Ezek a legmenőbb budapesti lakótelepek

2018 első három negyedévében a NAV forgalmi adatai alapján készült felmérés szerint Budapesten a XI. kerületben voltak a legdrágábbak a lakótelepi lakások, közelítve a félmilliós négyzetméterárat, miközben három éve még csak 264 ezer forint volt a kerületi átlag. Újbudát a XIII. és a IX. kerületek követik 450 ezer Ft/m2 körüli szintekkel. A rangsor végén a XX. kerület áll alig 300 ezer forintot meghaladó négyzetméterárral. A budapesti lakótelepi átlagár meghaladja a 400 ezer Ft/m2 -t. Most lássuk az öt legdrágábbat!

1. Lágymányosi lakótelep – 587 ezer Ft/m2 – XI. kerület

A főváros legdrágább lakótelepe a Lágymányosi  lakótelep, amely 1956-1964 között épült több ütemben. Vagyis a korai építés miatt nyilvánvalóan nem házgyári elemekből áll, többnyire gázfűtésesek, illetve jelentős zöldterület veszi körbe az épületeket. A lakóövezet 3-6 szintes épületekből áll, ahol számos háztömb bejáratát domborművekkel díszítették.

Lágymányos még Újbudán belül is kimagasló fejlődést tudhat magáénak, elég csak a Duna-part felé nyíló jelentős beruházásokat látni, hiszen megépült az Infopark, amely egy nyugati szemmel is igényes irodapark rengeteg zölddel és élhető ingatlanokkal. Emellett egyetemi kampuszt építettek, sőt, végre átadták a sportcsarnokot is. A közelben található az Allee, Budapest egyik legnépszerűbb plázája.

2. Kerepesi / Fogarasi úti lakótelep – 547 ezer Ft./m2 – XIV. kerület

A Kerepesi úttól széles zöld sávval elválasztott, a Róna utcától az Örs vezér térig elhúzódó lakótelep 1954 és 1961 között épült fel. A lakótelep a kor szocreál építészeti stílusának egyik tipikus megnyilvánulása volt, hiszen jól érzékelhető a monumentalitás igénye. Többek között a bejáratok felett domborművek találhatók, a tágas udvarok zöldfelületei élhető környezetet biztosítanak a lakóknak.

A közlekedése köszönhetően a közeli metrónak kiváló, villámgyorsan be lehet jutni a városba. A kiskereskedelmi ellátottság szintén kiemelkedő, elég ha csak az Árkádra gondolunk, de itt van a Sugár és az Ikea is. Mindezeknek is köszönhetően Zugló a mai napig az egyik legnépszerűbb fővárosi kerület.

3. Pók utcai / Római lakótelep – 523 ezer Ft./m2 – III. kerület

A Studio Metropolitana még 2005-ben publikálta „A budapesti lakótelepek megítélése” című felmérését, amelyben a vizsgált 14 budapesti lakótelep közül leginkább a Pók utcai és a gazdagréti nyerte el a fővárosiak tetszését. A Pók utcai lakótelep egyik fő attrakciója a Római part, ahol élénk társasági és sportélet zajlik, köszönhetően az éttermeknek, kifőzdéknek, de közel van a strand is.  

A Római teli van zöldfelülettel, kertvárosias hangulatot áraszt, némely részeken már nem is érezzük, hogy valójában lakótelepen járunk. A negyed nagy előnye még, hogy több típusú épület is helyet kapott egymás mellett, így a monotonitás helyett a sokszínűség dominál. Nagyobb a választék a potenciális vásárlók számára, hiszen vehetünk itt 10 emeletes lapos tetős és 4 emeletes sátortetős házban is lakást.

4. Mezőkövesd úti lakótelep – 497 ezer Ft./m2 – XI. kerület

Nem véletlenül a XI. kerület több lakóteleppel is képviselteti magát a listán, hiszen 150 ezres lakosságával a legnépesebb fővárosi kerület. Ráadásul Újbuda az egyik legjobban fejlődő területe a fővárosnak, ahol lakások, irodaházak és plázák egyaránt épülnek, miközben az infrastruktúra is gőzerővel fejlődik (metró, villamos). 

A Mezőkövesd úti lakótelep a Szerémi és a Fehérvári utak között igazi oázis, ahol az élhető lakóházak bőven el vannak látva zöld területtel. A Duna is viszonylag közel található a lakótelephez. Az ingatlanokat még 1950-ben építették – vagyis szintén még jóval a nagy házgyárak üzembe helyezése előtt járunk -, amikor többnyire gázfűtéses, négy-öt emeletes házakat húztak fel.

5. Kelenföld-városközpont – 487 ezer Ft. /m2 – XI. kerület

A városközpont a Szent Imre Kórház szomszédságában a Bikás parkot is közrezárja, amely legalább egy hektáros, vagyis tényleg kimagasló a zöld terület aránya. Ráadásul nemrég átadták a négyes metrót, így a pesti vagy budai belvárosi területekre is könnyedén el lehet jutni. A lakótelep 1975 és 1979 között épült, illetve az itt található Tétényi úti Bevásárlóközpontot 1979-ben adták át.

A közeli pályaudvar mentén alakult ki az ország egyik legnagyobb intermodális csomópontja. A fejlesztések nyomán egy új városközpont formálódik Újbudán, hiszen irodapark épül, illetve készül az Etele Plaza, amely Buda legnagyobb bevásárlóközpontja lesz. A négyes metró mellett lassan elkészül a villamos meghosszabbítása is. 

 Fotó: illusztráció – Dora Biro / shutterstock.com