragaszkodnak a régimódi, hagyományos nézethez, miszerint mindenki minden nap ugyanabban az időben jelenjen meg odabent, míg mások azt a nézetet vallják, hogy egyes szerepkörök nem igénylik az irodai aktivitást. De összességében 2023-ban egyre inkább növekedhet az irodai jelenlét a távmunka rovására, ez pedig végső soron ismét fellendítheti az irodapiacot.

Fotók: Getty Images