Íme a Lidl új, zöld hazai irodaháza

A Lidl a 2004-es hazai piacra lépése óta töretlenül fejlődik, ma már 200 áruházzal és 4 logisztikai központtal rendelkezik Magyarországon és közel 8.500 munkavállalót foglalkoztat. A hazai székhelyének bővítése 2023 márciusában az új, „C” épület átadásával zárult le, most peidg megismerhetjük Az Év Irodája pályázat két kategóriájában is.

A kétszintes mélygarázzsal rendelkező irodaház összesen 13 ezer m2-nyi térrel rendelkezik több szinten és kialakítása alkalmazkodik az utóbbi években előtérbe került munkavégzési formákhoz. Az irodák open office jellegűek, minden szinten találhatók meeting pontok és közösségi terek. Az irodaház smart épületként funkcionál, a felhasznált technológiáknak köszönhetően energiatakarékos és fenntartható módon alkalmazkodik az időjáráshoz és használathoz.

Az építészeti koncepció kialakításának középpontjában a kollégák álltak, miközben figyelembe vették az egyes osztályok eltérő munkavégzési szokásait. Nagy tereket alakítottak ki, ahol mindenkinek megvan a személyes területe, de mégis egy légtérben tudnak a kollégák leülni. Ezt kiegészítették kettő-négy fős tárgyaló pontokkal, illetve magas háttámlával, oldalfallal, asztallal rendelkező kanapés munkavégzési pontokkal is.

Mivel a hibrid munkavégzés megváltoztatja az irodahasználatot, ezért a munkahely találkozási pontként is funkcionál. Ennek érdekében minden szinten nagy és modern közösségi konyhák kaptak helyet, sőt, a földszinten egy rendezvények megtartására is alkalmas éttermet, míg a 4. emeleten egy kávézót is kialakítottak.

A földszinten és a 4. emeleten mobil üvegfallal lehatárolható teraszokat építettek, a kertet szigetszerűen felosztották kisebb burkolt és nagyobb zöld részekre. Ezek a terek azt is lehetővé teszik, hogy a megbeszéléseket coffee, breakfast vagy lunch meeting formájában tartsák meg.

Környezettudatos megoldások

A fenntarthatóság jegyében többek között a több szintes zöldfelület és zöldtető mellett az épület teljes egészében földgáz nélkül működik, nullára csökkentve a közvetlen károsanyag-kibocsátást, 100%-ban zöldáramot szereznek be. Emellett a világítások LED fényforrással vannak ellátva és jelenlét-, illetve fényérzékelővel működnek.

A vízfelhasználás csökkentésére kerti locsolórendszert és infrás csaptelepeket szereltettek be, valamint az épület teljes homlokzatán hőszigetelés van, illetve a mélygarázsba 5 elektromosautó töltőoszlopot telepítettek. Rendkívül fontos szempont volt az energiahatékony működés biztosítása, amelyet hővisszanyeréses szellőző rendszer, VRF hűtő-fűtő rendszer és komplett épületautomatikai vezérlés támogat.

Belsőépítészeti szempontból a terek kialakítása a klasszikus, letisztult stílust követi, a közösségi terekben, lift előterekben időtálló és modern design kialakításával. A zöldfelületek arányát az épületen belül is növelték, így több helyszínen moha falburkolatok készültek. Az irodabútorok beszerzése során az ergonómiára összpontosítottak. Összességében olyan légkört szerettek volna biztosítani, amely feltölti az embereket, növeli az összetartozás érzését és a munkavégzés hatékonyságát.

Tervezők: Bagi Zoltán Képtér Építésziroda Kft.

December 15-éig itt lehet jelentkezni Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyekre.