Egy kiserdőnyi fát ültet Budapest vonzáskörzetében a Futureal

Egy kisebb erdőnyi fával teszi zöldebbé Budapest vonzáskörzetét a Futureal. Az ingatlanfejlesztő vállalat az új irodaházaiba költöző bérlők minden tizedik dolgozója után elültet egy fát a fenntarthatóság javítása érdekében. A kiemelkedően energiahatékony Budapest ONE és Corvin Innovation Campus irodafejlesztések részeként a cég első ütemben összesen több mint 300 darab facsemetét helyez el Fóton és Pátyon környezetvédelmi programja keretében.

A Futureal 115 fát telepített Fóton az Aligamajor felé vezető út mentén, míg Pátyon 210 csemetét helyez el a Futureal-csoport tagvállalata, az ipari ingatlanfejlesztéssel foglalkozó HelloParks pátyi megaparkjának területén. A cégcsoport tevékenysége mindkét településhez szorosan kötődik, mivel a HelloParks modern, energiahatékony és fenntartható megaparkokat épít Fóton és Pátyon, amellyel összesen közel 5000 új munkahely jön majd létre. A pátyi faültetésben, kertészeti szakemberek irányításával irodai dolgozók is részt vettek, akik a Futureal által fejlesztett Budapest ONE és a Corvin Innovation Campus bérlőinek lelkes, önkéntes munkatársaiból kerültek ki.

Az első hullámban telepített 325 fa csupán a kezdet. A zöld kezdeményezésben jelenleg értintett Budapest ONE és a Corvin Innovation Campus együttvéve közel 100 000 m2 bérbeadható területtel bővítik a hazai irodapiacot. A két irodaházban összesen 10 000 ember is kényelmesen és hatékonyan dolgozhat, ennek köszönhetően akár 1000 fát is elültethet a Futureal a közeljövőben.

A teljes, budai panorámát nyújtó, ikonikus formavilágú, összesen több mint 66 000 m2-es, fenntartható és energiahatékony Budapest ONE Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában található. Az időjárás viszontagságainak és a klímaváltozásnak is ellenálló szerkezetű komplexumba energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszert, valamint hővisszanyerős légtechnikai rendszert szereltek be, az irodaház elektromosáram-igényét részben napelemes rendszer biztosítja.  Ugyancsak az energiaköltség-érzékeny bérlők elvárásai szerint tervezték meg a Corvin Sétány közvetlen közelében az érintésmentes technológiákkal is felszerelt Corvin Innovation Campust, ami egyike annak a két irodaépületnek az országban, amelyek megszerezték az egyik legszigorúbb, AA+ energetikai minősítést. A fejlesztés 16.650 m2-es első fázisát és az év elején átadták a bérlőknek, a második ütemmel az épület több mint 30 000 m2 irodaterületet nyújt majd. 

Egészséges és zöld környezet

 „A bérlők számára kiemelt fontosságúvá vált, hogy a kiváló lokáció mellett kellemes, inspiráló egészséges, zöld és biztonságos munkakörnyezetet nyújtson munkavállalói számára. A Futurealnál ennek megfelelően a tervezéstől kezdve központi szerepet kap az emberközpontú és a fenntartható szemlélet, ezért a Budapest ONE épületéhez hasonlóan, minden irodafejlesztésünket a legszigorúbb nemzetközi BREEAM és WELL standardok szerint valósítjuk meg” – hangsúlyozta Balástyai Márk, a Budapest ONE projektigazgatója. 

„A Futureal a fenntartható ingatlanfejlesztés híve, ezért irodaprojektjeink, így a Corvin Innovation Campus megvalósítása és üzemeltetése során is minimálisra csökkentjük a hulladékok keletkezését, az energiafelhasználást és a károsanyag-kibocsátást, egyúttal óvjuk a természetes értékeket. A környezetbarát működésünk részét képezi a faültetési programunk is, amivel szeretnénk élhetőbbé és zöldebbé tenni azokat a közösségeket, ahol a cégcsoportunk tevékenykedik. Külön öröm, hogy számos bérlőnk a pátyi helyszínen aktívan becsatlakozott a fatelepítésii munkálatokba is” – emelte ki Balassa László, a Corvin Innovation Campus projektigazgatója.

A több mint 300 darab platán, juhar, gyertyán, kőris és hársfacsemeték kifejlett állapotukban, fajtól függően elérhetik a 20-35 métert, és akár a több százéves kort is megérhetik. Típustól függően évente 25-70 kilogramm széndioxidot kötnek meg, miközben 50 kilogramm oxigént termelnek. A növények nem csak a helyi közösségek fenntartható fejlődéséhez járulnak hozzá, de javítják a levegő minőségét, csökkentik a zajszintet, illetve gyökérzónájuk, törzsük és lombkoronájuk számos fajnak nyújtanak élőhelyet.