BREEAM Excellent minősítést kapott a Budapest ONE

A teljes fejlesztési folyamatot vizsgálva is kiérdemelte a fenntartható épületeknek járó egyik legmagasabb, BREEAM Excellent minősítést a Budapest ONE irodaház második és harmadik üteme. A Post-construction (kivitelezés lezárását követő) állapotra is kiváló fokozatot szerzett két épületrész összesen közel 40.000 négyzetméter környezetbarát irodaterülettel bővítette a hazai piacot.

A BREEAM minősítéshez a fejlesztőnek a fenntarthatóságot érintő minden területen kiemelkedően kellett teljesítenie a tervezés, az előkészítés és a megvalósítás során is. A fokozat megszerzésében az ABUD Mérnökiroda szakértői csapata is segítette a Futureal munkáját. A fenntarthatósági értékelés egyik kiemelt szempontja a megfelelő lokáció, mivel egy könnyen megközelíthető irodaház jelentősen csökkentheti a karbonlábnyomot. A Magyarország legnagyobb multimodális csomópontjában, a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál fekvő épület szervesen kapcsolódik a város szövetéhez. A Budapest ONE homlokzati, hullámzó elemes szerkezetének akusztikai paraméterei is kiemelkedőek, hiszen egy autópálya bevezető forgalma mellett is képesek csendes irodai munkakörnyezetet biztosítani.

„A kiváló lokáció mellett az inspiráló, egészséges, zöld és biztonságos munkakörnyezet biztosítása is kiemelt fontosságúvá vált az irodabérlők számára. Ennek megfelelően, az összesen 65.000 négyzetméteres Budapest ONE-t már úgy alkottuk meg, hogy mind az emberközpontú, mind a környezetbarát elvárásoknak maradéktalanul megfeleljen. A fejlesztés magas minőségét igazolja, hogy több nagyvállalat választott székhelyéül az irodaházat. Az új épületrészek adnak otthont többek között a Vodafone Magyarország, valamint a BT regionális szolgáltatóközpontjának is. A Budapest ONE mellett a Corvin Innovation Campus irodaházat is már a BREEAM Excellent és a WELL Platina elvárásai szerint alakítottuk ki” – hangsúlyozta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

A belső levegő kiváló minőségét a megfelelő légcsere és a hatékony szűrők beépítése mellett a gondos építőanyagválasztással érték el. Ennek is köszönhető, hogy a Budapest ONE első üteme már minden tekintetben teljesítette az épületek biztonságos működtetését vizsgáló WELL Health-Safety nemzetközi minősítés szigorú elvárásait. Az értékelés során többek között az irodaház megfelelő tisztítását és fertőtlenítését, a vészhelyzetekre való felkészültséget, az egészségügyi személyzet elérhetőségét, a levegő és víz minőségének biztosítását, a bérlői kommunikációt és az innovatív szemléletet is vizsgálták. A fejlesztő a későbbi ütemekben a WELL Core minősítést vitte tovább, a Platina szintet célozva. A piaci igényekre reagál a Futureal önálló Stay Safe kezdeményezése is, amelynek keretében a Budapest ONE fejlesztése során új egészségvédelmi előírásokat, illetve technológiai megoldásokat alkalmaztak.

A két lezáró ütemmel az épületegyüttes tetején egy közel 500 méteres, panorámás futópálya kör is bezárult, így Budapest legszebb panorámás futópályáját élvezhetik az itt dolgozók. A mélygarázsban pedig az elektromos autók mellett, elektromos kerékpárok és e-rollerek töltésére is lehetőség van.