Újabb ikonikus irodaházat adtak át Budapesten. Itt lesz az ExxonMobil új szolgáltató központja

A GTC legújabb irodaháza mozgalmas tömegformálással és színes lamellákkal, homlokzati elemekkel hívja fel magára a figyelmet, miközben aranyra hajazó alapszínével méltóságteljes eleganciát sugároz. A zöld- és vízfelületek, illetve az árkádok emberközelivé teszi a helyszínt, és megnyílnak a járókelők felé, így az ExxonMobil szolgáltató központjának új székháza egyedi karakterrel gazdagítja a budapesti irodapiac palettáját.

Hazai pályán a GTC

Mivel a Pillar built-to-suit (BTS) konstrukcióban épült, ezért a bérlői igényeket, vagyis az ExxonMobil kívánságait már a beruházás korai fázisában beillesztette a fejlesztő az épület koncepciójába, mondta az átadáson Gulyás Ede, a GTC Magyarország országigazgatója. Majd hozzátette, hogy az előbérleti modell minden szempontból hatékonynak bizonyult, hiszen egy stabil, tőkeerős cég számára fejlesztettek a jól megfogalmazott bérlői igényeknek megfelelően, határidőre és kiváló minőségben.

A GTC összességében tavaly 310 millió euró értékben fektetett be Magyarországon, és hazai pályán érezheti magát a Váci úton, hiszen itt a vállalat portfóliójába tartozik még többek között a Váci Greens D és a Váci 188 irodaház is, illetve az eddigi fejlesztéseik, mint a GTC White House és a Centerpoint is maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket ugyanebben a lokációban.

Gulyás Ede még kiemelte, hogy a következő évekre is ambiciózus tervekkel készülnek az alpiacon, hiszen építési engedéllyel rendelkeznek a Centerpoint 3 irodaházukra, a Twins irodaház pedig tervezési fázisban van – ezek együttesen 75 000 négyzetméternyi fejlesztést jelentenek. Ezenfelül a Váci út 173–177. alatti épületeik helyén egy vegyes funkciójú, iroda- és lakásfejlesztés lehetőségeit vizsgálják, amely volumenében megközelíti az előbbieket.

Ez lesz az ExxonMobil új hazai otthona

A Pillar az ExxonMobil számára több lesz mint egy épület, hiszen az irodatér kialakítása új típusú munkavégzést tesz lehetővé, ahol nagy szerepet kapnak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Pillarban megháromszorozták a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét. Most már „csak” egyetlen jelentős feladat áll a vállalat előtt: mintegy 2000 dolgozót kell az épületbe költöztetni, hogy elkezdődhessen az új időszak a szolgáltató központ életében.

Orbán András, az ExxonMobil Pillarért felelős projektmenedzsere elmondta még a rendezvényen, hogy az egyes szinteket a különböző kontinensekről nevezték el, ez is jelzi a vállalat globális szerepét, amely egyébként tizennyolc éve működteti a budapesti központját. Mintegy három éve készülnek a költözésre, különböző projektcsapatok vonták be a kollégákat, hogy közösen egy hatékony és emberközpontú munkahelyet hozzanak létre. A fenntarthatóság is alapvető szempont a vállalat életében, többek között a tréningszobában újrahasznosított palackok alkotják a mennyezetet, míg a szőnyegek használt halászhálók anyagából készültek, de a régi bútorok is hasznosulnak.

Zöld oázis

A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy a környezetébe illeszkedő, a városhasználók szempontjaira is érzékeny irodaház jöjjön létre. A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával érték el, mesélte Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Dizájn Igazgatója az épületbejáráson.

A KÉSZ Csoport generálkivitelezésében megvalósult négy tömbből álló irodaház hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódó hullámzás karakteres képet adnak az irodaháznak. A négy markáns tömb között az épület megnyílik az utca felé, miközben a főhomlokzat hangsúlyát az aszimmetrikus formák, valamint – a hegyesszögű telekformából adódóan – az épülettömbök közötti feszültség is fokozza.

 A tömeg hullámzásának és az utcai kapcsolatoknak köszönhetően az egyébként nagy tömege ellenére a Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók pedig élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét, magyarázta Csiszér András. Az utcák felé nyitott belső udvart a nagy zöld területek, vízfelületek és pihenők teszik városi oázissá.