Felminősítette az Appeninnt a Scope Ratings

Egy fokozattal, „B” kategóriáról „B+” kategóriára javította az Appeninn Nyrt. hitelminősítését a Scope Ratings, amely egyúttal a társaság NKP kötvényeinek minősítését is „B-” kategóriából „B+” kategóriába sorolta. A nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint az Appeninn Nyrt. következetesen halad az egy évvel ezelőtt módosított üzleti stratégiája végrehajtásában, amelynek eredménye a vállalat pénzügyi helyzetében és üzleti kilátásainak javulásában is tükröződik.

A hitelminősítő az Appeninn Nyrt.-t és az NKP program keretében kibocsátott kötvényeinek minősítését felülvizsgálta és a társaság minősítését a korábbi „B” kategóriáról „B+” kategóriára, míg a kötvény minősítését a „B-” kategóriáról, szintén „B+” kategóriára javította. A felminősítés hátterében a közelmúltban saját forrásból finanszírozott akvizíciók állnak, melyek konzervatív finanszírozási struktúrával párosulva, jelentősen javították a társaság kockázati profilját.

A jelentés szerint az Appeninn hitelfizetési képessége hosszú távon is stabilnak minősül, tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapokban megvalósított tranzakciók a társaság hitelképességi mutatóit is jelentősen javították. A vállalat forrásainak jelentős része az MNB Növekedési Kötvényprogramjához kapcsolódó, az APPENINN 2029/I elnevezésű kötvény kibocsátásából származik.

A vezető európai hitelminősítő ügynökségként számontartott Scope Ratings 2023. március 2-án helyezte a társaság kötvényminősítését felülvizsgálat alá, tekintettel a csaknem két évvel korábbi, 2021.04.12-i „B-” kötvényrating besorolásra. A SCOPE Ratings észrevételeit figyelembe véve az Appeninn Nyrt. 2022. februárjában módosította üzleti stratégiáját.

A hitelminősítő a most kibocsátott elemzésében pozitívan értékelte a stratégia következetes végrehajtására irányuló törekvéseket, melynek részeként a társaság a teljes turisztikai portfolióját értékesítette, a felminősítésben azonban a vállalat márciusban lezárt, a core portfólió bővülését célzó akvizícióinak volt döntő szerepük.

„A mostani felminősítés alátámasztja a társaság stratégiájának következetes megvalósítását, a részvényesek számára való értékteremtést, valamint a kockázati profil jelentős és tartós javulását, és kellő alapot teremt az Appeninn hosszú távú és fenntartható jövedelmezőségéhez – emelte ki Szűcs Györgyi, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója.

Fotó: Getty Images – illusztráció