Dizájn-tipp: milyen színű legyen az iroda?

Bizonyított tény, hogy a színeknek különféle tudatalatti, pszichológiai hatása lehet a dolgozókra. Éppen ezért fontos, hogy milyen hangulatot szeretnénk megteremteni az irodában. Például a szürke árnyalatai nem biztos, hogy a kreatív és innovatív gondolatokat szülik, és vannak olyan színek, melyeknek egyaránt vannak pozitív és negatív hatásai is. Nézzük meg, hogy melyik színek a legalkalmasabbak egy irodában, és hogy melyik, hogyan hat a dolgozókra.

Fehér

A teljesen fehér irodában hajlamosabbak a dolgozók hibázni, így kizárólag fehér felületeket nem érdemes alkalmazni. Ennek a színnek azonban rengeteg pozitívuma is lehet, például más színekkel együtt remekül mutat, jól kiegészíti a sötét és a világos árnyalatokat is. Egy-egy irodai bútor, esetleg egy (de nem több!) teljesen fehér falfelület elég ahhoz, hogy egyensúlyban legyen az iroda.

Zöld

Már egy kevés zöld szín az irodában nagyobb kreativitásra sarkallhatja a kollégákat. A zöld szín nem csak akkor jó választás, amikor környezettudatos irodát szeretnénk kialakítani. Ezzel a színnel sem szabad túlzásba esni, azonban egy-egy zöld rész az irodában remekül mutat. Ha nem szeretnénk festeni, akkor a növények elhelyezése nagyszerű módja annak, hogy fokozzuk a kollégák kreativitását és feldobjuk a dizájnt.

Kék

Talán az egyik legjobb választás! Az emberek a kék színt gyakran társítják a tiszta éghez vagy egy gyönyörű víztükörhöz. A természet látványa alapvetően nyugodtságot sugall, így a kék is, mely megnyugtatja az idegességet és növeli a produktivitást. Éppen ezen pozitív tulajdonságok miatt sok iroda választja a kék falszínt. Ha valami miatt a cég arculatába mégsem illene ez a szín, akkor is érdemes néhány kék kiegészítőt becsempészni.

Sárga

A sárga színnek néhány nyilvánvaló pozitív tulajdonsága is van, például vidámabbá teszi a dolgozókat. A sárga és a narancssárga árnyalatai energikusabbá tehetik az embert, ráadásul a memóriára is jó hatással vannak. A többi színhez hasonlóan inkább csak kis mennyiségben, dekorációs céllal, vagy esetleg fehérrel párosítva ajánlott. Azonban a sárga hátulütője, hogy növeli az éhség érzetet, úgyhogy emiatt ezt a színt főleg a konyhában ajánlatos alkalmazni.

Piros

Talán ezzel a színnel kell a leginkább vigyázni. Sokszor a szerelem-szeretet kettőse jut róla az eszünkbe, így a melegséget is az érzésekhez társítjuk – sajnos. A Forbes szerint emiatt a szoba hőmérséklete is melegebbnek tűnhet, mint amilyen valójában. A piros egyúttal a düh és a hatalom egyik szimbóluma is, így emiatt csak kiegészítőként alkalmazható jól.