Hogyan készítsük fel az irodaházat a nyári hőségre?

Klíma, árnyékolás, zöldfelületek – csak a legfontosabbak azok közül, amelyek karbantartása, gondozása, korszerűsítése jelenti az irodaházak eredményes üzemeltetésének egyik kulcsát a nyári hónapokban. Az ICON Real Estate Management épületüzemeltetési specialistái négy pontban foglalták össze a legfontosabb teendőket.

Magyarország időjárása a szélsőségek irányába mozdult el, egyre több a száraz, meleg nap a nyári hónapokban, amikor elengedhetetlen az irodaházak belső terének hűtése. Erre az időszakra a facility management szakembereknek érdemes idejekorán felkészülniük a műszaki eszközök és épületüzemeltetési rendszerek karbantartásával, ellenőrzésével. De ekkor érdemes újra áttekinteni az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztési terveket is. Most lássuk a négy legfontosabb teendőt!

Klímaberendezések, hűtő- és légcserélő rendszerek karbantartása

A nyári hónapok beköszönte előtt szükséges feltölteni, légteleníteni a hűtési rendszereket, karbantartani a szellőző- és hűtési berendezéseket, valamint ellenőrizni ezek szigeteléseit, elvégezni az esetlegesen szükséges javításokat. A légkondicionálók, hűtőberendezések (fan-coil-ok, hűtőgerendák, padlókonvektorok) esetén egészségvédelmi szempontból elengedhetetlen a szűrők és a beltéri egységek tisztítása, fertőtlenítése, üzembiztonsági szempontból a rendszerek próbajáratása.

Lényeges még a termosztátok ellenőrzése, beállítása, az épületfelügyeleti rendszerek programjainak ellenőrzése, hogy a belső terekben a megfelelő, komfortérzet szempontjából optimális hőmérséklet legyen biztosítható.

Szigetelés, az épület külső felületének ellenőrzése

  Jelentős hőveszteség alakulhat ki egy-egy ponton az ingatlanokban, ahol sérültek a vezetékek vagy a légtechnikai csatornák hőszigetelése, vagy akár a külső és belső homlokzaton, ahol hiányos a vakolat, elégtelen a hőszigetelés. Ezért érdemes tavasszal felmérni az épület külső felületeinek állapotát is és ez alapján elvégezni a karbantartásokat, javításokat, különös tekintettel a hő- és vízszigetelések állapotára, a homlokzati felületek tisztítására és a fagykárok szükség szerinti kijavítására.

  Árnyékolás alkalmazása, redőnyök karbantartása

  Nagy mennyiségű energiát takarítható meg, ha az irodaházak hűtését nem kizárólag légkondicionálók vagy más aktív hűtőrendszerek biztosítják, hanem külső árnyékolókat, redőnyöket használunk a napsütéses órákban a hőterhelés csökkentésére. Érdemes ezeknek az ellenőrzését, karbantartását és próbáját is már a tavasz első hónapjaiban elvégezni, amikor még nem jelent akkora problémát a napsütés és a külső hőmérséklet.

  Vizes rendszerek, az épületek környezete

  A nyári kánikulát a vizes rendszerek (párakapuk, szökőkutak, csobogók) teszik komfortosabbá, elviselhetőbbé mind az épületen belül, mind annak környezetében, nagymértékben javítva az irodákban dolgozók komfortérzetét. Tavasszal ezen berendezések tisztítására, fertőtlenítésére, feltöltésére is érdemes időt szánni, hogy ne a használat során derüljenek ki az esetleges problémák.

  A nyári hónapokra való felkészüléshez hozzátartoznak a külső burkolatok ellenőrzései, a zöldfelületek kertészeti munkái, a locsoló és vízelvezető rendszerek ellenőrzése, karbantartása, tisztítása csak úgy, mint a kültéren található bútorzat ápolása és esetleges javítása.

  „Egy irodaházban többféleképpen lehet költséget és energiát megtakarítani a nyári időszakban, a legfontosabb azonban az előrelátó tervezés! A szakértők tanácsainak jelentős része nem igényel költséges beruházásokat, elengedhetetlen ugyanakkor a megelőző karbantartások mellett az épület használóinak tudatossága és odafigyelése is” – hangsúlyozza Flück Róbert, az ICON üzemeltetési igazgatója.

  Fotó: Getty Images – illusztráció