Elérte legmagasabb pontját a Dürer Park második irodaháza

Szerkezetkész lett a Városliget szomszédságában zajló Dürer Park-beruházás második irodaháza, amely a Dürer Befektetési Kft. beruházásának keretében az ingatlanfejlesztő Property Markettel és a generálkivitelező Market Építő Zrt.-vel együttműködve valósul meg – ebből az alkalomból pedig felkerült rá a bokréta.

A második irodaépület is elérte legmagasabb pontját; a projekt végén – 2024. utolsó negyedévében – a felszín alatti garázsszintekkel együtt mintegy 34.000 mbruttó (16.200 m2 nettó) irodaterület több mint 1.150 dolgozó részére biztosít majd munkakörnyezetet összesen hat szinten.

A helyszínen a meglévő épületek bontása 2021 márciusában kezdődött meg több ütemben, majd a mélyépítési munkák 2022 márciusában indultak el, a szerkezetépítési munkálatoknak pedig 2022. augusztusában látott neki a kivitelező. Az épület már a mostani állapotában teljes egészében ki van adva, így a bérlői igényeknek megfelelően kerül beépítésre.

A kivitelező felújítja a régi épület megmaradt részeit és homlokzatát is, valamint rekonstrukciós munkálatokat végez a benne lévő kápolnában. A feladatok magukba foglalják a Dürer első irodaházával közös liget kertészeti munkáit is, a több, mint 5.000 négyzetméteres, kétszintes mélygarázsban pedig 161 darab parkolóhelyet alakítanak ki.

Régi és új találkozása

A Dürer II. irodaépületében ötvöződik az 1893-ban átadott régi épület a jelenleg hozzáépítésre kerülő modern résszel. Az épület zárt keretet formáz egy fedett középudvarral, a meglévő épületrész „L” alakú tömegét kiegészítve. Az 1893-ban épült kápolna a rendelkezésre álló adatok alapján az eredetihez hasonló módon felújításra kerül, mely az épületegyüttes szerves részét képezi. A régi épület belmagasságát hűen követi az új épületrész belső kialakítása is. Az irodaház felsőbb szintjeiről pazar kilátás nyílik a Városligetre és a budai hegyekre.

A teljes beruházás keretében összesen 207 lakás és közel 41.000 négyzetméternyi nettó irodaterület jön létre. Az évek óta rendkívül leromlott állapotú épületek helyén két iroda- és három lakóépület készül el a mintegy 3,7 hektáros fejlesztés részeként. A Dürer Park a környék első vegyes funkciójú, a kor igényeinek megfelelő iroda- és lakásfejlesztése, amelynek eredményeként a korábbi, használaton kívüli épületek helyén egy új, modern, zöldfelületekkel kiegészített tömb alakul ki. 

A fejlesztésnek köszönhetően megújul a zöldterület, valamint új szolgáltatásokkal is bővül a térség, ami által a környező ingatlanok értéke is növekedni fog. A Városliget szomszédságából eltűnik az elhanyagolt, a zuglói villanegyedhez nem méltó épületcsoport, aminek helyét egy korszerű épületegyüttes veszi át, mélygarázsokkal.

A Dürer Park-beruházás keretében nem csak fenntartható megoldásokkal készülő irodák és lakások lesznek, de a zöldtetőkön több szinten intenzív zöldfelületek kapnak helyet, illetve a házak között összesen közel 11.000 négyzetméter zöldterület kerül kialakításra.

A koncepcióterveket és az épület külső megjelenését a milánói Lissoni & Partners Stúdió, míg a belső területek tervezését és a szakági terveket a Lean Tech Mérnökiroda Kft. jegyzi. Az irodaház építése a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg.