Hódítanak a hibrid bankok. Már itt is zajlik a munkaerőpiac forradalma

A hagyományos pénzintézetek, illetve egyéb fintech vállalatok sem maradhattak ki a hibrid munkamodellből, egyre több banknál terjed a távmunka. Nem véletlenül már hibrid bankoknak nevezik azokat a pénzügyi vállalkozásokat, ahol nem kell a dolgozóknak teljes munkaidőben jelen lenniük az irodában.

New York a világ legjelentősebb pénzügyi központja, elég csak a Wall Streetet megemlíteni, ezért érdemes az itt készült statisztikák között szemezgetni, ha a bankrendszer munkakultúra-változásait szeretnénk megfigyelni. Bár a pandémia lecsengése után a bankok is visszavárták a dolgozóikat a munkahelyeikre, az alkalmazottak rákaptak a távmunka ízére.

Ennek is köszönhetően a Scoop több mint 300 pénzügyi szolgáltató intézmény körében végzett felmérése szerint három bankból kettő teljes rugalmasságot vagy valamilyen hibrid munkalehetőséget kínál a dolgozóknak. A megkérdezett 76 bank fele kínál hibrid modellt, vagyis csak minimálisan vagy meghatározott időpontokban várják el az alkalmazottak helyszíni jelenlétét az irodákban.

A cégek 18%-a pedig távmunkában foglalkoztatja a dolgozókat vagy meghagyta a lehetőséget az alkalmazottaknak, hogy megválasszák, mikor lépnek be az irodába. Tágabb értelemben a pénzügyi szektorban – beleértve a fintech vállalatokat, a biztosítókat és a befektetési cégeket – 10 munkahelyből nyolc kínál valamilyenfajta rugalmasságot.

A főnök húzta a rövidebbet

Dimon, a JPMorgan egyik vezető munkatársa az év elején még azt mondta, hogy az otthoni munkavégzés „nem működik”, míg a Morgan Stanley vezetője, James Gorman szerint pedig nem az alkalmazottak döntik el, hogy távmunkában vagy az irodában szeretnének-e dolgozni. Az elbocsátások, a munkaerő-felvétel befagyasztása és a csökkentett bónuszok egyes dolgozókat meg is győztek arról, hogy gyakrabban jelenjenek meg a munkahelyükön.

De úgy látszik, a korszellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba, mert egy statisztika szerint a New York-i pénzügyi dolgozók mindössze 59%-a tartózkodott a munkahelyén egy átlagos januári hétköznapon a Partnership for New York City felmérése szerint. Ráadásul Amerikában a munkanélküliség 53 éves mélypontján van, vagyis lassan az alkalmazottak diktálnak, legalábbis, ami a hibrid munkamódszert illeti.

A Future Forum több mint 10 ezer „tudásmunkás” bevonásával végzett felmérése szerint a rugalmas időbeosztással nem rendelkező alkalmazottak több mint kétszer nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy inkább új állás után néznek, mint a bizonyos szabadsággal rendelkező munkavállalók.

Visszaszoknak, de inkább lelépnek

Rob Sadow, a Scoop vezérigazgatója és társalapítója szerint azok a bankok, amelyek ragaszkodnak a teljes munkaidős irodai jelenléthez, azt kockáztathatják, hogy a dolgozók egyszerűen lelépnek. Sőt, leginkább a kiemelkedően tehetséges szakemberek fognak új munka után nézni, ami erőteljesen befolyásolja egy-egy vállalat termelékenységét.

A Scoop megállapította azt is, hogy a pénzügyi szolgáltató vállalatok nagyobb rugalmasságot kínálnak a munkahelyeken, mint az átlagos cégek, hiszen ötből négy teljesen rugalmas vagy hibrid munkamodellt biztosít, míg az összes iparágat tekintve ugyanez a szám átlagosan csak 51%. Ezek a pozitív statisztikák persze nagyrészt az erőteljes növekedésnek indult fintech szektornak (pl. Revolut) köszönhetők, ahol négyből több mint három cég teljesen rugalmas munkalehetőséget kínál, és mindössze 5%-uk ragaszkodik a teljes munkaidős irodai jelenléthez.

Az adatoktól függetlenül még meglehetősen sok pénzügyi szolgáltató igényli a dolgozók fizikai jelenlétét az irodákban, amely jó hír New York városának. De miért fontos ez a metropolisznak? Egyrészt a hatalmas irodaállomány tovább működhet rentábilisan, nem ürülnek ki az épületek, másrészt a belvárosi negyedekbe, többek között Manhattan-be nap mint nap bejáró dolgozók tartják el a kiskereskedelmet és egyéb szolgáltató iparágakat. Már így is a statisztikák szerint a dolgozók évente legalább 12,4 milliárd dollárral kevesebbet költenek, mint a járvány előtt – derül ki a Bloomberg News elemzéséből.

Fotó: Getty Images, pixabay