Ezek Magyarország legdrágább lakótelepei. Budapesten kívül is van élet

1. Budaörs, Budaörsi lakótelep – 444 ezer forint /m2

Az első helyezett tekintetében nincsen meglepetés, hiszen a főváros közelében található csaknem 30 ezres Budaörs az egyik leggazdagabb város, amely már öt éve is birtokolta a legdrágább lakótelep címet. A település számtalan vállalkozás székhelye, kereskedelmi parkjaiban szinte az összes Magyarországon működő retail lánc képviselteti magát hatalmas áruházakkal, hipermarketekkel, egyéb szolgáltatásokkal. A lakótelep a város központi helyszínén található, hiszen ide szinte minden közel van: a már említett kereskedelmi park, az iskolák, a polgármesteri hivatal, a rendőrség, sőt, még az irodapark is elérhető gyalogosan. Ráadásul a vidám színekben pompázó épületek tömege sem kirívó, nem nyomja agyon a várost, így megőrzi Budaörs magas életminőségét.

2. Dunakeszi, Barátság úti lakótelep – 373 ezer forint /m2

A több mint 40 ezres Dunakeszi – akárcsak Budaörs – a fővároshoz közeli helyzete miatt meglehetősen gazdag település, ide az agglomerációba mind a mai napig folyamatosan költöznek, szinte alig van üres telek, amely nyilvánvalóan a lakótelepi ingatlanok árát is felhúzta. Az 1970-es években megindult panelépítési dömping Dunakeszit sem kerülte el, ráadásul a településen még házgyár is működött. Az első tízemeletes panelházak 1974-ben készültek el a Duna közelében, majd 1979-ig kiépült a lakótelep, amelyet akkoriban Dunaparti lakótelepnek neveztek. Az építés idején gyakorlatilag város a városban módszer valósult meg üzletekkel, oktatási intézményekkel, miközben akkor még a falusias beépítés dominált Dunakeszin. Az utóbbi évtizedekben a panelek mellett kisebb lakóházak jelentek meg, így integrálva szép lassan a lakótelepet a városba.

3. Debrecen, Sestakert 339 ezer forint /m2

A Budapest környéki lakótelepek után a harmadik helyet csípte el Debrecen, amely az ország második legnagyobb települése, és az utóbbi években hatalmas fejlődésen megy keresztül, olyan infrastrukturális beruházások jellemzik a várost, mint a reptér fejlesztése, emellett új üzleti zónák nőnek ki a semmiből. A gazdasági fejlődés pedig mindig kihat az ingatlanárakra is. A Sestakert Debrecen észak-nyugati részén, a Nagyerdő mellett található, vagyis egy olyan zöld környezetben, a város zöld tüdejében, ahol élénk társasági élet is zajlik, gondoljunk csak az egyetemre, a stadionra vagy éppen a fürdőre. Egykor szőlő- és gyümölcsültetvény virult itt, később pedig egy élhető lakókörnyezet létesült a mezőgazdasági terület helyén.

4. Kecskemét, Árpádvárosi lakótelep – 330 ezer forint /m2

A lakótelep szinte a város központjában épült, a főtértől alig 100-200 méterre, közel van a pláza is, vagyis itt alapvetően a lokációnak köszönhetően magasak az árak. Ráadásul Kecskemét, akárcsak az előbb említett Debrecen hatalmas fejlődésen megy keresztül, épülnek a gyárak, persze ki kell emelnünk a Mercedes-gyárat, illetve már szinte kész az egyetem új főépülete is. Az 1970-80-as években létrejött lakótelep helyén korábban földszintes, parasztpolgár lakóházak voltak, majd a településrendezés során villámgyorsan fordult a kocka. A hajdani mezőváros lakossága jelentős mértékben nőtt, ezért a falusias jellegű, belvároshoz közeli területeket is urbanizálták. Néhány zöld park is található az épületek között, valamint oktatási intézmények is működnek. A tízemeletes házak mellett változatos formák is létrejöttek már korábban, így a lakótelep határán a „Fűrészfogasok” vagy kissé arrébb a „Szalagház” oldja a panelek egysíkúságát.

5. Veszprém, Cholnoky lakótelep – 325 ezer forint /m2

A lakótelep a belvárostól dél-keletre található a Cholnoky-város nevezetű lakónegyedben, ahol számos szolgáltatás és oktatási intézmény szolgálja a lakók igényeit. Maga a város is páratlan természeti szépségek között helyezkedik el, amely az itt élők környezetét döntően meghatározza, közel a Balaton, ráadásul Veszprém hamarosan Európa Kulturális Fővárosa is lesz hazánk képviseletében. Az épületek elszórtan, jelentős zöld területen kaptak helyet, amely megalapozza a jó életminőséget. Itt döntően négyemeletes, téglából épített tömbházak épültek, amelyeket az 1980-as években húztak fel, így a házak és a lakások is modernebb kialakításúak – cirka négyezer ember él a lakótelepen. (Összehasonlításként az ország legnagyobb lakótelepein, mint például Újpest vagy Avas, több mint 30-40 ezren is laknak.)

Kép: Illusztráció – Dora Biro / shutterstock.com