Így működnek a rugalmas irodaszolgáltatók a globális gazdasági viharokban

A pandémia után még nagyobb sebességbe kapcsoltak a rugalmas irodaszolgáltatók, az épülettulajdonosok számára is egyre jobb megoldás növelni a portfólióban a szolgáltatott irodák volumenét, hiszen ezek szó szerint valóban rugalmasabban tudják kezelni a krízishelyzeteket. Most a WeWork és az IWG elmúlt évtizedeit vesszük górcső alá.

Már többször foglalkoztunk a WeWork-kel, amely adósság-átütemezési tranzakciók segítségével próbál ismét talpra állni, és úgy tűnik, hogy mindezt sikerrel teszi. Szeptember ötödikén a WeWork részvényei 3,74 dolláron nyitottak, ez március óta az első alkalom volt, hogy a cég részvényei 1 dollár felett kezdték a napot.

A WeWork még 2010-ben jelent meg a rugalmas irodák piacán, és alig egy évtizeddel később, 2019-ben érte el csúcsát, amikor a vállalat értéke 47 milliárd dollár volt. A cég csúcspontján több mint 800 helyszínt kínált tagjainak 30 országban.

De ez persze még így is jócskán eltörpül a svájci székhelyű Regus mellett, amely 120 országban több mint 3000 lokációt kínál. A különbséget jelzi, hogy az előbb nevezett napon, azaz szeptember 5-én a londoni tőzsdén az IWG-ként jelen lévő vállalat részvényei 174,80 angol fonton (körülbelül 220 dolláron) nyitottak.

Mindkét cég nevét világszerte ismerik, mint a rugalmas munkaterületek vezető szolgáltatója, de úgy tűnik, hogy a Regus jobb stratégiát követett a múltban, még ha persze itt is adódtak korábban nehézségek.

Így kezelték a kríziseket

A WeWork a működőképesség szempontjából akár példaként is tekinthet a Regusra, amely még 2000-es tőzsdére lépése után megjelent az Egyesült Államokban a Stratis Business Centres 10 millió dolláros felvásárlásával, de 2002-ben már jelentős gondot adódtak, hiszen a cégnek égető szüksége volt készpénzre, ezért a Regus eladta az Egyesült Királyságban működő cége 58 százalékos részesedését. Azonban ez is kevésnek bizonyult, mert a Regus amerikai részlege 2003-ban csődvédelem alá került, de egy év alatt végül elkerülte a fizetésképtelenséget.

Majd jóra fordultak a dolgok, és 2006-ban a Regus visszavásárolta az Egyesült Királyságban működő részlegének jelentős részét. A cég a következő 13 évben növekedési pályára állt, és időközben a neve is megváltozott Regus-ról IWG-re, de ettől függetlenül a Regus mint márkanév továbbra is él. A WeWork is próbálkozott névváltoztatással, nem sok sikerrel.

Természetesen a Regus-t is megviselte a COVID-19, ennek következményeként 2020-ban csaknem 100 lokációban tárgyalták újra a drága, hosszú távú bérleti szerződéseiket. De az IWG költségcsökkentése magát a cégvezetést is érintette, így többek között az igazgatótanácsi javadalmazást 50 százalékkal vágták vissza, és a részvényesek sem kaptak osztalékot. Ma három évvel később az IWG visszatért ismét a növekedési pályára és újabb partnerségek révén szeretne terjeszkedni.

luxury lounge lobby reception with leather sofa book shelf living room

Más utat járnak

Bár a WeWork problémái összetettebbek, mint néhány évvel korábban az IWG nehézségei voltak, a cég vezetése mindent megtesz azért, hogy elkerülje a csődöt. A WeWork augusztusban jelentette be, hogy a következő egy évben törekedni fog a likviditás növelésére, így például többek között a bérleti díjak csökkentésére összpontosítanak.

Szeptember elején a WeWork globálisan az irodabérleti szerződések újratárgyalásába kezdett az épülettulajdonosokkal. A folyamat célja, hogy a vállalat megtartsa munkaterület-kínálatát az irodaházaknál a kulcsfontosságú piacokon, de olcsóbb feltételek mellett, és megszabaduljon a bérleti kötelezettségeitől a gyengén teljesítő ingatlanokban.

Bár a WeWork előtt hosszú út áll, nem reménytelen a helyzete, amit az IWG reorganizációja is bizonyít. A WeWork és az IWG egyaránt megszenvedte a túl gyors növekedés pénzügyi következményeit, és mindketten költségcsökkentő intézkedésekhez fordultak, hogy visszatérjenek a siker útjára. Míg azonban az IWG a csődeljárás előnyeivel élt, addig a WeWork el szeretné kerülni ezt az utat.

Persze különböző vállalatokról beszélünk. Míg az IWG a Regust és már brandeket is magában foglaló márkacsoport anyavállalata, addig a WeWork egy egyedülálló márka. Az IWG célul tűzte ki a hibrid munkavégzés kínálatának bővítését más iparágak szereplői számára is, így például szállodákkal és légitársaságokkal is partnerségeket alakítanak ki. A WeWork pedig továbbra is a rugalmas munkaterületekre összpontosít egyedi tervezésű terekben és gondosan kiválasztott helyeken, amelyek elősegítik a közösségépítést.

Fotók: Getty Images – illusztrációk