Forgó felhőkarcoló épül Dubajban. Itt egy milliárd forintért vehetünk kéglit

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek egyik legjelentősebb városaként évek óta témát ad a sajtónak és a közvéleménynek, hiszen újabb és újabb szenzációs tervekkel állnak elő, miközben egyre magasabb épületeket húznak fel. 2010-ben a Burdzs Kalifa átadásával már a világ legmagasabb felhőkarcolója is itt épült fel, most pedig a 2020-ban megrendezésre kerülő helyi EXPO-ra szeretnék átadni a Da Vinci Tower épületét.

Az ingatlan különlegessége, hogy az egyes szintek önállóan forognak, így a szemlélődő ugyanabból a pozícióból láthatja a tengert, a sivatagot és a várost. A torony külső szerkezete pedig szinte óránként változtatja majd a formáját, hiszen egyfajta fluid állapotban folyamatosan alakul.

A 372 millió dollárból készülő épület az olasz reneszánsz nagy alakjának, Leonardo Da Vincinek a tiszteletére kapta a nevét, aki folyamatosan foglalkozott anatómiai tanulmányokkal, rajzaival számtalan mozgáskombinációt írt le. A terveket a Dynamic Architecture szállította, amelynek alapítója az izraeli-olasz David Fisher.

Fisher korábban már elmondta, hogy a forgó épület ötlete még 2004-ben jutott eszébe, amikor a manhattani Olimpia Tornyot látogatta meg, ahol a legmagasabb szintekről a sziget minden része látható. Miért nem forgathatnánk az egész szintet, merült fel benne a kérdés, így mindenki láthatná az East Rivert és a Hudson folyót is.

Fisher ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni azzal: hogyan lehetne a negyedik dimenziót, vagyis az időt is hozzáadni egy épület szerkezetéhez. A mai házak mozdulatlan állapota nem tükrözi az emberek valódi életét, amely folyton mozgásban van, és folyton változik. Az épületeknek képesnek kell lenniük arra, hogy kövessék a napot vagy a szelet, valamint alkalmazkodjanak a lakók életéhez és hangulatához, magyarázta Fisher.

A torony 80 szintes lesz, és kb. 400 méternyi magasságba emelkedik majd. Mindegyik szint képes önállóan forogni, némelyiket a lakók vagy bérlők hangvezérléssel is aktiválhatnak. Az emeletek mozgása lassú lesz, hogy ne szédüljenek az emberek vagy más probléma ne adódjon. A teljes rotáció körülbelül 90 percet vesz majd igénybe.

A felső öt szinten az apartmanok mintegy 1500 négyzetméter alapterülettel fognak rendelkezni. A toronyban lesznek irodák, lakások különböző méretben és egy szálloda is helyet kap. Az ingatlanok ára a hírek szerint 4-40 millió dollár között mozog majd, vagyis kb. 1-10 milliárd forint között váltakozik.

Fotó: Ashraf Jandali – shutterstock.com