A GTC közzétette 2021-es ESG-jelentését

A GTC hosszú ideje elkötelezett a környezettudatos, emberközpontú ingatlanfejlesztés mellett, amihez – a szigorú iparági követelményeknek mindenben megfelelő – korszerű megoldásokat alkalmaz. A vállalat a 2021-es évet is kiemelkedő sikerrel zárta, hiszen valamennyi Lengyelországban található ingatlanjára fenntarthatósági tanúsítványt szerzett. Ma már a GTC összes lengyelországi és romániai irodaháza zöldenergiával működik, és helyi irodák is aktív résztvevői környezetvédelmi projekteknek. A vállalat 2021-ben 18, 2022 elején további 12 épületre szerzett, illetve újított meg zöldtanúsítványt.

Jelenleg a GTC portfóliójának már 88 százaléka – összesen 1,7 milliárd euró értéket képviselő ingatlan – rendelkezik környezetvédelmi tanúsítvánnyal, a fennmaradó épületek tanúsítása pedig folyamatban van. Stakeholdereinek szigorú elvárásait szem előtt tartva a vállalat jelentősen javította működését a környezetterhelő hatások tekintetében is. Az alkalmazott korszerű technológiáknak és a zöldenergia bevezetésének köszönhetően 2021-ben a GTC Romániában 62 százalékkal, Lengyelországban 44 százalékkal csökkentette irodaházainak üvegházhatású gáz-kibocsátását.

Vízfogyasztása 301.815 m3 volt, 7 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, és a termelt hulladék mennyisége ugyancsak 7 százalékkal csökkent (10 százalék LfL*). A GTC épületportfóliójának és központi irodáinak teljes energiafogyasztása 789.444 GJ (219.290 MWh) volt, ami 14 százalékkal több, mint 2020-ban. Ugyanakkor a teljes villamosenergia-fogyasztása (LfL*) 128.464 MWh volt, ami 0,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az egy négyzetméternyi épületterületre jutó éves CO2-kibocsátás jelentős csökkenéssel 132 kg CO2e/négyzetméter volt, szemben a 2020-as 145 kg CO2e/négyzetméterrel.

„Üzleti stratégiánk a fenntartható fejlődés elveire épül: arra törekszünk, hogy portfóliónkat az ESG best practice-eknek megfelelően kezeljük. 2020-ban azt vállaltuk, hogy az ESG-tevékenységünkről a legmagasabb iparági előírásoknak megfelelően beszámolunk, és annak menedzsmentjéről és eredményeiről – stakeholdereinket is bevonva – hiteles, átlátható és összehasonlítható képet adunk. Felelős befektetőként és a helyi közösségeink jó vállalati polgáraként ennek alátámasztására mutatjuk most be 2021-es ESG-jelentésünket. Köszönöm a GTC kibővített családjának: a munkavállalóknak, a bérlőknek, a részvényeseknek, az üzleti partnereknek és a helyi közösségeknek szerte a régióban, hogy részesei ennek az utazásnak” – nyilatkozta Fekete Zoltán, a GTC vezérigazgatója és igazgatóságának elnöke.

 A GTC számára 2021 mérföldkő volt: a csoport „zöld” eurókötvényeket bocsátott ki, amelyek lehetővé tették a vállalat biztosított hiteleinek refinanszírozását és zöldprojektek megvalósítását. A kibocsátásra a Zöld Kötvény Keretrendszer keretében került sor. Az 500 millió eurós benchmarkkötvény-kibocsátást a vállalat teljesítménye és kilátásai, a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettsége és környezetbarát üzleti magatartása tette lehetővé.

Ami a társadalmi tényezőket illeti: a vállalat 2021-ben is folytatta a helyi közösségek támogatását azzal, hogy a bevásárlóközpontjaiban helyet biztosított lokális kezdeményezéseknek, arra ösztönözve a munkavállalókat és a bérlőket, hogy vegyenek részt CSR-tevékenységekben. A GTC teljes gazdasági hatása (economic impact) 2021-ben 113 millió euró volt. Tavaly a GTC operatív irányítása alatt álló 28 ingatlanban valósultak meg közösségi szerepvállalási és fejlesztési programok. A GTC összesen 15 civil szervezetet és 37 más típusú társadalmi szervezetet támogatott.

A jelentés a GRI core standard előírásainak megfelelően készült. A megközelítésnél és az indikátorok bemutatásánál a következőket vettük figyelembe: Európai Bizottság és a TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures); EPRA Sustainability Best Practices Recommendations Guidelines; Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai. A bemutatott adatokat a belső jelentési rendszerből gyűjtöttük össze, amely egyedülálló betekintést nyújt a GTC-csoport fenntartható fejlődéssel és a felelős üzleti elvekkel kapcsolatos megközelítésébe.

Fotó: GTC Whitehouse