Hibrid munkarend a Vodafone új hazai székházában

A Vodafone Magyarország a világjárvány kitörésekor szinte azonnal otthoni munkavégzésre állt át, és az irodai tevékenységet végző munkatársak jelentős része azóta is home office jelleggel végzi napi munkáját, bár a vállalat irodái bizonyos kapacitás mellett nyitva állnak a dolgozók számára – főleg csapatmegbeszélésekre és kapcsolatépítésre, de ha az egyéni igények úgy kívánják, akkor elmélyült munkára is. 

A vállalat az elmúlt közel másfél évben azon dolgozott, hogy biztosítsa azokat a technológiai megoldásokat és eszközöket, melyek az új típusú, az irodán kívülről történő munkavégzést gördülékennyé teszik a munkatársak számára, és ezzel egyidejűleg folyamatosan vizsgálta az irodaépületek szerepét is az elmúlt időszakban folyamatosan átalakuló munkavégzési módok tükrében. Ezek a tapasztalatok már a vállalat új, most épülő és 2022-ben átadásra kerülő székházának a kialakítását is jelentősen befolyásolták és befolyásolják a Budapest ONE irodaparkban.

A dolgozókat is megkérdezték

Működését felülvizsgálva, kollégáit és külső szakembereket bevonva, számtalan felmérés eredményei és globális tapasztalatai alapján döntött úgy a Vodafone, hogy egyetemesíti a jelenlegi hibrid működését, amelyet hosszútávon is fenn kíván tartani. A vállalat célja, hogy a hibrid munkarend formájában egy olyan, rugalmasan személyre szabható keretrendszert biztosítson dolgozói számára, amely figyelembe veszi, hogy az egyes munkavállalóknak mások az igényei és a preferenciái. 

A Vodafone-nál a home office már a pandémia kezdetén sem volt újdonság, hiszen a munkatársaknak korábban is lehetőségük volt heti 2 napot távolról dolgozni. A vállalat kérdőívek formájában és számos más fórumon folyamatos visszacsatolást kért a munkatársaktól arról, hogyan élik meg a nagy arányú otthoni munkát, mennyire érzik magukat hatékonynak, kiegyensúlyozottnak és elégedettnek az irodán kívüli munkavégzés során, és ez alapján heti hány nap irodai munka lenne számukra ideális hosszútávon. 

Ezek eredményeképpen a vállalat azt vetíti előre, hogy a munkatársak átlagban heti 3 napot szívesen dolgoznának a jövőben is otthonról, és 2 napot az irodából. A hibrid működésnek köszönhetően az iroda szerepe úgy változik meg, hogy fő funkciója innentől a kollaboráció és a szociális kapcsolatok támogatása lesz, akinek pedig arra van igénye, annak természetesen lehetősége van az elmélyült irodai egyéni munkavégzésre is.

 „Az elmúlt másfél év tapasztalatait vezetjük át a mindennapokba. Rengeteg szempontot vettünk figyelembe, amelyek mind azt mondatják velünk, hogy a pandémia előtti munkarendre való visszatérés helyett, inkább a jelenlegi működésünket érdemes tovább gondolni. A hibrid munkarend egyedülálló, hogy a munkavállaló tapasztalatain, önismeretén, valamint a munkaadójával való bizalmi kapcsolatán alapszik, aminek tükrében a kolléga saját maga eldönti, hány napot kíván otthon és az irodában munkával tölteni. Hiszem, hogy a kollégák tudnak élni ezzel a szabadsággal és a rendszer adta rugalmasság a jövőben is hatékonysággal párosul” – mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR Vezérigazgató-helyettese.

A Budapest ONE-ben már az új munkarend fog érvényesülni

 Az új, hibrid munkarend érdekében a vállalat újraszervezte irodáit is: a már meglévő budapesti épületében például egyéni és csapat zónákat hoztak létre, olyan formában, hogy a terek 70%-ban kollaborációt, míg 30%-ban az elmélyült egyéni munkát támogassák. Természetesen ezzel a szemlélettel épül a szolgáltató új székháza is. Még tavaly jelentették be, hogy a Vodafone és a UPC integrációjának következő lépéseként 2022 őszén a Budapest ONE irodaparkba költöznek át a vállalat fővárosi kollégái. Itt a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, innovatív technológiai megoldásokkal felszerelt irodát alakítanak ki, ami a fenntarthatóságon túl a dolgozók egészségére és közérzetére is összpontosít.

A Vodafone vezérelve, hogy a technológia segítségével egy jobb, fenntarthatóbb jövőt építsen, és környezettudatos működésével védje a bolygót. A WELL Building és BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszer elvárásai szerint megtervezett Budapest ONE illeszkedik a vállalat ez irányú törekvéseihez. A dolgozók mentális és fizikai egészségét többek között az épületben megtalálható multifunkciós közösségi szoba, a tusolóval felszerelt kerékpártároló, az épület tetején lévő panorámás futópálya, és az irodapark belsejében található félhektárnyi nyitott köztér is támogatja, amit szökőkutak és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozóhellyé.