Eldőlt a kérdés! A hibrid munka uralja a tudásalapú gazdaságot

A Future Forum tavaly novemberben végzett kutatásában mintegy 10 000 amerikai, európai, ausztrál és japán válaszadó vett részt, akiknek 58% mondta azt, hogy hibrid munkamodellben dolgozik. Ugyanez a szám 2021 májusában még 46% volt. A megkérdezettek kevesebb mint 30%-a tevékenykedik kizárólag az irodában. Ráadásul 68% egyértelműen a hibridet támogatja a jövőben.

A tudásalapú gazdaságban dolgozók közé sorolhatjuk a programozókat, az orvosokat, a gyógyszerészeket, az építészeket, a mérnököket, a könyvelőket, és részben a szellemi szabadfoglalkozásúakat is. Ezzel szemben a feldolgozóiparban dolgozók túlnyomó többségének be kell járnia a munkahelyére, hiszen a termelési feltételek ott adottak.

Az elemzés szerint a hibrid megoldások elmélyíthetik a munkahelyi egyenlőtlenségeket egyes társadalmi csoportok, rétegek esetében, így a gyermekes szülők, különösen az anyák és a színes bőrű munkavállalók nagyobb valószínűséggel dolgoznak távolról, akik historikusan amúgy is alulreprezentáltak ebben a szegmensben. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a felmérésben Európából Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság vett részt, ahol a multikulturális munkakultúra erőteljesebben jelen van, mint a kontinens más részein. Az USA-ban pedig a latinók és az ázsiaiak túlnyomó többsége képzeli el távmunkában a jövőjét.

Ezzel szemben a vezetők még mindig előnyben részesítik azokat a dolgozókat, akiket az irodában látnak közvetlenül mellettük, ezért sokan, akik tudatában vannak ennek a veszélynek, gyakrabban jelennek meg a munkahelyükön. A vezetők 42%-a 3-4 napot dolgozik az irodában, míg az alkalmazottak kevesebb mint harmada nyilatkozta ugyanezt. Emellett a vállalati brand által ösztönzött közösségi szemlélet és összetartozás érzete is megkophat, ha a hibrid modellben a távmunka szerepe még inkább előtérbe kerül.

A felmérésben résztvevők 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rugalmas munkarendben kívánnak dolgozni, ami jelentős kihívás a céges vezetők számára; ráadásul a munkavállalók 72%-a, akik elégedetlenek a hibrid modell jelenlegi szintjével, azt mondta, hogy a következő évben inkább új állás után néz.

Összességében tehát a szellem kiszabadult a palackból, egyértelműen a hibrid modellé a jövő. Az adatelemzésből kiderült, hogy különösen a színes bőrűek, a dolgozó anyák és a nők találják meg leginkább a számításaikat a távmunkában. A vezetők, a fehérek túlnyomó többsége és a gyermektelen munkatársak magasabb arányban választják az irodai munkát. Az eredmények mindenképpen kihívást jelentenek a vállalati vezetők részére, hogy megtarthassák a tehetségeket és megőrizhessék a sokszínűséget, különben a faji és nemi alapú strukturális egyenlőtlenség megszilárdulását kockáztatják.

Fotó: pixabay.com