Boldog szülinapot, Sport szelet!

A Népstadion átadásakor, 1953. augusztus 20-án kibocsátott Sport szelettel a magyar édesipar új életre kelt. Az első magyar szeletes csokoládé, a Sport minden későbbi hasonló termék mintája lett. Népszerűségének titka már ott volt a jól eltalált koncepcióban: jellegzetes ízű, vonzó, olcsó árfekvésű, nagy tömegben gyártható csokiszelet született, amellyel a politika is elismerte: édességre márpedig szükségünk van.

Kezdetben

A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, ún. keretbe kenéssel zajlott. Az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást még húros vágóval végezték. A szeletből a 70-es évek végére már olyan sok kellett, hogy a gyártóegységek vezetői is részt vettek a termelésben, a harmadik műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A mennyiségi igényekre az extrudáló technológia bevezetése jelentett megoldást a 80-as években. A szeletet kezdettől fogva jellegzetes kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, amely nem tapadt rá a csokoládéra.

A Sport szelet születésekor receptúrájában is különleges volt, gyártásához ugyanis tejszín fondant-t használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét.

A csokoládés Sport-massza nem kakaóporral, hanem kakaópogácsával, a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével készült, magasabb kakaóvaj tartalommal. Ízét a rumaroma határozta meg. A városi legendákkal ellentétben azonban a Sport szeletnek sosem volt alkoholtartalma.

Méretezés: túl a 25 grammon

A rendszerváltás előtt is készült a Sport szeletből kisebb, falat méretű verzió. A márka a 90-es évek végén vett új lendületet, s ekkor kibővült a termékvonal is: megszülettek az XXL-verziók, tejcsokoládéval, karamellel, mogyoróval, sőt, 2005-ben a Sport szelet jégkrém változata is forgalomba került.

Töretlen siker: a Sport szelet a miénk!

A Sport szelet évtizedek óta a legnépszerűbb magyar szeletes csokoládé, jellemzően kétszer akkor piaci részesedéssel, mint mögötte következő versenytársa (az AC Nielsen adatai szerint). A magyar fogyasztók évente összesen valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle, ami mintegy 46,5 millió darab Sport szeletet jelent. Egy átlagos kedvelője évente leginkább 30-at fogyaszt el belőle. A vásárlói döntés mögött érzelmi elkötelezettség áll, az Ipsos 2012-es mérése szerint a szeletes csokoládék közül ez az a márka, amelyet az emberek ma is a legközelebb éreznek magukhoz. A Sport szelet itt van velünk: az interneten forognak házilagos előállításának receptjei, ízváltozatként a fagylaltozók menüjén is szerepel.

Rendhagyó születésnap

A Sport szelet augusztus 24-én a 60-as villamoson, vagyis a Fogaskerekűn ünnepelte 60. születésnapját. Egy Sport-színekbe öltözött ingyenes különjárat szállította óránként a kirándulókat. A különjárat házigazdái, RicsiPí és QkaMC meglepetésekkel vártak mindenkit. Délelőtt különleges sportverseny is zajlott: a városmajori állomás spinning gépein a Sport szelet barátai versenyt tekertek a Fogaskerekűvel. A kihívásra nyeregbe szállt Puskás Peti, Lola és Madaras Norbert is. A jegyeket délután Pindroch Csaba ellenőrizte, felbukkant a járaton Juhász Roland és Torghelle Sándor, a felső végállomástól pedig néhány Sport-riksa is segített a kiránduló gyerekek szállításában a Gyermekvasúthoz.