Egészen másként fog kinézni Miskolc új ikonikus épülete

Ahogyan az ismert, ennek létesítésétől hosszas egyeztetéseket követően elállt a befektető, jelenleg pedig az önkormányzattal egyeztetnek a majdan térfalként is funkcionáló új épületről – tudta meg a Miskolci Napló Tóth Róberttől, az Avalon Center Kft. ügyvezetőjétől. Jelenleg a főépítésszel egyeztetik álláspontjukat azért, mert továbbra is fontos számukra a lakosság véleménye.

Az egyeztetésekkel kapcsolatban nem csak az Avalon Center bizakodó. A főépítész azt mondja, teljes összhangban zajlanak az egyeztetések a három fél, vagyis a beruházó, a tervező és az önkormányzat között. Szunyogh László szerint egyébként a korábban elképzelt irodaház tervei is egy nagyon színvonalas, modern épületegyüttest mutattak be, szerinte azzal elsősorban az volt a probléma, hogy tömegformálása miatt egyszerűen nem illett a településképbe.

A Szent István tér szomszédságában, az egykori fürdő medenceterének helyén létrejött parkoló nagyon fontos terület a városkép szempontjából. Ez, ha lehet, még fontosabb lett akkor, mikor a Kálvin János utca átépítésével utcafrontra került. Nyilván nem való ide egy murvás, kavicsos parkoló, viszont ez a telek annyira pazar adottságokkal rendelkezik, olyan látkép nyílik az ablakaiból a történelmi Avasra, a műemlék református templomra, amit nem lehet bárhol előállítani. Egy ide tervezett fejlesztés érték a befektetőn túl a városnak is, már amennyiben érdekeiket és elképzeléseiket egyeztetni tudják, tette hozzá a főépítész.

Az új elképzelések szerint a korábbi, nagyméretű épületet megbontanák három-négy kisebb tömegű létesítményre. Az így létrejövő új komplexum pedig már beillene a meglévő régi épületek közé, ráadásul érdemben az új épület(ek) alapterülete sem csökkenne.

Viszont a miskolci irodaházuk létesítéséről sem tett le az Avalon: Terveik megvalósításához tavaly a Zsigmondy utca 2. szám alatt lévő Északterv irodaházat vásárolták meg. Ahogy Tóth Róbert elmondta, az évtizedek óta méltatlan állapotban álló épületből Miskolc legszebb, „A” kategóriás irodaházát szeretnék kialakítani. Jelenleg a tervezési fázisban vannak, de a főépítészi tervtanács a terveket már véleményezte.
A megújuló épülettel kapcsolatosan mindkét fél úgy fogalmazott: az irodaház kialakítása az első lépés lehet, hogy a város kevésbé frekventált részén egy új üzleti negyed alakulhasson ki.

Fotó: Finta Studio – Avalon Business Center eredeti terv