Bár megtorpant az irodapiac, a székházak tovább épülnek

Az elmúlt tíz évben sorra épültek fel a székházaknak, fejlesztő- és szolgáltató központoknak helyet adó irodaépületek. Bár most az irodapiac a jól ismert gazdasági és geopolitikai okok miatt nem a legjobb formáját mutatja, azért most is akadnak nagyszabású projektek. Ráadásul ezek közül több díjat is nyert Az Év Irodája versenyen. Most néhányat megemlítünk a teljesség igénye nélkül.

Mindannyian jól ismerjük az emblematikus Telekom székházat a Groupama Aréna mellett, amely volumenében három irodaház méretével ér fel a Wing fejlesztésében. Emellett olyan ikonikus épületeket említhetünk, mint az Ericsson, az evosoft, a K&H, a Nokia, a BP vagy éppen a Raiffeisen Bank új székhelye, fejlesztési-, szolgáltató központja, amelyek jól szimbolizálják az elmúlt tíz év magyar ingatlanfejlesztési bummját.

Díjat is nyertek

Azóta kissé visszavett a tempóból a szektor, hiszen az üresedési ráta is megnőtt az utóbbi időszakban, de azért a mai napig épülnek, illetve épültek székházak. A mezőnyből természetesen kiemelkedik a MOL Campus, amely 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméterével energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet képviseli a BREEAM és LEED minősítéseivel együtt. Nemrégiben meg is nyerte a komplexum Az Év Székháza díjat.

De a Futureal-csoport egyik kiemelkedő projektjében a 66 ezer m2-es Budapest ONE irodaparkban is akkora volumenű vállalati központok jöttek létre, hogy azokat nyugodtan a székház-projektek közé sorolhatjuk, mint a Vodafone hazai főhadiszállását vagy a BT, illetve az ALDI szolgáltatóközpontját. Az Év Irodaháza díjat el is vitte a beruházás, amely a jelenleg zajló Dél-Buda Városközpont fejlesztésének egyik legismertebb eleme.

A MOL Campus nagyságrendjével vetekszik az OTP hatalmas új Madarász utcai M12 irodakomplexuma, ahol a piacvezető hazai bank integrálta számos divízióját, hogy évtizedes szervezeti nehézségeket pótoljanak. Itt is kimaxolták a legújabb munkakultúra- és digitalizációs trendeket, miközben az irodapiac legújabb vívmányait is megjelenítették a falak között és a belső parkban egyaránt. Meg is nyerték Az Év Irodája Nagyvállalati díjat.

De ne felejtsük el a 21 ezer négyzetméteres Bosch Budapest Campust sem, amely bár nem székház, olyan léptékű, hogy nyugodtan idesorolhatjuk. A 2022-ben befejezett fejlesztés nem kevesebbet tűzött ki céljául, minthogy életre keltse a jövő munkahelyét, vagyis az új belsőépítészeti trendek igazi arzenálját vonultatja fel, el is nyerték Az Év Irodaparkja díjat.

Ikonikus épületek, sokszínű megoldások

Még maradjunk a number one iroda-alpiacon, hiszen a GTC fejlesztésében megvalósult 27 ezer négyzetméteres Pillar Irodaházba az ExxonMobil Global Business Center költözött a Dózsa György út és az Angyalföldi út sarkán még 2022-ben. Az épületegyüttest formavilága és homlokzati megoldásai egyedivé teszik az amúgy is sokszínű irodafolyosón, és mutatják, hogy az irodapiacon is lehet különleges alkotásokat létrehozni.

A TriGranit legújabb nagyszabású beruházása, a Millennium Gardens sem maradt székhelyet kereső vállalat nélkül, hiszen a Henkel talált itt otthonra a Millennium Városközpontban a Müpa és a Nemzeti Színház szomszédságában. De térjünk vissza még a Futureal-csoporthoz, hiszen egy másik fejlesztésébe, a Corvin Innovation Campusba költözött az IBM, ahová a technológiai vállalat 2023-tól több lépésben helyezte át magyarországi főhadiszállását. A komplexum egyike annak a két hazai irodaépületnek , amelyek megszerezték az egyik legszigorúbb, AA+ energetikai minősítést.

Szintén új székházba költözik az RTL Magyarország is a Városligetnél, hiszen a WING beruházásában újjászülető Liget Center és a Liget Auditórium épületegyüttesében alakítja ki új központját és hírstúdióit. A projekt különlegessége, hogy a XX. századi modern magyar építészet egyik budapesti gyöngyszemének felújítása során a XXI. századi követelményeknek fog megfelelni a Városliget kiemelt pontján.

Fotók: M12 irodaház,Budapest ONE, MOL Campus – azevirodaja.hu