Ezeket az irodaházakat adták át Budapesten, ahol abszolút a zöld trendek dominálnak

A gazdasági nehézségek és az emelkedő üresedési ráta ellenére idén is több irodaházat átadtak már Budapesten. Az első félévben 64 ezer négyzetméterrel bővült a állomány a fővárosban. Egyértelműen a zöld és fenntartható megoldások dominálnak.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint idén az első fél év végére a teljes budapesti modern irodaállomány elérte a 4,335 millió m2-t. A két első negyedévben eddig 64 ezer négyzetméternyi irodateret adtak át, amely öt épületet jelent.

Idén átadták a felújított BIF Towert 8.530 m2-nyi területtel, valamint a Corvin Innovation Campus első fázisát, ahol 17.520 m2 áll a bérlők rendelkezésére, és amely otthont ad az IBM Magyarország új székhelyének is. Később átadásra került az F99 Irodaház 14.040 m2-rel, a RoseVille irodaház 15.540 m2-rel, valamint a BudaPart Downtown 8.420 m2-rel.

Érdemes az épületeket úgyis megnézni, hogy mennyire képviselik a legújabb trendeket. Nem nehéz a válasz, hiszen a tulajdonosok az energiahatékonyságra és ezzel összefüggésben a fenntartható megoldásokra törekszenek. Több zöld minősítéssel is rendelkezik, ahol a környezettudatos technológiák a dolgozói élménnyel párosulnak.

Corvin innovation Campus

A Corvin Sétány hozza a formáját

A Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál található Corvin Innovation Campus az egyik legenergiahatékonyabb hazai irodaépület, amely hozza a Futureal-csoport fejlesztésében megvalósult Corvin Sétány magas minőségét. Az első fázist már átadták, de a második fázis is szerkezetkész állapotban van. Hozzátehetjük, hogy a Futureal-csoport több évtizedes projektje a végéhez közelít, amelynek keretében Közép-Európa legnagyobb városrész-megújítási programja valósult meg 22 hektár területen.

Az AA+ minősítésű, szinte teljesen érintésmentes megoldásokkal felszerelt fenntartható és emberközpontú irodaházat már az energiaköltség-érzékeny bérlők elvárásai szerint tervezték és valósították meg. A komplexumot a dolgozók egészségi állapotára és hangulatára pozitív hatást gyakorló szempontok szerint alakították ki a WELL Platina és a legszigorúbb BREEAM Excellent minősítéseknek megfelelően.

A komplexumon napelemeket telepítettek, míg az alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszerben a beállók 10 százaléka elektromos töltőkkel lett felszerelve. Az irodaházban már alapfelszereltség a gépészeti és elektromos rendszerek optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszer, valamint az alacsony széndioxid kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek.

Mol Campus

Budán is a zöld visz mindent

Az ATENOR által fejlesztett 15 500 négyzetméter bérbeadható területű RoseVille júliusban kezdte meg működését Óbudán a Rózsadomb közelében. Az épület rendelkezik BREEAM Excellent és Access4You minősítéssel, vagyis szintén a dolgozói igényekre szabott szolgáltatásaival környezettudatosan működik. A hőszivattyús rendszernek köszönhetően az épület több mint 30%-a megújuló fűtési energia-használatra képes, továbbá újrahasznosítják a talaj- és esővizet.

Itt bevezették a zöld bérleti szerződéseket, amelyek arra koncentrálnak, hogy a bérbeadók és a bérlők együtt tegyenek a fenntartható működésért. A fejlesztő Atenor már a hazai zászlóshajó-projektje, azaz a Váci Greens irodapark fejlesztése során bizonyította elkötelezettségét a zöld ingatlanpiac mellett.

Óbudáról nézzünk át Dél-Budára, ahol a BudaPart töretlenül épül. Itt az elmúlt időszak number one eseménye volt, hogy megkezdte működését a Mol Campus, amely több zöld mnősítéssel is rendelkezik, és a fenntartható megoldások igazi „arzenálját” vonultatta fel, miközben az intelligens épületüzemeltetési rendszer már a mesterséges intelligenciát is alkalmazza.

Idén a megújuló városnegyedben átadták a BudaPart DOWNTOWN vegyes funkciójú épületet is, hiszen az irodaház 8.420-nyi területe mellett a 4 csillagos Radisson Blue szálloda várja az ide érkezőket. Az ingatlan a legmagasabb fenntarthatósági és minősítési rendszerek követelményeit szem előtt tartva valósult meg, a cél a LEED Gold minősítés. Az épület energia- és vízigényét a minimálisra csökkentik, az intelligens épületgépészeti megoldások pedig előtérbe helyezik a megújuló, zöld energiafelhasználást.

Borítókép: Corvin Innovation Campus