Ezek a Szilícium-völgy legmenőbb technológiai központjai

A Szilícium-völgy Kalifornia technológiai központja, sőt, túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a világ egyik erőközpontja, gazdasági centruma. Itt számos technológiai multi alakította ki székhelyét, amelyek a globális munkakultúrára és irodapiacra is jelentős hatást gyakorolnak. Az a bizonyos dolgozói jóllét is innen indult el hódító útjára, és ma már a magyar irodapiacon is meghatározó trend.

A Brookings Institution 2021-es adatai szerint a San Jose-i nagyvárosi térségben – amely kapcsolódik a Szilícium-völgyhöz – az egy főre jutó GDP a harmadik legmagasabb a világon, emellett itt a legnagyobb az egymillió dollárnál értékesebb otthonok/házak aránya az USA-ban.

Nem véletlenül a nagy tech-cégek már lakásépítéssel is foglalkoznak, hogy a dolgozóiknak megfizethető lakhatást biztosíthassanak. A közeli San Franciscóban jelenlévő lakhatási válság a magas árak miatt ma már szinte közismert, ezért több tízezren költöznek el a városból. Az Apple, a Facebook, a Google is dollármilliárdokkal támogatja évek óta a megfizethető otthonok építését.

A Szilícium-völgy a világ számos technológiai vállalatának ad otthont, beleértve a Fortune 1000-ben szereplő több mint 30 vállalkozás központját és több ezer startup céget. A körzet az USA összes kockázatitőke-befektetésének egyharmadát adja, ami hozzájárul ahhoz, hogy a helyszín az innováció vezető központjává és startup ökoszisztémájává váljon.

Oracle – pixabay.com

Az első fecskék

Most nézzünk néhány multit, akik itt alakították ki a központjukat, hiszen szinte turistalátványosságokká váltak ezek a székhelyek. A Hewlett Packard a számítógépeiről és a nyomtatóiról lett világhírű, központja Palo Altóban található. A legrégebbi technológiai cég a Szilícium-völgyben, hiszen William Hewlett és Dave Packard még 1939-ben alapította a céget egy Palo Altói garázsban az Addisdon Avenue-n. 1960-ban vásárolták meg az első épületüket a Stanford Ipari Parkban, azóta a cég története maga a történelem.

Az Oracle a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége: az 1977-ben alapított vállalat központja Redwood City-ben található. Az Oracle jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint például a Google vagy a Facebook, és az egyik legsikeresebb és legikonikusabb technológiai társaság a Szilícium-völgyben. 1989 óta folyamatosan fejleszti a cégközpontját, a 140 ezer négyzetméteres kampuszban az irodaépületeket egy tó veszi körül.

A Cisco San Jose-ban alakította ki székhelyét, amely hálózati hardvereket, telekommunikációs felszereléseket és más technológiai eszközöket fejleszt, gyárt és értékesít. Az 1984-ben alapított cég neve a San Francisco városnévből származik, a logójuk is a Golden Gate hídra hajaz. Az Intel alapvetően mikroprocesszorairól ismert, központja Santa Clara-ban található, ahol a híres Intel Múzeum is működik az elmúlt 40 év céges innovációit bemutatva.

A Symantec a világ egyik vezető cége az információs adatvédelem és a vírusirtás terén, amelyet 1982-ben alapítottak. A cégközpont Mountain View-ban található, és 2015-ben az új munkakultúrának megfelelően teljesen megújítottak egy 15 ezer négyzetméteres irodaterületet, koncentrálva a dolgozók jóllétére, egészségére és kényelmére.

Google – Getty Images

Az új nagymenők

Az Apple az egyik legsikeresebb technológiai vállalat, amely mobil eszközöket és laptopokat tervez, gyárt és értékesít szerte a világon. Központja Cupertinóban található, ahol a világhírű kutatás-fejlesztési központjuk egy csészealjra hasonlít. Mintegy 260 ezer négyzetméternyi munkatérrel rendelkezik, mindemellett egy ezerfős konferenciaközpont, egy erőmű, egy földalatti parkolóház és egy hatalmas fitneszcentrum is szolgálja a dolgozók kényelmét. Az egész komplexumot egy újonnan telepített erdő veszi körbe, amely a táj őshonos fáinak ad otthont.

A Mountain View-ban berendezkedett Google a legsikeresebb internetes keresőmotorral rendelkezik a világon. Az 1998-ban alapított cég új, 55 ezer négyzetméteres székházának tetejét sátorszerű ponyva borítja, amely szabályozza a beltéri klímát, a levegőminőséget és a hangot.

Facebook – Getty Images

A Los Gatos-ban székelő, 1997-ben alapított Netflix filmeket és sorozatokat kínál online csatornán szerte a nagyvilágban, és ma már saját gyártású termékekkel is megszórta a piacot. A hatalmas fejlődés miatt 2015-ben két új épületet adtak át, amelyeket egy látványos híd köt össze, illetve azóta is újabb fejlesztések történtek. A modernista és légies épületeket övező kert bukolikus hangulatot áraszt a látogatók számára.

A Menlo Parkban működő Facebook a világ legsikeresebb közösségi oldala, amelyet 2004-ben alapítottak. A cég még 2009-ben helyezte főhadiszállását Palo Altóba egy 14 ezer nm-es komplexumba, és azóta már egy új nagyszabású kampuszt is építettek. A zöldtetős, Frank Gehry-tervezte 45 ezer négyzetméteres komplexum egy tölgyfaligetekkel benépesített hegyoldalra hasonlít.

Címlapkép: Apple székhely – Getty Images